Kedy ste začali brať kyselinu listovú?

luckak94
4. sep 2015

Ahojte baby, čakám svoje prvé bábätko, tak som v tom úplne nová 🙂 Som v 9tt ale doteraz neberiem žiadne vitamíny a ani doktorka mi žiadne nepredpísala. Pred pár dňami som bola na prvej poradni. Ďalšiu mám o tri týždne. Len by ma zaujímalo, či si mám ísť sama kúpiť nejaké vitamíny kúpiť sama a aké ste brali vy? alebo mi ich potom podľa výsledkov predpíše doktorka? Ďakujem 🙂

janna88borin
4. sep 2015

Kys. listovou nic nepokazis, ba naopak. Ja okrem nej neberiem ziadne ine vitaminy. Ta sa odporuca brat uz pred otehotnenim.

nikolet_89
4. sep 2015

@luckak94 zacala som brat hned ako som vysadila HAK za cielom otehotniet pri oboch detoch cca 3 mesiace pred

luckak94
autor
4. sep 2015

Ďakujem, baby, lebo u nás v rodine mali bábätká veľmi dávno a z tej najmladšej generácie som prvá 🙂 , takže mi nemá kto poradiť. lebo keď som sa opýtala gyn na nejaké vitamíny, odporučila mi len tehotenské vitamíny a tie veľmi brať nechcem...

luphi24
4. sep 2015

Ja som brala 3 mesiace pred 😃

gabyvt
4. sep 2015

Pri všetkých troch tehotenstvách som brala kyselinu listovú, hneď keď som zistila, že som čakateľkou. Nič ňou nepokazíš, ak ju budeš užívať.

prego81
4. sep 2015

@luckak94
Kyselina listová sa ma brat ešte pred otehotnením. Jej nedostatok môže spôsobiť vrodené vývojové chyby: defekty nervovej trubice, rázštepy miechy, mozgu. Ak máš normálnu vyváženú stravu tak by to nemal byt problém. V 9tt by som kys.listovu uz neriešila. Tvoja fazulka je uz určite zdravy mini človiečik 🙂
Ohľadom vitamínov, ja som ichc brala aj počas tehu aj počas kojenia, myslím že som sa aj vďaka ním cítila lepšie, bola som aktívna a veľa som športovala. Dieťa nebolo vôbec veľké. Je to na tebe ak sa cítiš dobre tak len zdravo jedz. Odporučila by som aspoň rybi olej/omega kyseliny (DHA) pre zdravý vývoj mozgu ak tieto tuky nedostavas zo stravy
Držím palce 😉

luckak94
autor
4. sep 2015

@prego81 Musím si zaklopať že zle - nevoľno mi ešte nebolo, ani som nevracala zatiaľ. Jediné čo ma trápi od začiatku tehu sú závraty, ale nie je to nič hrozné. Inak sa cítim úplne v pohode, ako keby som ani tehu nebola. Predtým som nič také nebrala, ja som len prestala užívať antiku a do dvoch týždňov sa podarilo. Preto mám trošku obavy aby bolo všetko v pohode.

bonaqa2013
4. sep 2015

@luckak94 ak máš pestrú stravu, žiadne vitamíny ani brať nemusíš - najma nie tie z lekárne. Skôr ovocie a zeleninu uprednosti - naj. z vlastnej záhrady.

lajlilinka
4. sep 2015

Hneď ako som vysadila HAK, tak som začala užívať kyselinu listovu (femibion), zadarilo sa nám hneď na prvý šup. Užívala som ju celé tehu...

seahorse27
4. sep 2015

kyselina listova sa ma brat minimalne 3 mesiace pred otehotnenim a pocas prvého trimestra, takze teraz uz s nou vela vody nenamutis...ale ani tym nic nepokazis, ked si ju na 3 tyzdne nasadiis, len uz bohuzial ten ochranny ucinok proti razstepom mat nebude, kedze vsetky dolezite organy su uz davno zalozene...

schutzangel
13. sep 2015

Ja som ju pri prvom tehu brala aj femibion.teraz mam ibeho dr a povedal mi ze aj femibion je len sama chemia,ze on by to nedaval v zelenine a ovoci je vela kysel list.aj ibych vitaminov.tak ja som na konci piateho tt a nebudem brat.rozhodla som sa ze radsej cerstvu zeleninu a ovocie.dokonca mi vysvetlil ze kyseliny listovej v podobe vitaminov mozeme zjest aj na kila ale pokial organizmus nema neviem ako sa vola ta latka.tak zbytocnqe ju budem brat lebo organizmus ju neviem v mojom tele premenit a ako ju zjem tak aj vyjde von.

katrin21
13. sep 2015

@luckak94 podla mna netreba brat ziadne vitaminy, vsetko sa da prijat v pestrej strave.. tehotenske vitaminy su dobry biznis..
ine je, ked niekto ma zistenu naozaj nejaku deficienciu, cize nedostatok vitaminov, zeleza a pod.. tak tam sa odporuca pridať... ale kys. listovou nic nepokazis, kludne si daj... kupis za par eur v lekarni... Je dolezita pre zdravy vyvoj embrya, ak nejes vela zeleniny a tak.. tak si radsej daj.

kikakik18
13. sep 2015

Presne ako píšu kočky, kyselina listová je dôležitá a čudujem sa, že ti ju gynekológ neodporučil.. Kyselinu listovú som začala užívať keď sme sa rozhodli mať bábo. ALe musím povedať, že veľmi nepravidelne (asi každý 3 deň). Zodpovedne každý deň som ju začala užívať keď mi vyšiel pozitívny teh. test. Okrem toho mám aj femibion, ale teda musím povedať, že 1. trimester som ho brala každý/každý druhý deň. A teraz som tuším už 3 týždne zabudla naň :D Ja moc lieky nemusím. Snažím sa ale jesť veľa zeleniny (z domácej záhradky), ovocia, ryby, mäso, mlieko. No proste vyvážená strava. Ale veru musím sa donútiť a každý druhý deň budem femibion užívať aj teraz 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre