Ahojte, rada by som si vypocula vase skusenosti s lietanim v 1. trimestri. O tyzden by sme mali letiet na Kubu a som z toho mierne nesvoja. Vychadza to na 8tt let tam a 10tt let naspat. Kazdopadne, na lietanie som zvyknuta, nemam ziadne tazkosti ani bolesti. Precitala som si rozne clanky, diskusie a nazory a vyslo mi to tak 50/50 pre a proti. Preto by ma hlavne zaujimali osobne skusenosti s medzikontinentalnymi letmi v prvych tyzdnoch tehotenstva. Dakujem pekne vsetkym
ja sa priznam ze sa idem chranit najblizsi cyklus nech neriesim o mesiac tuto dilemu. ono uprimne. zalezi aj ako dlho sa snazite... my uz dost dlho takze by som neriskovala... ono ide aj o zdravotnu starostlivost na mieste bacily v lietadlovej klime a na letisku. dostupnost lekara kdyby neco. zvaz si sama. nemusi sa stat nic. ale moze dojst aj ku komplikaciam. ku ktirym by napr doslo aj tu ale to nikdy nevies spatne... ide aj o to ci potrebuje vasa mysel a vztah tu dovcu. ci to viete posunut ci stornovat atd. daj vediet ako si dopadla drzim palce
Ja som letela presne v 8 a 10tt, ale kratsi let 5h aj s mojou 2 rocnou a v pohode, zober si zuvacky a pytaj bublinkove napoje proti nevolnosti, poprechadzaj sa a pohodlne sa oblec, mna vsetko tlacilo na bruchu a prvy trimester som len saty nosila.
Hlavne si uzi dovolenku 🙂
@jchmelv
Dakujem pekne za Vase nazory a rady. Moj lekar nebol velmi nadseny, neodporucal mi to kvôli zvysenemu riziku potratu. Konzultovala som to s dalsim gynekologom, ten mi povedal, ze doteraz nebol preukazany vplyv letu na samovolny potrat. Ze ak by to plod neprezil, tak by sa to stalo tak ci tak. Najviac sa obavam toho, ze ak by sa plod udrzal, ze by to malo nejake následky na vyvoj dietatka v buducnosti.
@jchmelv Ja som mala v 8tt letieť na služobnú cestu. Len 2h let, jeden deň tam a druhý naspať. Môj gynekológ mi to však neodporúčal, podľa neho v takomto skorom štádiu tehotenstva by mohli tlaky v lietadle spôsobiť potrat. Sám povedal, že táto šanca je veľmi malá a s najväčšou pravdepodobnosťou sa nič nestane a rozhodnutie je v konečnom dôsledku na mne. Ja som sa rozhodla nikam necestovať a nakoniec som bola rada, lebo mi v tom období bol tak zle, že som mala problém vôbec ako-tak fungovať a nieto absolvovať takú cestu a ešte aj pracovné stretnutia. U mňa zavážil aj fakt, že ak by došlo k akejkoľvek komplikácii, tak neviem ako by som to v zahraničí tam na mieste sama riešila.
Myslím však, že ak sa plod správne vyvíja tak sa lietania nemusíš báť a už vôbec nie, že by zanechalo nejaké negatívne následky do budúcna. Teda ešte som sa nikdy nestretla s informáciou, že by lietanie ovplyvnilo vývoj plodu, len vyvolalo pôrod príp. potrat. Ale ja osobne som nechcela nič riskovať.
@jchmelv ďakujem veľmi pekne. to je úžasné, teším sa s tebou... ja si myslim, že ak je žena v dobrej kondicii, a dovtedy lietala bezne, nemala by mat problem s lietanim ani počas tehotenstva.. ja plánujem letiet opäť v apríli, tak tiež mám možno trošku rešpekt, ale myslím, že všetko je to o psychike😊
Ja som odvazna si myslela prvykrat ze to su blbosti a let je v pohode. Letela som v 9tt iba dvojhodinovy let.. po prvom prilete som zacala krvacat.. po dvoch dnoch to preslo.. o tri dni let naspat.. a o dva dni som potratila. Gynekolog mi sice povedal aby som sa neobvinovala. No pri druhom tehotenstve, kde som si let naplanovala podla internetu na najbezpecnejsi druhy trimester mi gynekolog povedal ze let v ziadnom pripade. Že polovica gynekologov je proti.. polovica nema nic proti. Ale ze on ma vela skusenosti s pacientkami ktore potratili po lete a neodporúča lietat pocas celeho tehotenstva
@4nikol4 ahoj Nikol, až teraz som si našla Tvoju správu. Rozhodli sme sa letieť a našu svadobnú cestu sme si naplno užili. Našťastie všetko dopadlo v poriadku aj napriek tomu, že som absolvovala 3 hodiny + 10 hodín letu v 8tt a naspäť 2,5 h + 9 hodín v 10tt. V hlave sme sa nastavili tak, že naše bábätko sa chce s nami vrátiť domov, že s nami je mu najlepšie. Momentálne som v 21. týždni a čakáme chlapčeka, ktorý je podľa všetkých vyšetrení zdravý a podľa ultrazvuku veľmi spokojný 🙂 S odstupom času si myslím, že je to všetko veľmi individuálne. Sú prípady, kedy si žena dáva prehnaný pozor, je pre istotu na PN a oddychuje a aj tak nastane samovoľný potrat v 1. trimestri. Keď sa má dieťatko udržať, tak môže žena robiť, čo si zmyslí a nič sa nestane. Ja osobne ani neviem, že som tehotná, nemám našťastie žiadne ťažkosti a robím všetko tak, ako pred tehotenstvom. Všetkým tehotným ženám by som odporúčala, aby čo najviac počúvali svoje telo, intuíciu a robili tak, ako cítia. Niekedy môže byť na škodu počúvať rady ostatných, čítať príliš veľa článkov a pod. Každá žena a každé tehotenstvo je jedinečné, preto sa nedá škatuľkovať, že nemôžeš toto a tamto.
@jchmelv ďakujem krásne za odpoveď 😉😊 ja som sa rozhodla nelietieť i keď som predtým lietanie milovala.. teraz som sa na to proste necítila a navyše mi je už 2 týždne zle - tehotenská nevoľnosť celý deň. Takže manžela počkám kým príde a keď tak sa potom neskor vydáme spolu.. takto by som jednu cestu musela absolvovat sama 😏
Co hovoríte na let do grecka cca v 8tt?
@ada510 ahoj ja mam tiez v plane let v 8tt do grecka. Uvidime co povie na to gynekolog. Zafial sa citim uplne v poriadku bez vyraznych priznakov.
@kavickarka32 no u mna to vyzera na mimomaternicove zatial takze cakam co bude 😥
@ada510 fuha a mas nejakr priznaky? Napr bolesti?
@kavickarka32 vobec citim sa super takze mi to nejde do hlavy pondelok budu vysledky z krvi ale tak ma vyplasili ze ani nespim...
@ada510 drzim palce aby to bolo ok. Ja idem zajtra ku lekarkovi tsk dufam ze mi potcrdi ze vsetko je ok.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ak gynekológ nema nic proti, tak by som si užila dovolenku. Ja osobne by som dala na jeho odporúčanie.