Imovax proti tetanu v začiatočnej fáze tehotenstva

linduska_
16. sep 2023

Ahojte,

v stredu som bola u lekárky na preventívnej prehliadke, všetko bolo v poriadku, akurát mi odporučila zaočkovať sa proti tetanu po 17 rokoch od posledného očkovania. Spomenula som jej aj, že sa snažíme o bäbätko s partnerom niekoľko mesiacov a povedala, že na to by to nemalo mať žiadny vplyv, že možno uź keby som bola tehotná by mi to neodporučila, ale takto by to malo byť v poriadku. Tak som sa teda dala zaočkovať s tým, źe príznaky boli maximum bolesť ramena, červená tvrdá hrča po mieste vpichu a dokonca sa mi na krku vytvoril bolestivý podkožný uzlík. Čítam aj o možných rizikách očkovania v tehotenstve a našla som túto informáciu z roku 2011…
Teraz sa bojím a vlastne premýšľam, či som sa vôbec mala dať očkovať a či vôbec chcem byť tehotná. Očkovanie prebehlo na 21. deň cyklu…😢
Nemáte niektorá skúsenosť s touto podanou látkou v začiatočných fázach tehotenstva?
Ďakujem.
.
Očkovacia látka Imovax D.T. Adult proti tetanu a záškrtu, ktorá sa podáva pri pravidelnom preočkovaní dospelých každých 15 rokov, obsahuje thiomersal, čo je prudko jedovatá zlúčenina ortuti.

Viď príbalový leták, časť 6.1 tu:
http://adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/imovax-d-t...

Ortuť (aj, resp. obzvlášť v podobe thiomersalu) je nervový jed a spôsobuje neurologické a iné vážne poruchy a choroby, napr. autizmus alebo mentálnu retardáciu.

Viď stránka výrobcu:
http://www.merck-chemicals.com/slovakia/timeros...
"Veľmi jedovatý pri vdýchnutí, pri kontakte s pokožkou a po požití."

Ak chceš predísť riziku vzniku týchto chorôb u svojho bábätka (či už počas tehotenstva alebo počas dojčenia) radšej sa očkovaniu vyhni.

svetlonos
16. sep 2023

@linduska_
No... deti ockovat davam tym co treba. Ale este pred tym ako sa ku mne dostali antivax info, som mala hrozny odpor k tetanovke. Mala som ist niekedy v 15stich a nesla som. Nemala som vtedy ziadne info o vedlajsich ucinkoch a pod. Mala som vsak divny pocit a nedala som sa zaockovat. Do dnes to ockovanie nemam a asi ani nebudem. Proste blby pocit mam z toho, proste nie. A to sa mi info o neockovani a celej tejto tematike dostalo asi tak v 30tke. Teda vtedy som sa tym zacala trochu zaoberat.
A v tehotenstve by som sa teda nedala ockovat nicim. To mam vnutorne intuitivne tak nastavene a nepresvedci ma nik o opaku.

lilizzachy
16. sep 2023

@linduska_ porad sa ešte s gynekológom a daj si dva tri mesiace pauzu od snaženia. Tak by som urobila ja. Tiež sa mám ísť očkovať ale keďže chceme ešte jedno dieťa zatiaľ som nebola...uvidím kedy si to dám pichnut

jahvoodka
18. sep 2023

@linduska_ Bola som na tetanovke pocas 2.trimestra. Riesila som to aj s rizikovym gynekologom, ktorý mi povedal, ze bez problemov. Vseobecna lekárka sa vyjadrila podobne. Bábätká (dvojicky) aj ja sme v poriadku.

any_soj
19. sep 2023

@svetlonos ja len že tetanus je nielen smrteľná choroba, ale aj s veľkým utrpením pred smrťou. Nechceš ešte zvážiť to očkovanie?

srdeenko19
19. sep 2023

@any_soj 🫣 strašná smrteľná choroba? Vieš ako sa ten tetanus da vôbec dostať? Ani ja nie som, ani moja dcéra a ani v živote nebudeme. Tohto sa najmenej bojím. Mam kolegyňu, ktorá pár rokov dozadu išla s kamošom na preockovanie. Nej ta vakcína spustila cukrovku a nemu sklerozu multiplex. Zaver: zavadna sarza. A teraz co? Musia s tým žiť, dozivotne následky.

svetlonos
20. sep 2023

@any_soj
zvazujem to stale, a pocula som o pripadoch teranu. Sama nerozumiem, preco mi to nahana taku hrôzu u mňa 🙄

jahvoodka
20. sep 2023

@svetlonos Ak mozem napisať nazor z druhej strany, ktorý som zvazovala pri rozhodovaní o pichnuti tetanovky aj ja. (Keďže info o tom ako niekoho znama ma po ockovani doživotné následky pre mna relevantne nie su.) Rizikovy gynekolog mi povedal aj, ze on sam tetanovku nema pichnutu 20r, keďže sa automaticky picha v nemocnici po nejakom uraze.

any_soj
20. sep 2023

@svetlonos pre mňa je to choroba, ktorej sa dosť bojím. Napriklad teraz mám skoro 3m dieťa a veľmi sme chceli ísť, kvôli sebe aj kvôli starším, k moru v septembri, len nejaký sever Talianska, žiadna exotika, v podstate skoro ako doma. Zamietli sme to presne preto, že ešte nemá očkovanie proti tetanu. Lebo ten keď sa prejavi, už je neskoro. Ak to aj prežije, znamená to obrovské bolesti (pri charakteristickom prejave - kŕči keď je človek ohnutý dozadu do luku, malé deti že môžu byť až tak, že sa hlavou dotknú päty - a po uvoľnení krcu zostanú zlomené stavce). Je toho u nás málo, lebo stále je tu väčšina ľudí ockovanych. Ale tá baktéria je prakticky všade. Minule starší skrabol toto naše bábätko. Nebolo mi všetko jedno, lebo on sa večne hrabe v piesku, hline, prachu, čiže za nechtami kopa baktérií... Takže síce sme v lete pochodili kadečo, ale len na Slovensku. Niežeby tu bolo menej chorôb, ale aspoň to vieme jednoduchšie a hneď riešiť, nie ostať zaseknuti v zahraničí.

@jahvoodka to je pravda, ale existujú aj iné cesty nákazy, plus to nemusí byť tak veľký úraz, aby som to považovala za dôležité ísť k doktorovi a zistím to až neskoro. Okrem hrdze sú baktérie v hline, aj domácom prachu,... "Celé roky prežívajú v pôde a môžu sa nachádzať aj v domácom prachu, soli, v sladkej vode, vo výkaloch zvierat, dokonca aj v kontaminovanom heroíne.
Brána vstupu C. tetani je zvyčajne poranenie kože po bodných ranách alebo škrabancoch, hlboké prepichnutia, popáleniny a pomliaždeniny.
Niekedy však nie je možné identifikovať žiadnu jednoznačnú vstupnu bránu infekcie. V tomto prípade môže ísť o zdroj infekcie z tráviaceho traktu, zo zapálených mandlí, ušných poranení, ale aj cestou kontaminovanej vakcíny, séra, alebo transfúzie."
https://zdravoteka.sk/choroby/tetanus/

bianka33
20. sep 2023

žienky, tak ja tomu nechápem. Niekde sa píše, že to môžeš dostať teda pri poranení napr. na hospodárstve s tým, že tam musí byť prítomná tá baktéria z výkalov hospodárskych zvierat, pričom musí ísť o hlbokú ranu, ktorá nekrváca. Ak rana krváca a dobre to dezinfikuješ, nemalo by nič hroziť. A niekde sa teda píše, že sa nachádza aj v domácom prachu ? Ja už som z toho jeleň.

jahvoodka
20. sep 2023

@any_soj Ja mám, čo sa tetanovky týka, rovnaký názor ako ty, dávala som sa preockovat v tehotenstve

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre