Kedy ma môže lekárka vypísať na maródku počas tehotenstva?

zuzana7891
21. júl 2014

ahojte,zaujimalo by ma kedy vas dokaze lekarka vypisat a ci ak mam tazku fyzicku pracu a som v praci 14 hod.denne?som v prvom trimestri zatial ale nech cca viem co mam ocakavat.dakujem pekne.

nikuskaa92
21. júl 2014

Ahoj ja som v 8tt a od minuleho tyzdna som na PN.Pracovala som na benzinke na smeny 🙂

sabina1975
21. júl 2014

@zuzana7891 ja som bola vypisana od 5tt nepytala sa ci mam tazku pracu bola som po potrate a sekli sa mi krize ostala som na pn az do konca

zuzana7891
autor
21. júl 2014

tak mna zatial nevypisala ani sa nepytala kde a ako pracujem,ale chcem sa jej spytat,v piatok mam poradnu tak uvidim 🙂 dakujem

nikakaros
21. júl 2014

Ahoj mna vypisal dr. Potom co som mu povedala,ze ma boli v panve a nemozem dobre chodit, povedal ze sa mi panva rychlejsie otvorila ci roztihla ako by mala a to mi sposobovalo strasne bolesti.myslim ze kvoli praci a smenam ta nevypise, ak sa na to nebudes citit mysli v prvom re na seba a urcite povedz hocico, trebars aj toto.nik ti nemoze odstupnovat tvoju bolest.ak ta lekar bude silou mocou drzat v praci, zmen lekara

zuzana7891
autor
21. júl 2014

tak ja dufam ze vypise,mam pracu kde je nevyhnutne zdvihat tazke a 14 hodin je vela na den,a mam casto bolesti hlavy lebo mi klesa tlak :( tak hadam to postaci :/

janinah
21. júl 2014

@zuzana7891 ty 14hodín denne dvíhaš ťažké veci? to čo je za práca?

hajajanka
21. júl 2014

@zuzana7891 Mna sa lekar na prvej poradni (v 6. tyzdni) pytal, aku mam pracu, aku narocnu. To by malo byt samozrejme podla mna. Byt tebou, tak necakam, kym s tym lekarka pride sama, ale zariadim sa sama. A v zamestnani maju tehotne zeny ulavy, nemozu mnohe prace vykonavat, su tam obmedzenia.

zuzana7891
autor
21. júl 2014

Nie,nedviham cely den tazke ale bohuzial niekolko krat denne je to nevyhnutne,snazim sa to co najviac eliminovat.cakat nechcem,v piatok mam poradnu a chcem sa jej nato popytat,len ma to zaujimalo ako je to napr.pri inych tehu.

stazka029
22. júl 2014

Ja som na pn od 7tt pretoze robim tiez 14h kratky a dlhy tyzden,povedala som jej ze mi je zle a ze mi vadia pachy a vracam a doktorka ma vypisala hned bez problemov. Problem je,ze ked ma vypise z pn uz nebudem mat pracu,tak sa snazim ju potiahnut cim dlhsie,no vraj na cele tehotenstvo mi nemoze dat,to by som vraj musela mat nejake problemy a byt s nimi hospitalizovana...takze pn nie je problem,otazne je ze na ako dlho.. 🙂

zelenastolicka
22. júl 2014

baby a ked ja nemam ziaden problem,napriek tomu chcem ist na PN,myslite,ze gyndo s tym nebude mat problem? pracujem v kancelarii,ale chcem ist na PN...mam 33 rokov...od kolkych rokov sa ide automaticky na rizikove? bud.tyzden mam poradnu,tak som zvedava...lebo som pocula,ze moc nechcu davat na PN,dokonca,ze ma poslu na par dni do nemocnice...neviete mi v tomto poradit? diky

nelkarony
22. júl 2014

Viem ze tu to nepatri . ale chcem sa spytat . mal niekto skusenosti na zaciatku tehotenstva s pasovym oparom? .. Aka je najlepsia liecba aby sa plodu nic nestalo alebo aby ho neposkodilo . dali mi masticky .. s ktorymi si mam natierat ale postrasila ma ze to je zle a tak dalej ze moze byt chore babetko . no len ja to prec nechcem dat a bojim sa strasne. nie je to ani velke ten pasovy opar a ma to svrbi uz neboli . a mam to od soboty . .- dakujem za radu .

dadka_bb
23. júl 2014

@zuzana7891 zuzka ahoj, napisem ti moju skusenost. ja pracujem v kaufe, a pracu som samozrejme mala tazku, kedze tam tahame palety, dviham a prehadzujem casto 20 kg zeminy, tazke vody, oleje, za den sme boli schopni vylozit viac nez tonu tovaru. Samozrejme hrdinsky som s tym prisla za svojim lekarom, ze stopercent ma necha doma na pn, aby som nepotratila. Odpoved bola nasledovna. Podla zakona ti zamestnavatel v prvom rade musi najst nahradnu pracu, ktora nie je fyzicky namahava, ak takuto pracu pre teba nema, podpisuje tlacivo, kde vyjadruje stanovisko ze inu (lahsiu) pracu pre teba nema, a prislucha ti plna mzda, a budes "sedet doma". Cize zamestnavatel ti bud najde nahradnu pracu (davat pozor nech ta nesupne na nejaku podradnu pracu, upratovacku, alebo neviem co), alebo ti podpise papier ze taku pracu nema a mas plnu mzdu a nemusis robit, to v pripade ze si zdrava a praceschopna. To bol aj moj pripad. Som zdrava, praceschopna, bola som len 6 tt ked som sa uz pytala na PN od gynekologa, a velmi ma tato sprava nepotesila, lebo teda kancelarsku robotu tam pre mna nemaju, pochybovala som ze nas riaditel ma necha len tak doma, takze som bola smutna. Lebo vlastne tym ze ta daju na PN, vlastne "okradas" stat, danovnikov a podobne, tak mi to vysvetlil. Za lekarom samozrejme chodte priamo s tym ze chcete ist na "rizikove", teda na PN domov, ale urcite nebude stacit argument, ze mate tazku pracu, to ich nezaujima. Treba povedat o neustalom zvracani, omdlievani, krvacani, bolestiach v krizoch , panve, nohach, klboch, a podobne. Zavisi od lekara. Gynekologovia maju kontroly, a nie su moc nadseni rozdavat PNky babam v takych skorych tyzdnoch ako som aj bola ja. Ale moje babatko mi bolo prednejsie. Na(ne)stastie ja mam aj myom v maternici a mohli sme sa teda odvolat aj nato. A tak sedim na PN doma. Takze ono je to take komplikovane, ale vlastne ani neni 🙂 Bud vas zamestnavatel preradi (zo zakona musi) na lahsiu pracu, alebo treba chodit za gynekologom s utrapenym vyrazom a spomenut vsetky tazkosti ktore mate/aj nemate 🙂

dadka_bb
23. júl 2014

@janinah napriklad kauf-land...... :( aj ja tak robim.. ako otrok . za 350 euro

zuzana7891
autor
25. júl 2014

No mna vypisala nakoniec lekarka na PN,ale na zaklade toho ze ma bolievaju hrozne nohy a maju tendenciu uz aj trocha opuchat.a este mi volaco nasli v moci takze asi aj to pomohlo.kebyze za sefom dojdem s tym ze mi ma podpisat taky papier tak neviem,neviem ako by sa tvaril 😀

majuska77
26. júl 2014

Ahojte,chcem sa spytat ako je to s vychadzkami ked vas lekar vypise na rizikove.

danus115
4. aug 2014

toto som riešila.. no u mňa to bolo tak, že po dvoch rokoch som si konečne našla prácu a v deň nástupu som mala pozitívny tehu test.. som si myslela, že vydržím tú skúšobnú dobu tam pracovať.. lenže bola to práca v supermarkete na takom blbom úseku - 14h na nohách, robili sme na zmene dve a toľko roboty, že som si nestihla ani vydýchnuť, ani sa najesť, napiť, ísť na wc.. minulý štvrtok som tam bola naposledy, skoro som odpadla, doktorka ma dala na PN.. no dnes som do práce volala, že chcem v práci skončiť.. som v skúšobnej dobe, takže môžem aj bez udania dôvodu.. ľahšiu prácu tam pre mňa aj tak nebudú mať, ani zmenu mi neskrátia.. nevadí, zdravie dieťatka mi je prednejšie!

cloviecik777
6. aug 2014

a ako je to z marodkou ked od 18,septembra som na urade....lebo my uz jedno babo mame cochvilu bude mat tri a teraz cakame druhe .Tak pri nasom synovi som bola dva krat v nemocnici ale bola som v tom case aj zamestnana.Len teraz uz pracu nemam takze ,,neviem ako to funguje co sa tyka uradou.Nevedeli by ste mi dat voliaku radu ...dakujem vam

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre