Ahojte!
Toto je moje prvé tehotenstvo (mám 25 rokov, žijem a pracujem v Nemecku) a momentálne som v 8. týždni. Na to, že som tehotná, som prišla hneď a veľmi sme sa s mužom tešili. Okolo 6. týždňa mi začali celodenné nevoľnosti a malátnosť, napínanie, ale bez vracania. Odo dňa, kedy som dostala Mutterpass (materská knižka) som začala vracať priemerne tak 5-6 krát denne, neschopná nič zjesť a zúfalo snažiac sa dopĺňať aspoň tekutiny a takto som chodila do práce ešte asi týždeň. Robím stock managera v obchode s kozmetikou, čo znamená, že som 8 hodín denne na nohách a v kontakte s kolegami a zákazníkmi. Môj najväčší stres bol, že niekoho ovraciam, alebo odpadnem, čo sa ale chvalabohu nestalo. Bola som ale hrozne zoslabnutá a okrem chodenia do práce som v podstate iba spala.
Pred týždňom som sa ráno tiež chystala do práce a už klasicky som vracala v kúpelni do umývadla, a len vďaka tomu som si asi všimla, že vraciam krv (toľké zvracanie asi celkom dá zabrať všetkým slizniciam, ktoré sú po ceste), inak by som s tým asi ani nešla doktorke, lebo som si myslela, že všetkým je tak zle.
Moja doktorka bola na dovolenke a zastupujúca doktorka mi vypísala dvojtýždňovú PNku s diagnózou HG a antiemetiká, s tým, že sa mám hlásiť u svojej lekárky, aby ma vypísala potom na dlhšie a prípadne zvážila aj infúznu liečbu v nemocnici, ak by som naďalej chudla a nemohla dostatočne piť. Ak by som ešte zvracala krv, tak musím ísť aj na gastro na sondu.
Poviem vám, naozaj to nie je nič príjemné. Cítim sa hrozne nefunkčne, tie čípky mi moc nepomáhajú, nemôžem skoro nič jesť, som veľmi zoslabnutá a v podstate skoro celý deň ležím. Zároveň sa ale cítim ako nejaká lemra, odvšadiaľ počúvam, že tehotenstvo nie je choroba a iné baby behajú polmaratóny a zvládajú všetko možné a ja sa ledva držím záchodovej misy, pričom by som bola 100x radšej v robote. (viem, že to je úplne iracionálne, ale tak to proste na mňa psychicky pôsobí)
Sú tu nejaké mamičky, ktoré sa s týmto stretli? Ako ste to zvládali fyzicky a psychicky? Poteším sa každej reakcii 🙂
@floretine treba sa utesit, ze si v dobrej spolocnosti, ved aj Kate manzelka princa Williama mala tuto diagnoza pri vsetkych 3 detoch. Britske media vtedy pisali, ze to nie je obycajne vracanie, ale vazna, aj zivot ohrozujuca diagnoza. Musis to proste tak brat - lemra urcite nie si. Inak moja svagrina mala obe tehotenstva s touto diagnozou, ale vraj v slabsej forme. PN stale a ani nechodila do spolocnosti cez vychadzky. Viem, ze nevracala iba mnohokrat cez den, ale sa aj budila 2-3x v noci na vracanie...
@floretine ahoj, ja som v 11tt a tiez
Mi diagnostikovali HG. Zacalo mi to v 6tt, s tym ze som 10dni grcala od rana do vecera dufajuc ze to prejde. Nakoniec som skoncila na infuzkach a liekoch. Vzhladom na to ze som realne zvraca velmi vela a nezastavitelne, dali mi prve lieky ktore stiahli grcania na 5krat za den co bolo stale dost ked nic nemozes jest.. potom som dostala lieky co sa davaju pri chemoterapii proti zvracaniu, to jedine mi pomohlo ale nemoze sa to brat dlhodobo samozrejme..
Je to naozaj horor, este stale to nepreslo a asi tak skoro ani neprejde. Som na open-ended PN, nakolko uz mesiac som sa nepostavila za inym ucelom ako zachod/sprcha a uz mesiac som poriadne nejedla, nemam silu ziadnu...
@floretine ak ti môžem poradiť, normálne ostaň doma celé tehu a ani to nerieš, že prečo..je na to x dôvodov &(aj keby si sa hneď cítila super), a to si nerobím srandu, myslím to smrteľne vážne..ešte sa v živote nachodíš dosť do roboty..dieťa, aby sa narodilo zdravé, to je to najpodstatnejšie, všetko preto treba urobiť..to je môj názor
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
uplne ťa chápem - všetky tri tehotenstvá som prežila vracanim pravidelne do 6 mesiaca potom som vracala nadalej ale už nie niekolkokrat do dna. bola som slabá, skoro všetko zo mna ako vošlo tak vyšlo. pri prvej som schudla 9 kil do asi 4 mesiaca. na toto ani nie je rada . len musiš vydržať. ja som bola doma nepracovala som. neviem si to ani dosť dobre predstaviť. ono to raz prejde niekomu v 10tt niekomu v 15 tt niekomu neskôr. len si oddychni doma. maš nárok.