Kedy kontaktovať gynekológa v ďalšom tehotenstve po potrate?

24. jan 2024

Je potrebné kontaktovať gynekológa čímskor kvôli potratom alebo postačí, keď 10 dní mešká menzes? Mala som aj biochemické tehotenstvo, preto nechcem zbytocne skoro kontaktovať lekara. Poraďte mi, ako ste to mali vy?

anjelicek26
24. jan 2024

V den meskania MS som mala termin u lekara (len po lieky, ziadne sono)...dostala som progesteron na udrzanie (az do 17.tyzdna) a injekcie na riedenie krvi (co bolo asi pricinou posledneho potratu..) Aspon zavolaj a uvidis, co ti povedia...

majamat
24. jan 2024

tazko povedat, lebo ak nei ej potvrdeny nejaky problem, potom je zbytocne ist skoro. je fakt, ze rpoblem tam byt moze, len sa o nom nevie, no je tu dalsi fakt, polovica zdravych zien prekona potrat a nemaju problem s plodnostou.

jednoducho to tak je, zeny potracaju bezne, nei ej to dosledok chorobneho stavu, skor je to dosledok poruchy vajicka, ktore sa zle vyvija, je tam odchylka v genetike a pod.
v mojom okoli je mnoho zien, ktore normalne maju deti a potratili. jedna mala potrat v psolednom tehu, ja tiez,a le teda ja mam len jedno dieta a teda poznam niekolko zien,c o mali nasledne este 2 zdrave deti, bez nejakej zvlastnej liecby.

basska_b
24. jan 2024

Ja som asi uplne divna, ale ja som sa v tehotenstve po potrate sa na behanie k doktorovi vyprdla. Akonahle som mala pozitivny test v ruke, zmenila som gynekologa, cize mesiac trvalo, kym ma vobec nova mohla zobrat. A sla som tam az v 10tt. Ale proste takto som to citila... ak potrebujes progesteron a fraxiparine, tak ta nechcem nahovarat na taku partizancinu.

autor
24. jan 2024

@basska_b
@majamat
@anjelicek26 mam si pichať clexane, ale ten doma mám. Preto neviem, či už niečo riešiť alebo počkať tých 10 dní. Pravde je že tiež nechcem zbytocne tam ísť skoro a stresovať sa. Ono sa to asi tak ci tak príliš na začiatku ovplyvniť nedá, nie? Pokiaľ teda nekrcacam a nepotrebujem progesteron

majamat
24. jan 2024

@basska_b blbe je, ez sa nevie, kto potrebuje progesteron, proste sa dava plosne.
pricim ak jetam ina pricina,a j tak nepomoze.

ja som v 1 tehu krvacala a spinila, dr mi nic nedal, len doporucil klud a to som mala uz 34r. a dcera je na svete.

v 2 tehu som mala aj progesteron, dotiahla som to do 13tt a zacala som krvacat a skoncilo to ako MA. jednoducho psokdoene vajicko a zrejme sa vyvijala tazka geeticka porucha, ktora nedovolila babtku prezit. toto je pomerne casty priblem a tu to proesteron nezachrani.

neviem ci je nejaky sposob ako overit progesteron. akoze asi ano - odber krvi, ale teda to sa zvycajne nerobi. zrejme to vychadza drahsie ako dat leiky.

teraz mi napadlo,a j kedna znama mala predpisany progesteron, domietla ho uzivat, zvbytocne pchat do seba hormony a teda normalne donosila babatko.

basska_b
24. jan 2024

Tiez si myslim. Ze sa to neda ovplyvnit. Ale ani pokazit,ak pojdes. Ak si nepokojna, radsej chod. Je to v Bozich rukach. Ja som sa utesovala, ze pravdepodobnost opakovaneho potratu je len 4%. Pravdepodobnost potratu je 20-25%, ale ze sa to stane 2x za sebou, to uz je malo pravdepodobne. Ked som v 13tt cakala v cakarni, zas som sa klepala. A vtedy sa z radia ozvala pesnicka"It will be alriiiight, it will be alright." Takze verim tomu, ze aj u teba to bude alright 🙌🏻

majamat
24. jan 2024

a nepovedali ti kedy mas zacat pichat?

ked si ho zacnes pichat, mala by si mat jasne potvrdene tehu. velakrat sa tu objavuju "pozitivne testy", ktore realne pozitivne ani nei su. su tam duchovia a casto sa to za tehu povazuje. ak sa aj stane, ze dalsi je negativny, potom ej to zas hned povazovane z a biochemicke tehu ( tieto veci su opvlyvnitelne uz len koncentraciou mocu, ani kazde rano nmei je rovnako koncentrovany ). a obzvlast, ak dotycnej "meska" ms.

vsetky tieto faktory ytvaraju nespravny zaver, ze sa jedna o potrat- biochemicke tehu, ze treba riesit, ak sa to opakuje a pod.

nie ejmozne, aby tolke zeny, co tu davaju fotky takychto testov mali biochemicke tehu. v tak vysokom % sa to envyskytuje. tiez si niektore daju odobrat z krvi HCG a vyjde negativne, co biochemicke tehu vyluuje, zvlast teda ak si ds urobit odber hned v tom obdobi, ked ma pozitivny test.

trsku soms a rozpisala, no ide tu o to, aby si zbytocne nezacala pcihat, ked je tehu neiste. chcelo by to overit u gynekologa, akym sposobom mas postupovat.
asi by bolo v tvojom rpipade potvrdit tehu odberom krvi, ale problem je, ez do 4tt bude nmozno negativny. v 5-6tt moze byt v pripade neskorej ovulky tiez negativny, aj ked v tomto obdobi je sanca,, ze bude aj pozitivny, ak ovulka posunuta nebola.
cize v tomto tt by bolo dobre skusit overit tehu. ak je dr ochotny urobit odber HCG a podal yvsledku nasadit Clexane.
ked ho mas doma, predpokladam, ze tam bol nejaky problem. neviem teda aky, ale ak je tehu rpobelmove, teoreticky by ti ten progesteron dr mozno chcel nasadit,. asi by bolo dobre sa s gyn. dohodnut ( rsp s gynekologickou )

chicca555
24. jan 2024

pokial mas pozitivny test, tak za mna zacat pichat, aj keby sa neskor tehotenstvo nepotvrdilo, tym clexanom nic nepokazis...

basska_b
24. jan 2024

@majamat Inak ano, ten progesteron nie je nejaka zazracna pilulka, ani nedava ziadne zaruky... niektori lekari vravia, ze zial, ak je babatko poskodene, potrati sa. Teta mojho muza mala hroziaci potrat, zaťala sa, cele tehotenstvo prelezala a dcera je ale postihnuta. Ja som pri mojom MA špinila a kamoska sa pytala, ci mi ma dat Duphaston a ja ze vies co, ak ma ist, nech ide, nechcem nasilu udrziavat... a o 2 tyzdne som az mala kontrolu a tam mal pre mna Dr. zlu novinu...

Ale opat, su to take veci, ze neexistuje univerzalmy recept, kolko zien caka na vytuzene dietatko, robia vsetko pre udrzanie a velakrat so stastnym koncom. Preto treba dat na svoju intuiciu a konzultovat i s odbornikmi. No v konecnom dosledku je to na tej zene vsetko. Na jej psychike i fyzičke.

majamat
24. jan 2024

@basska_b mas pravdu. akurat v pripade, ez tehu aj napriek problemom vyjde, je otazne, ci nieco z opatreni pomohlo.
mozno to tak jednoducho malo byt a bolo by aj bez opatreni. o uz sa nedozvieme.

velkrat zeny povedia, ze mne progesteron pomohol, ale ako vie, ze by sa nieco zemnilo, keby ho neuzivala? je mozne, ze progestreron nic neurobil, lebo nei je noramlne,a by ho bol nedostatok v tolkych tehu a pri kazdom nejakom naznaku problemu. jendoducho progesteron mozno fakt nic neurobil, ale tehu malo prebehnut tak,a ko prebehlo.

basska_b
24. jan 2024

@majamat No presne, ten isty pokus sa za tych istych podmienok uz ani neda zopakovat. Musime len verit, ze bude vsetko oukej 🙏🏻

majamat
24. jan 2024

@basska_b drzim palce.
ja som po MA uz nedokazala otehotniet, ale teda vek mis tupal, tak sme zostali pri jednom dietati
navyse som mala prolaps maternice, ktory sa zhorsila preve v tom nevydarenm tehu. pred 3m som podstupila vybratie maternice. zaujimave bolo citat spravu. myomatozne zmenena maternica, na vazoch, co drzia tieto organy som mala varixy, lavy vajickovod poprirastany kade-tade, cize zrejme aj nefuncny. prvavy zrejme ok, ale zrovna v tom poslednom cykle s ami tam urobila cysta. tak mi ju prepichli.
clovekby neveril, co ma v sebe.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre