ahojte baby. chcem sa opytat tie ktore ste rodili cisarskym rezom. pri dalsom tehotenstve ste citili jazvu?? je to mozne??
pretoze tam kde mam jazvu sem tam citim jemne štipkanie.
Dakujem za odpovede 🙂
@prego81 ďakujem, áno je u nás krásne, veselo, ale niekedy aj vyčerpávajúco, ale zničená som vedela byť aj iba pri dvoch malých detičkách, tam mi ešte pamäť siaha ;)
Je to krásne a veľmi sa už tešíme na ďalšiu žubrienku, aj deti sa tešia! Už sa veselo tipuje u nás pohlavie - hlavne deti! 🙂
@majca1581 v pohode, pýtaj sa čokoľvek 🙂
Medzi sekciou a ďalším pôrodom bol rok aj 11 mesiacov, čiže ani nie dva roky ako sa oficiálne odporúča.
Po sekcii som mala štyri normálne pôrody, aj keď posledný mi veľmi pomalinky vyvolávali, lebo sa mi už veľmi natiahla rana (na 2,01mm) a chceli ma znova rezať (režú automaticky, keď je rana tenká 2,00mm a menej). Takže to trvalo o "niečo" dlhšie, ale pôrod bol nakoniec klasika. Paradoxne ho hodnotím ako najlepší zo všetkých!
@majca1581
budeme tu len spekulovat, ale co sa tyka maternice tak podla mna este nie je taka velka aby sposobovala bolesti v oblasti jazvy. Najlepsie ked budes vsetko konzultovat s lekarom.
Jasne ze sa da aj prirodzene po sekcii. U mna prvy porod prirodzene nesiel ani tyzden po termine ani s vyvolavackou, a druhy som si vybrala sekciu, bolo to v mojom pripade lepsie. Nezijem na SK, tu v USA boli pre mna sekcie so spinalom prechadzka ruzovou zahradou.
Kazde tehotenstvo je ine. Najlepsie to posudi tvoju situaciu gynekolog/porodnik
@heliet no ja som rodila sekciou kvoli KP takze si myslim ze nic by mi nemalo branit v prirodzenom porode ale necham to tak ako ma byt 🙂 nerzhodujem o tom ja 🙂 ale chcela by som prirodzene je to pre mna sen a ja som po sekcii bola tiez riadne zdevastovana hrozne to bolo pre mna ...najhorsie ...ale mam dcerku takze som rada 🙂
a to ako meraju jazvu ?? ci ma do 2,00mm??
@heliet Ahoj, aj môj obdiv máš 🙂 Chcela by som sa ťa spýtať, či ti merali hrúbku jazvy aj v "pokojovom stave", teda keď si nebola tehotná... Ja som som nechcenej, ale nevyhnutnej sekcií, v júni 2013 a teraz plánujeme druhé dieťatko, lenže mám v pokojovom stave 0,5 mm a tak ma na preventívke gynekológ "varoval", že mám počítať s tým, že koniec tehotenstva už určite odležím v nemocnici a druhá sekcia je prakticky 100 %-ná (NECHCÉÉÉM....). A teraz kvôli tomu odkladáme druhé dieťatko, lebo ak budem v nemocnici, nemám, kde dať malú.. Ďakujem za odpoveď 🙂
@majca1581 to ti merajú UZ hrúbku jazvy, ale väčšinou buď keď o tom povieš svojmu doktorovi a on napíše k žiadanke na UZ aj "prosím zmerať jazvu" alebo sa sama spýtaš počas UZ či by ti pozrel, či sa ti moc nestenšila jazva (v pokročilom štádiu tehotenstva, v 3.trimestri). Ináč mňa bolievala už od začiatku, hlavne po viacerých pôrodoch, a teraz tiež. Už od prvého trimestra. Ale to je individuálne, niekoho nemusí vôbec. A aj ja som mala KP veľkého chlapca, preto sekciu
@majca1581. Ahoj, mala som 2 sekcie. Pri druhom tehotenstve ma jazva riadne bolela, stipala, rezala... cim bolo vacsie brusko,tym viac. Urcite o tom povedz doktorovi, aj pri kazdej poradni. Treba to sledovat, urcite sa setri, tazke nedvihaj... pri druhom porode som mala epidural, pretoze mudrlant prednosta kliniky nechcel povolit sekciu. Jazva bolela velmi napriek epi, nakoniec akutna sekcia. Urcite sa ale nestresuj, hlavne prizvukuj ze ta to boli... rozdiel medzi porodmi mam 3 roky
@marianka0101 tak ak bude nutná ďalšia sekcia tak čo narobim. Ja nie som odborníčka. Oni to majú vedieť. Môj Dr ma aj operoval no teda ten cisárK mi robil tak snáď pokontroluje poriadne. Možno to nebude sekciou neviem ešte je skoro to asi riešiť keď som 12 tt A mám aj hematom A cystu. Takže neviem uvidíme. No najradšej by som rodila prirodzene. Ale poviem Dr že niečo cítim 😉 Ďakujem za rady
@heliet
@lubkacibulka nie, nemerali mi jazvu mimo tehotenstva, a dokonca ani pri začiatkoch. Ak si dobre pamätám, zapodievali sa tým u mňa až po druhej polovici tehotenstva. A hlavne preto, lebo mne neutíchali tie bolesti. Ale možno ťa povzbudí toto: pri štvrtom pôrode som mala silné bolesti na tej rane, od začiatku kontrakcií, že ma niesli hore manžel s pôrodníkom, nemohla som sa ani pohnúť . Každú kontrakciu som mala bolesti ako tesne po sekcii, a priamo pri rodení mi doktor robil UZ, či jazva drží skrze tie bolesti, čo som mala. Nevidel už nič, lebo dieťatko bolo veľmi nízko. Zavolal ešte druhého doktora a ani ten už nič nevidel. Zrazu doslova vyletelo dieťa ;) (doktor si takmer nestihol dať rukavice!) a hneď po pôrode mi kontroloval maternicu či mi nepraskla. A všetko bolo úplne v poriadku. Týmto nikoho nechcem strašiť, práve naopak. Len vyjadriť osobnou skúsenosťou, že sa dá odrodiť po sekcii aj normálne aj napriek bolestiam v rane. Pred pôrodom doktor povedal, že to vydrží, meral ma aj pred pôrodom.
A ešte jeden príklad: Posledné dieťatko vo mne rástlo a nechcelo sa jej von. Jeden piatok poobede na kontrole mi namerali hrúbku jazvy 3,24mm a váhu dieťatka 3630 - 3700gr. Pondelok som mala ísť na príjem, že budú u mňa konzultovať vyvolávanie pôrodu (aj to som si musela vydobiť ja).Vďaka Bohu sa mi začal pôrod v nedeľu, a tam mi už nedeľu doobeda namerali hrúbku jazvy iba 2,01mm! Veľmi sa mi stenšila behom 48hodín! Takže do pondelka by to nevydržalo a rezali by ma - zbytočne. Na tlačenie po sekcii musí mať jazva aspoň 2,00mm. Nakoľko to bolo hraničné, radšej by mi robili sekciu, lebo mi mohla prasknúť maternica. Ja som odmietala, postupne to so mnou prišli konzultovať traja doktori. Samozrejme som im povedala, že ak by išlo mne alebo dieťatku o život, nech vykonajú SC, ale kým sa to dá skúsiť normálne, tak ju nechcem (mala som totiž pri SC komplikácie). Tak mi dali veľmi opatrne - pomaly, a veľmi riedený roztok oxytocínu, len takú malinovku ;) . Nakoniec po takmer trinástich hodinách prišla k nám naša ďalšia už v brušku tak milovaná dcérka. Takisto som odmietla aj epiziotómiu po negatívnej skúsenosti s ňou. Maternica vydržala, všetko po pôrode dôkladne skontrolovali.
No a čerešnička - tretí a piaty pôrod som o tej rane počas pôrodu ani nevedela, čiže je to vždy naozaj individuálne. A dúfam že ani teraz ju neucítim 🙂
@heliet veľmi pekne Ti ďakujem za odpoveď, nech Ťa Pán Boh opatruje a žehná aj pri tomto tehotenstve a pôrode. Musí byť užasné mať takú veľkú rodinu 🙂 A to máš toľko rokov ako ja a ja mám jedno! 😀
@heliet naozaj klobuk dolu ako to vsetko dopadlo - fakt stal pri tebe nie len jeden anjel strazny - vdaka Bohu ze je vsetko v poriadku. chcem ale povedat ze v ziadnom pripade by som lekarom neodporovala ak by mi navrhovali sekciu - preco??? ze ja nechcem to je dovod??? NIE!!! velke riziko pre babatko velmi velke - v jednej sekunde sa moze vsetko zmenit - a cele tehotenstvo nie je predsa len o zenach ktore nosia novy zivot pod srdcom ale aj o tom dalsom zivote - ze ma narok na to aby bolo v 100% bezpeci a neohrozovane mojim: ja chcem.. ako zdravotna sestra som bola bohuzial svedkom toho ako zene v termine pri druhom dietati sa v jednej sekunde vsetko tak skomplikovalo ze maternica po predchadzajucej sekcii v jazve praskla a babatko slo inym semrom ako malo ist - malo to fatalne nasledky - bol to krasny zdravy velky chlapec a ako hovorim v termine. mam za sebou prvu sekciu a normalny porod v ziadnom pripade nebudem zvazovat kedze chcem aby babo bolo v bezpeci. aj take su skusenosti bohuzial. dajte si dievcata poradit lekarmi. heliet to zmakla ale ako hovori kazde tehotenstvo je individualne a nik tu na fore nemoze povedat ze bude vsetko na 100% dobre "lebo ja mam dobru skusenost" drzim palceky vsetkym 🙂
@1tinulienka1
ked uz si to sem napisala tak aj ja chcem trochu poopravit moj prispevok. Tu v USA si lekari davaju sakra pozor na to aby nedoslo k zanedbaniu lekarskej starostlivosti lebo to ma dozivotny dopad na ich karieru.
Sice som pisala ze som si druhy cisarsky vybrala ja, bolo to na zaklade informacii (hlavne rizika vaginalneho porodu po cisarskom) od viacerych lekarov a sestier. Riziko nie je extra vysoke, v populacii sa odhaduje na 2 % ale nasledky su fatalne. Lekari tu daju na vyber, ale po tom, ako o vsetkom poucia, je rozhodnutie rodicky viac-menej jasne. Ja som sa rozhodla neriskovat
Bohuzial, ako sa zda na Slovensku sa spinalna anasteza nevykonava tak casto a velakrat su po nej polesti hlavy a podobne komplikacie. Vraj sa pouzivaju aj hrubsie ihly....Ja aj vela inych zien co poznam tu s tymto problem vobec nemali.
@majca1581 vsetko konzultuj s lekarom, hlavne klud a dobre to padne 🙂
@1tinulienka1 áno, naozaj to všetko dopadlo u mňa ako dopadlo len vďaka nášmu Bohu a doktorke s jej postupom, ktorú mi doslova poslal aj bez akéhokoľvek platenia navyše. Ale keď som sa rozprávala s tými tromi doktormi - postupne, tak som im vysvetlila, že ak to bude nevyhnutné, jasné že podstúpim SC, ale pokiaľ sa tomu dá vyhnúť a je tam šanca odrodiť normálne, tak chcem tlačiť. Tak ma nakoniec nechali, aj keď mi povedali, že vzhľadom na stav tej rany mi ho nevyvolávajú ako klasický pôrod.
Totiž pri prvej SC som mala anestetické vedomie - takže som vtedy určitý čas všetko vnímala a cítila bolesť úplne naplno, bez akéhokoľvek umŕtvenia. Už NIKDY, už naozaj NIKDY viac toto nechcem zažiť (bola som pod narkózou a bola to horšia bolesť ako pôrod! Aj keď iná...). Druhý dôvod, prečo som odmietala ísť na SC, bol, že na tretí deň sa mi po tej prvej SC spustil na palci na nohe akútny dnavý záchvat. Vraj to bolo spôsobené nejakým druhotným zápalom, ktorý mi z SC vznikol v tele. Tú bolesť pochopí len ten, kto taký záchvat zažil. Bolo to horšie ako bolesť po sekcii, ešte som vravela, že aspoň tá dna prehluší bolesť brucha z rezania... Chodila som ako mrzák vtedy, dve deti v kočíku pre dvojičky (je rok rozdiel medzi nimi), ja o barliach som sa šúchala po milimetroch, ani sadnúť som si nemohla kvôli tomu bruchu v čakárni u doktora, lebo ma pálila rana aj zvonku ☹ a stáť som zasa kvôli tej nohe nemohla. To bol jeden trojmesačný horor...
Keď som pred deviatimi rokmi mala mať druhý pôrod - sekciu, vysvetlili mi, že ak by som tlačila veľkého chlapca KP, mohol by dostať do budúcna karcinóm mieška, alebo ostať neplodný. Tak som povedala, že zato, že chcem tlačiť, si mrzáka zo syna nespravím a šla som na SC. (Mala som zábrany, lebo teoreticky som vedela, čo to obnáša a tiež, že je horšia ako klasický pôrod a aj tak bolo). Ale podpísala som a bolo to. No a potom prišlo to peklo...
Ja som zasa zažila mamičku - ležala teraz naposledy so mnou, ktorej viacerí doktori odporúčali klasický pôrod - chodili za ňou a rozprávali sa spolu, nech aspoň skúsi, a ona sa silou mocou tlačila do sekcie. Tak ju vzali do programu. Ono je naozaj každý prípad individuálny. Vždy som sa snažila robiť všetko tak, aby som neohrozila seba ani bábätko. No každý máme svoje limity a niekedy je naozaj ťažké rozhodovať sa. Ja som mala ale výhodu v tom, že prvý pôrod som mala klasický. Takže tretí mi dovolil doktor (po druhej SC) tlačiť.
A máš pravdu, že to, že sa jednej nič nestalo, vôbec nezaručuje, že sa nič nestane ďalšej.
@majca1581 hlavne si dávaj zmeriavať tú jazvu a doktori ti už podľa toho odporučia spôsob prevedenia pôrodu. Prežiť sa dajú oba, a oba môžu byť s komplikáciami aj bez, nato ti naozaj nikto záruku nedá. Hlavne nech ste obaja v poriadku.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@majca1581 ahoj,
ja som mala druhú sekciu a ostatné pôrody normálne, ale tehotenstvá po sekcii - všetky, som ja osobne mala veľmi bolestivú ranu na maternici, hlavne ak som sa viac aktívne hýbala (beh, kedysi aj trocha šport počas tehu). No občas sa rana ozvala z ničoho nič, aj keď som bola v kľude a bez pohybu. Vtedy som mala tiež silné bolesti ako po sekcii, ani pohnúť sa, ani nadýchnuť, len v bolestivom kŕči som čakala, kedy to prejde, nedalo sa mi ani pohnúť. Ale nemá to tak každá žena, známa mala ďalšie dve tehu po sekcii úplne v poriadku. Mne ináč aj kontrolovali hrúbku jazvy priebežne, či sa moc nestenšuje. Niektoré to necítia vôbec, niektoré trocha a niektoré viac. Ja žiaľ pri každom ďalšom tehotenstve prežívam bolesť ako po sekcii, našťastie to väčšinou do pár minút ustúpi. Napriek tomu to bábätká nikdy nijako u mňa neovplyvnilo ani neohrozilo.
Tak Ti prajem čo najpríjemnejšie tehuľkovanie bez komplikácii a čo najmenej bolesti!