Exotická dovolenka v prvom trimestri

lucckak
2. feb 2023

Zdravím, chcela by som sa opýtať, či máte skúsenosť s dovolenkou v exotike a to v prvom trinestri. Ja mám trochu obavy, ale moja doktorka aj zaúčajuci sa gynekológ, mi dnes povedali, že všetko vyzerá v poriadku a nemám sa báť ísť. Tak by ma zaujímali vaše skúsenosti, odporúčania a hlavne nejaké dobré repelenty, doplnky stravy, krémy na opaľovanie a rôzne “pomôcky”, čo by trochu uľavili môjmu stresu z toho, že sa môže niečo stať. Ide o Zanzibar, let: Viedeň - Abu Dhabi - Zanzibar. Podľa aktuálnych pravidiel vstupu do Zanzibaru, je očkovanie na žltú zimnicu nepovinné, pokiaľ sa prilieta z miesta mimo subsaharskej oblasti, pretože žltá zimnica sa na samotnom Zanzibare nevyskytuje a preto je očkovanie na túto chorobu preventívne riešenie. Hľadám však ešte odpoveď, ako vyriešiť problém s antimalárikami.
P.S: Konzultovala som cestu s viacerými doktormi a inak by som samozrejme nešla, ak by mi to neodporúčali.

Vopred ďakujem.

veselo_neveselo
2. feb 2023

Ja by som isla, ale len v pripade ze si pohodacka a nebudes mat z toho nervy. A aj to ked nebude dovca trvat nejak dlho (na mesiac by som nesla, na dva tyzdne ano).

Z pomocok kys listovu, a spytaj sa Dr. kedy zacat s tehotenskymi vitaminmi, ak chces nejake brat.
Repellent nepouzivat ( tie dobre, co funguju su strasna chemia, zdraviu skodliva). Nosit dlhe tricko radsej.
Krem na opalovanie z lepsich znaciek, vysoky faktor, krem vzdy so sebou a natierat stale. V tehu sa rady robia tmave skvrny. Siroky klobuk a velke bryle na ociach stale.
Najlepsie nechodit na priame slnko. Ziadne opalovanie, sediet v tieni. Kupacka tiez radsej zrana, alebo poobede.
Priprav sa keby ti bolo zle, zober si zazvorove cukriky apod.

Ale ak uz teraz chces pomocky proti stresu, tak asi nechod. 🙂 Odlozte to o par tyzdnov a chod v druhom trimestri ked uz je to take menej citlive...
Zas ale pozri, ked je to zdrave tehu, tak vydrzi. Ked nie, potratis aj doma na gauci.

Neviem, ako zvladas dlhe lety- tam sa tiez priprav, pravidelne kazde 2 hodky vstat, pochodit, pocvicit nohami. V lietadle vela vody pit - viac ako obycajne.

zuzinka888
2. feb 2023

Samozrejme kvalitne cestovne poistenie ak by bola nutna hospitalizacia.

queen_mary
2. feb 2023

Ahoj, na zanzik nepotrebujes antimalarika. Neviem o nikom kto tam bol, ze by ich riesil. My sme tam boli 3 tyzdne. Ja som bola v prvom trimestri pri prvom dietati na sri lanke, a pohodka, neriesila som nic. Teda vlastne repelent som mala nejaky prirodny z tea tree oleja, ale teraz pri druhom dietati som to az tak neprezivala. Vitaminy tehotenske a v lietadle mi nebolo nic, ani som nejako nemala potrebu sa prechadzat, alebo ze by mi nieco opuchalo - to je este skoro na take prejavy.

Opalovala som sa normalne, resp my nikdy nie sme na obednom slnku, a pouzivala som 50tky spf - ale to tiez pouzivam vzdy 😁 kupala som sa s tamponmi do vody a menila som si po kupani mokre plavky za suche. Ovocie ked som jedla tak som si ho vzdy riadne umyla vodou z flase, a inac nic take. Ale to je podla mna viac menej take bezne spravanie na dovolenke.

lucckak
autor
2. feb 2023

@veselo_neveselo ďakujem pekne za radu, no ja som teraz taká, že neviem úplne, nechcem riskovať a som moc natešená, tak mám taký prirodzený strach a rešpekt (hlavne v okoli mám veľa ľudí čo sa dlho snažili a potratili a u nás to vyšlo na prvú dobrú, tak mi to príde až k neuvereniu), a veľmi si prajem, že by to bolo všetko ok, tak potrebujem nejak tak hodiď do kľudu a viem, že potom sa na to naladím a nebudem stresovať a užijem si to.

lucckak
autor
2. feb 2023

@queen_mary my ideme na 8dní,plavky plánujem tiež vymieňať (beriem asi 10 rôznych - typická žena 🤣), spf tiež plánujem najsilnejšie a radšej práve zoberiem viac toho ako by som ľutovala. Áno mne tiež napadlo že dávať pozor aj na jedlo a hlavne umývanie ovocia. Ďakujem tie tampóny mi vôbec nenapadli- zo sú nejaké špeci alebo normálne ako pri menzese? Ja som teraz prvýkrát tehotná tak preto to tak riešim. O tom prechadzaní v lietadle a piť veľa vody mi práve radila aj doktorka. 😊

queen_mary
2. feb 2023

@lucckak to su tampony specialne do vody - kupis v lekarni. Zabranuju roznym infekciam z vody. (Mykozy a pod). Do mora ich nepotrebujes ale do bazena by som si davala. Este si pozri mozno teda aj ten repelent nejaky vhodnejsi pre tehotne. Ale inak to podla mna prospeje tebe aj tehotenstvu, taky pobyt. 🙂 a asi by som moc neriesila vylety - stone town, tie koreninove farmy atd... aby si sa mozno vyhla davom, dlhsiemu pobytu na slnku bez moznosti nejakeho odpocinku a pod.

amelie2017
2. feb 2023

Ja som letela v 7. tyzdni na Kubu. Za sebou som mala 2 biochemicke. Planovali sme si pred cestou davat pozor, aby som nesla cerstvo tehotna a bum 😂 vsetko bolo ok, az na to, ze som umierala od hladu (prvy tyzden sme mali prenajate auto a spali kazdu noc v inom meste). Klasicke obchody ziadne, 3 hodiny nam trvalo kupit trochu chleba, zeleniny- zohnat paradajku nemozne a ked som videla, kde a za akych podmienok predavali sunku, tak ma aj chut presla 😬 od tejto dovolenky nemam ziadny problem s verejnymi toaletami, pred tym sa mi obracal zaludok uz len pri ich predstave a zachody vo vlakoch su uz pre mna luxusne 😂 no a druhy tyzden som jedla v hoteli len ciste cestoviny, ovocie a pecivo. Len raz som sa tam dobre najedla, na jednom vylete v horach, v restike, kde pomedzi stoly behali sliepky a prasce.

Zaklad je mat dobre poistenie a nestresovat. Ak sa ma nieco stat, stane sa aj doma.

lucecyta
3. feb 2023

Neries nič ❤️bola som na Zanzibare ❤️maláriu nedostaneš akurát si užívaj ❤️❤️❤️Ps - bola som tehotná v Benine ( západ Afriky ) a letela som v 11 tt ❤️mala je zdravá a krásna ❤️

elli333
7. feb 2023

No ja budem trochu za negativnu. Na zanzibar je dlhy let aj s prestupom. Boli sme minuly rok ,je tam nadherne. Hned by som isla zas, ale tiez som teraz tehotna a to by som veru nesla. Ked sme boli tak som tehu nebola,cestu tam som zvladla uplne v pohode ,ale cesta spat. Vysoke teploty,hnacky,zvracanie. Neviem ci som nieco zle zjedla v lietadle, alebo to bolo tou cestou. Netusim. Plus ak pojdes tak obrovsky pozor na slnko. Je tam naozaj velmi silne. Mne az opuchli ruky a to som sa este ani cielene neopalovala vtedy a mala som vrstvu opalovacieho kremu. Proste ak aj pojdes tak obrovsky pozor na seba a v lietadle radsej nejedz ale velmi velmi vela pi a prechadzaj sa.

dada1808
14. mar 2023

@lucckak ahoj, môžem sa spýtať aj si bola na tej dovolenke na Zanzibare? Zvladla si všetko?

stanulienkat
14. mar 2023

Sorry..asi mimo, ale ja citam eroticka dovolenka v prvom trimestri🤣🤣🤣😁😊
Nuz...musim poriesit..😁

lucckak
autor
14. mar 2023

@dada1808 ahoj, bola som, mala som MA predtym ako sme išli, ale zistila som to až po prichode domov, ked som isla na kontrolu.

dada1808
14. mar 2023

@lucckak pytala som sa kvôli tomu, že teraz som v podobnej situácii ako keď si dávala otázku. Vyšiel mi pozitivny tehotensky test, bábätko si veľmi želáme, ale máme už dávnejšie rezervovanú dovolenku na Zanzibar v apríli. K doktorke mám ísť vo štvrtok, či sa potvrdí tehotenstvo a samozrejme spýtam sa hlavne jej. Len neviem čo ďalej s dovolenkou, chceli by sme ísť veľmi ale je tam aj strach, predsa Zanzibar je dosť ďaleko.

evaachesa
14. mar 2023

Ja by som túto krajinu vynechala hlavne skrz Zika vírusu, ktorý je nebezpečný hlavne pre tehotné. Treba si ale zistiť aktuálny stav.
Travel to Zanzibar has risks for Hepatitis A and Hepatitis B, Typhoid Fever, Meningitis, Polio, Traveller’s Diarrhea, Dengue fever, Chikungunya fever, Zika virus and Malaria. Some areas will also have risk for Cholera, Rabies and Yellow fever.

elli333
14. mar 2023

@dada1808 bola som na zanzibare ,ako tehotna by som tam nesla. Je to velka zmena pre organizmus ,tehotna zena to nemusi zvladnut az tak v pohode ,zvlast nie tehotna v prvom trimestri. Aj autorka nakoniec mala MA ,to ci naozaj nastalo uz pred dovolenkou je velmi diskutabilne. Plod sa po MA zmensuje a uplne presne ti nikto nepovie kedy MA nastalo. Let je naozaj dlhy cize zmena tlaku je riadna ...ano plod to moze prezit samozrejme ,ale tiez aj nemusi....Dovolenka na zanzibare je uzasna ,stoji zato. Ale v prvom trimestri ked sa tvoria vsetky organy a plod je najzranitelnejsi by som si ju skratka odpustila. Hovori ti to zena ktora MA zazila. Ziadna dovolenka na svete za tu bolest nestoji

dada1808
14. mar 2023

Ďakujem za vaše rady anázory. A nájde sa prosím nejaká žena, čo bola reálne na Zanzibare v prvom trimestri a bez problémov všetko zvládla, či let tak aj pobyt. Šťastné príbehy potešia a dodajú odvahu 🙂

evaachesa
14. mar 2023

@dada1808 pre niekoho môže byť taká cesta bez problémov, no pre inú to môže dopadnúť inak, čiže zbytočne sa budeš na toto pýtať. Veď je to na tebe...chceš ísť, choď. Ja by som sa okrem letu obávala hlavne zika vírusu. Ak sa nakazíš v tehotenstve, je vysoké riziko poškodenia plodu. 🙄

lucckak
autor
14. mar 2023

@dada1808 ako mne radili baby, zalezi od teba ako zvladaš dlhé lety aj ako dlho tam cestujete, aky ty máš pocit, či sa na to cítiš. Mne doktorka povedala, že keď má plod prežiť, tak to vydrží. Ja som si to maximalne užila, dávala som si pozor, vkuse bola v tieni, natierala som sa 50tkou, pila som tekutiny, veľa sme oddychovali, menila som hneď plavky, dávala som si tampony do vody a striekala sa detským sprejom proti hmyzu. A nevydržal plod už predtým a to som bola doma v pokoji na PNke, ako neviem čo by sa stalo keby som nepotratila ešte predtým. Ja to spätne neľutujem a išla by som zase. Mňa napriklad ani jeden komár neštipol, ale priateľa kusla aj korytnačka, aj nejaky morský krab aj mal štipance. Potom daj vedieť ako si sa rozhodla. Snáď všetko dobre dopadne. 🙂

dada1808
14. mar 2023

@lucckak ďakujem ti, je mi veľmi ľúto že tvoje tehotenstvo takto dopadlo, prajem veľa veľa zdravia a nech sa podarí čím skôr znovu a hlavne so šťastným koncom.

lucckak
autor
14. mar 2023

@elli333 doktorka povedala, ze plod odpovedal na sone po dovolenke veľkosti 7+4 (v dobe druhej kontroly mal byť už 10+5) a na dovolenku sme isli ked som mala byť 8+5, ano mohol sa po potrate zmenšiť, ale už na tej prvej kontrole bol plod o týždeň pozadu. Ťažko povedať, či ten Zanzibar ku tomu prispel, ale teraz už sa tým zaoberať a trápiť je pre mňa zbytočné. Hlavne poznam ženy čo cestovali kade tade aj po afrike tehotné a nič sa im nestalo, ale mám xy znamych čo prvé bábätko potratili a to nikam nechodili. Bohužiaľ v dnešnej dobe je to u prvorodičiek veľmi časté. Keď má vydržať, tak to vydrží tehotenstvo.

elli333
15. mar 2023

@lucckak mrzi ma, ze si si tym musela prejst. A viem dobre ,ze aj doma sa moze cokolvek stat. Aj mne sa stalo prave doma na PN. Suhlasim s tym ,ze proste plod ak nema vydrzat tak skratka nevydrzi. Ale ono dlhe lety sa neodporucaju v prvom trimestri ,ano su lekari co s tym nemaju problem. Ale vacsina odbornych clankov sa zhoduje v tom ,ze v tehotenstve let len do 3hodin, tie dlhsie sa robia vo vyssej vyske a nesu riziko poskodenia organov ktore sa v prvom trimestri tvoria. Druhy uz nieje taky rizikovy. Ale je to samozrejme na zvazeni kazdej zeny ci jej to riziko zato stoji, alebo nie. Clanky si vie tiez kazda vyhladat. Je kopec zien ktore isli do exotiky tehotne a vsetko v poriadku ,ale najdu sa bohuzial aj take u ktorych to dobre nedopadlo. Ci by to bolo ok ak by ostali doma to uz nikdy nikto nezisti.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre