Kyselina listová v 7. týždni

patkax
15. nov 2022

Ahojte baby…Som v 7tt a neviem či mam začať brat tú kyselinu listovú alebo nie bola som včera u doktorky a nič nespomínala žeby bolo dačo treba dneska som bola na krv a čakam na výsledky…Bojím sa žeby to spravilo dačo s bábätko aj keď viem že je to lepšie na vývoj alebo niečo také…Je to moje prvé tehotenstvo tak si viete predstaviť ako stresujem…Takže baby brali ste počas tehotenstva tú kyselinu listovú potrebujem rady či je to naozaj tak vážne potrebné alebo neni

tessa2299
15. nov 2022

@patkax a co das za to, ked budes kazdy den uzivat jednu tabletku? Ved neni to ani drahe a ani nic hrozne. Podla mna uplne zbytocna otazka 😅

patkax
autor
15. nov 2022

@tessa2299 mne nejde o to či je to dráhe alebo nie…Mne ide o to že niektoré ženy vravia že to netreba brat vôbec a niektoré vravia že treba

petamich
15. nov 2022

ja som brala 🙂 ci budes brat ty je len a len na tebe, vzdy bude niekto kto to robi/nerobi a rozhodnut sa uz musis ty - rovnako ako neskor dojcenie, cumel, prikrmy....vzdy sa najde kto to robi tak a iny onak

kvecinka321
15. nov 2022

Preukázateľne znižuje výskyt vrodených defektov, spolupodieľa sa na delení buniek a prispieva k rastu zárodočnych tkanív. Odporúča sa užívať aspoň 28 dni pred počatím. (Z knihy Detský mozog od dr. Krause)

veronikaszabova
15. nov 2022

@patkax dolezita je hlavne v prvych tyzdnoch - takze uz si ju mala brat

rita_malina
15. nov 2022

@kvecinka321 Krause je psycholog, aj ked urcite je to v knihe odpisane z nejakeho relevantneho medicinskeho vyskumu.
Skor by som sa orientovala na to, co povie gyn a odbornik na tieto veci🙂

patkax
autor
15. nov 2022

@rita_malina no ano skúsim zajtra zavolať svojej gyn a uvidím čo mi nato povie…Pretože niekomu to môže padnúť dobre a niekomu nie alebo niektoré ženy to potrebujú a niektoré nie

andreatytler
15. nov 2022

@patkax Celkom nerozumiem preco toto vobec riesis. Mam dojem ze je vedecky dokazane ze nedostatok kyseliny listovej moze sposobit vyvojove vady a teda nerozumiem naco je dobre vystavovat dieta potencialnemu riziku ak je riesenie tak jednoduche a lacne ako jedna tabletka vitaminu denne. Nepocula som o castych vedlajsich ucinkoch ako pri zeleze ktore sposobuje napriklad zapchu alebo B-cko ktore sposobuje bolesti hlavy... Vravis ze stresujes... naco? Zacni to brat a budes vediet ze si urobila co sa dalo na zdravy vyvoj dietatka.
Najdolezitejsia je v prvych tyzdnoch, takze necakaj dlho.

tessa2299
15. nov 2022

Otravovat gynekologa s tym, ze ci mam zacat uzivat kyselinu listovu (vitamin)? By som sa pod zem prepadla od hanby 🤭

veronikaszabova
15. nov 2022

@tessa2299 tiez som nepochopila jej zmyslanie.

zuzi0911
15. nov 2022

Ja som to 2x neuzivala ...dcérky mam zdravé
3x tiez nie ,no to žiaľ skončilo v 11tt.
4x áno do 12tt ,ale len koli potratu inak by som neuzivala ...

7lenka11
15. nov 2022

Brala som do polky 4. mesiaca a od 7. mesiaca mam nasadene tablety zelezo+kyselina listova. Kys.listova je dolezita pre vyvoj babatka a prevencia pred niektorymi vaznymi poruchami..

patkax
autor
15. nov 2022

@tessa2299 prečo nie je hanba sa niečo také opýtať 🙂

3petka
15. nov 2022

@patkax ja som prvé tehotenstvo neužívala. Nerobili mi dobre na žalúdok. Teraz som už staršia a aj po zdravotnej stránke mám nejake veci. Takze prvý trimester som užívala. Teraz už nie. Hlavne treba vyváženú stravu.

tessa2299
15. nov 2022

@patkax otazka skor znie: preco je hanba sa to pytat doktorky. Keby sa jedna o lieky na predpis nepoviem nic. Ale je to VITAMIN. Vela zien ti tu uz napisalo, aj svoj nazor. Samozrejme je na tebe ci budes uzivat alebo nie.

tessa2299
15. nov 2022

@patkax ale byt tebou, tak si ju nasadim. Za to nic nedas. A ak by ti bolo zle, tak nebudes uzivat 🙂

54tinka54
15. nov 2022

@patkax kyselina listová sa dokonca odporúča už pred plánovaným otehotnením, keďže je dôležitá hlavne na začiatku.. mne moja dr radila ju brať už pri snažení a potom do konca prvého trimestra.. keď sa berie dlhšie, neuškodí, ale že sa potom zvyknú rodiť väčšie deti… ja som ju po prvom trimestri vysadila ale syn mal aj tak skoro 4200g 😂
Čiže záver je taký, že keď si v prvom trimestri, jednu tabletku denne si dávaj. Nič tým nepokazíš, iba môžeš dopomôcť správnemu vývoju.

andreatytler
15. nov 2022

@patkax Je vela vitaminov ktore su viac menej nepodstatne a nic sa nestane ak ich uzivat nebudes ale kyselina listova je jeden vitamin ktoreho nedostatok ti moze poskodit zdravie dietata a tak je automaticky odporucany pre vsetky tehotne zeny. Je to verejne znamy fakt, nad ktorym sa gynekologovia podla mna uz ani nepozastavuju. Preco to riesis? Preco to jednoducho nezacnes uzivat? Na jednej strane mas riziko vyvojovych poruch a na druhej strane mas jednu lacnu tabletku denne. Nechapem.

bimbambim
15. nov 2022

Ja som nebrala ani pri jednom a deti sú zdravé trochu sibnute ,ale to nebude tým ,že som si nedala dáky vitamín .Jedla som veľa mandarinuek vtedy mi neskutočne chutili ale iba tehotenstve.inac ovocie nemusím vôbec

basska_b
15. nov 2022

Treba to brat pred pocatim, teraz je to uz asi aj jedno... zistilo sa, ze je nizsi vyskyt potratov a vyvojovych defektov neuralnej trubice. Ale jeden prednosta gynekologie povedal: "Odvtedy sa kyseliny listovej pojedlo na kila, no pocet spontannych potratov sa neznizil"

nevenka
15. nov 2022

Doktori uz taketo samozrejme veci v dobe internetu fakt neradi rozoberaju a riesia, oni cakaju, ze zeny su uvedomele a beru to. Je to uz rutinne znama vec. V strave mame vseobecne kyseliny listovej dost malo a este asi polovica populacie ju nevie spracovat, chyba enzym, ktory ju premiena na aktivny folat a potom su rozne razstepy a podobne. Preto som brala Active Folic rovno od Generica. A este, ak zacnes zvracat a budes na piskotach, mozno caji, vode, alebo coca cole, ako mnohe z nas, no tak odkial budes mat tych vitaminov...🤔 Sice je mozne, ze aj to vyzvracias, no...😅.
Ja som to brala aj pocas dojcenia, nie tak pravidelne, ale kazdy druhy den tych 400.

veselo_neveselo
15. nov 2022

Ano, treba ju brat, ALEBO jest dostatok zelenych salatov 🙂 A dostatok teda aspon 2x denne za misu (mie misku, misu) zelenych listov, striedat aby si mala roznorodost...da sa to aj prirodzene, ale vela zien jej ma proste malo. Rovnako ako vitaminu D.
A kys.listova naozaj sluzi ako prevencia, hlavne pri rozstepoch a vadach neuralnej trubice, takze preventivne si ju radsej daj. Negativne vplyvy sa nenasli ziadne, takze je bezpecna, nic nou nepokazis.

petraj122456
15. nov 2022

Preboha žena … Vyhoogli si prečítaj si štúdie toľko informáciu máš na internete, samozrejme odborne zdroje… 10 sekúnd hľadania a zistíš že kyselina listová je veľmi dôležitá a to hlavne v 1. trimestri… či radšej budeš veriť tomu že jedna babka povedala ze bábätku z toho narastie 2 hlava a bude mat namiesto 32 zubov 40?

patkax
autor
15. nov 2022

@petraj122456 Mala by si sa naučiť vyjadrovať normálne a nie hneď do niekoho skákať hlavne keď sa pýtam úplne normálnu vec 🙂

sono2
15. nov 2022

@patkax netreba.
V 7tt je už všetko vyvinuté k čomu by mala kyselina eventuálne pomôcť
Mne to povedal dokonca Dr. Grochal z Martina že to už je dávno vyvinuté na začiatku, trebalo by brat kyselinu listovú pol roka predtým.
Normálne sa stravuj.

sono2
15. nov 2022

Vyvíja sa medzi 5 a 6 týždňom a to koľke ešte nevedia poriadne o tehu. Čiže v 7 týždni je už vyvinuté všetko
Mam kamarátku s poruchou malej brala kyselinu mesiace dopredu a predsa sa stalo.
Ja som pri prvej brala pri druhej dcére nič

patkax
autor
15. nov 2022

@sono2 Ďakujem krásne 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre