Ahojte, dokedy hrozí spontánny potrat? Bola som dnes u gyn a som 10 týždeň. Bola som taká rozčarovaná zo sona a z bábätka že som sa zabudla spýtať.
Po prvom trimestri ta statistika dramaticky klesa... ale stale sa moze stat kadeco. U na sto bolo v 14.tyzdni proste prestalo bit srdiecko...clovek proste nema nikdy asi tu istotu :(
Do 12tt je vraj bezne prist o dieta, ze zomrie, vraj priroda..statisticky si za touto hranicou uz dost v "pohode", no neznamena to, ze sa nic nestane. Su zeny, ktorym dieta zomrie aj den pred terminom, nevedno preco, su zeny, ktore porodia predcasne, TJ nad 24tt. Su zeny, ktore potratia dieta medzi 12-24tt, tam patrim ja (22+4) casto kvoli infekcii, u mna nebol jasny dovod..cim si vyzsi stupen tehotenstva, tym to ma podla mna vacsie grady. Osobne by som si to radsej prezila do 12tt, ak uz som to mala zazit, no najradsej by som to nechcela prezit nikdy.
A ešte jednu otázku mám, kedy ste oznamovali verejnosti? Som totižto kozmetička takze mojim zakaznickam musím oznámiť že nebudem pracovať
Oznamuj kedy chceš.
Potratit mozes kedykolvek a oznamit to tiez
Počkala by som minimálne do 20teho týždňa. Teraz je to naozaj ešte veľmi skoro. Vtedy to už bude aj pekne vidieť na tebe. Resp. neviem, či to treba vôbec ,,oznamovať" veď keď k tebe chodia tak to uvidia a zariadia sa.
Treba to tak oficiálne oznamovať?
Kedykolvek...nam sa stalo v 19tt...a samozrejme sme to necakali a bol to neskutocny sok lebo po 1 trimestri sme si vydychli...teraz uz sme realisti..oznamovala by som rodine po 1 trimestri a okoliu az po 2 screeningu cize 20 tyzden -5 mesiac
potratiť môžeš len do 30 tt? potom je to už skorý - predčasný pôrod...
my sme neoznamovali ani verejnosti či okoliu a rodine tak isto nie....
Jedine som oznamovala rodičom keď som chodila do školy - prvé tehu....😨
@deti95060810 dieťati ti môže zomrieť aj pár dní pred pôrodom. Čiže potrat hocikedy, len je rozdiel ako to potom odíde, či pôrodom alebo kyretažou alebo cisárskym.
Po 12 tt klesá riziko potratu o 65 %. Ale nikdy to nie je 100%,bohužiaľ, sú prípady, že dieťatku prestalo bit srdiečko aj deň pred termínom pôrodu.
Oznamovať v podstate kedy chceš, ale obvykle práve po tom. 12 tt sa to robí, aj celá gynekológov až vtedy dáva tehotensky preukaz
Po 2 MA som si vydýchla až keď sa bábätko narodilo. A neoznamovali sme nikomu, iba rodičom a súrodencom. A šéfke v praci. Ostatní si to proste všimli. Ja om bola od začiatku PN, takže som ani nechcela o tom s cudzími hovoriť, keďže som celé tehotenstvo preležala.
Zákaznícky uvidia, že máš bruško zatiaľ by som nič nehovorila veď budeš asi pracovať, pokym sa bude dat..kamarátka robí pedikúru a skoro začala hovoriť, že bude robiť do 7 m a zákaznícky jej poodchadzali ešte skôr ako bola v 7m
@deti95060810 myslím, že do 20. tt, nie do 30 je to potrat z medicínskeho hľadiska, potom predčasný pôrod.
@any_soj tu sa podla mna mylis... lekar mi to vysvetlil tak ze potrat moze byt aj v 30 tyzdni ked babatku napriklad prestane bit srdce (missed abortion)...rozdiel je len v tom ze potom sa to uz neriesi kyretom ale vyvolanym porodom alebo v horsom pripade cisarsky rezom ;)
Ja som potratila v 5,12,23 tt takže potratiť môže žena kedykoľvek počas tehotenatva.Ale ako potrat to beru do 24 tt potom to je už predčastný pôrod.
@anjelikdianka ahoj takto ti to vysvetlili v nemocnici? Lebo mne to lekar vysvetlil tak ze potrat moze byt aj v 30 tyzdni ked babatku napriklad prestane bit srdce (missed abortion)...rozdiel je len v tom ze potom sa to uz neriesi kyretom ale vyvolanym porodom alebo v horsom pripade cisarsky rezom ..
Cize zaujimave ze kazdemu ine info posunu 🙂
@casillas28 keď som potratila kôli odtečeniu plodovej vody v 23tt tak my vyvolávali pôrod a povedali že to je potrat ale keby som už bola v 24 tt tak by to už bol predčastný pôrod.Kyret robia iba do 12 tt potom už musí žena porodiť 😢
@anjelikdianka hej zaujimavo to klasifikuju...sestra dva dni pred porodom zistila ze babatko sa zaskrtilo pupocnou snurou..tiez samozrejme vyvolavacka ale oficialne to je brane ako potrat a tak to ma aj v papieroch...nuz kazdy inak to asi rozoznava..chapem ta inak ja v 19tt (dovod nevieme) a bolo to najhorsie obdobie v mojom zivote..
@casillas28 mne zomrela dcéra v 38.tt a áno, riešilo sa to pôrodom, je samozrejme možné v ktoromkoľvek štádiu, že dieťa zomrie. Ale o to nejde - potrat má konkrétnu medicínsku definíciu. Kedysi sa uvádzalo od 24.tt že už je pôrod mŕtveho dieťaťa, dovtedy potrat. Teraz sa už uvádza 20.tt, aj preto, že hranica životaschopnosti sa posúva nadol (prežili už aj mladšie deti než 24.tt, aj oveľa menšie než 500g, preto sa to už bola predčasný pôrod).
@casillas28 v papieroch má potrat? To je veľmi zvláštne. Nielen preto že ja som tam nič také nemala, ale proste aj definícia je, že po 24. tt (niektoré definície aj po 20. uvádzajú) je predčasný pôrod. Aj v angličtine - už to nie je missed abortion, ale stillbirth.
@any_soj ano mala to uvedene ako MA s vyvolanym porodom...preto.ma to zaujalo a preto som sa aj lekarky na to v nemocnici pytala..zjavne kazdy lekar podla seba 🤔
@autumm v 40tt to nieje potrat ale pôrod
Ahoj 🙂 Mám podobnú pracu ako ty a oznamovať to nebudem lebo ako ich poznam vznikne panika a na tie hlúpe otázky nemám náladu 😅 a prečo ako sa to stalo, či bolo plánované a co oni teraz budú robiť a koľko dní po pôrode môžu už ku mne prísť atď...poviem to len tým s ktorými Mám skvelý vztah, ale ostatným nie. Ja napríklad pôjdem na pn skôr a len to oznámim že proste zatvaram (môžeš sa vyhovoriť na zdravotné problémy, na zvyšovanie nájomného....). Samozrejme je iné ak hneď po pôrode chceš znova pracovať vtedy to musíš spraviť tak aby sa ti aj vrátili.
@casillas28 Dobrý večer, a aké ste mali príznaky pri potrate v 19tt?... Samozrejme, nechcem Vám to pripomínať ale zaujíma ma to, aj ja som v 20tt a trosku som spinila ale to prestalo.
@anjelikdianka nemáš pravdu, mne ešte robili kyret aj v 16tt, ale už to bolo hraničné
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Potratit zena môže aj v 40 tyzdni. Nedeje sa to iba v 1 trimestri, I keď potom sa samozrejme znižuje riziko. Ten 1 trimester je najkritickejsi.