DeVit 2000 počas prvého trimestra

26. nov 2020

Ahojte,
prosím, brali ste niektorá počas prvého trimestra alebo aj počas celého tehotenstva Dvit 2000 1tbl denne?
Ak áno, je s bábätkom všetko v poriadku?
Pretože takúto dávku mi odporučil gynekológ, aj som to tak brala do 17tt a teraz mi druhý gynekológ povedal, že vyššia dávka ako 600 jednotiek denne je teratogenne, veľmi nebezpečne pre bábätko, tam sa veľmi bojím, lebo som po potrate.
Ďakujem za reakcie

tini27
26. nov 2020

Ahoj, osobnú skúsenosť nemám, no skúsim ťa upokojiť 🙂 Štúdie, ktoré dokázali teratogenitu vysokých dávok vit. D. sú (našťastie) robené len na zvieracích modeloch. Teratogénny účinok u ľudí sa, našťastie, pokiaľ viem nepreukázal. Potenciál tam je, no je to našťastie v rovine predpokladu. Ďalšou vecou je, že všeobecne môžeme povedať, že ľudia majú štandardne nízke hodnoty vitamínu D, nevedia ani všetko vstrebať. Aj denná odporúčaná dávka je na základe toho pre nich častokrát nedostatočná a znásobuje sa. Z toho pravdepodobne vychádzal aj tvoj prvý gynekológ. Takže áno, je to dávka vyššia ako odporúčaných 600 jednotiek, avšak nemala by predstavovať problém, pokiaľ nemáš v organizme skutočne vysoké hodnoty. Držím palce, všetko bude dobre 🙂

majamat
26. nov 2020

suhlasim s @tini27
toto dokazuje aj fakt, ze ja som uzivala davku 6000 ( nebola som ), pre tazky deficit. vysiel mi v maji, po zime, co je dost caste. uzivala som tuto davku cele leto, snazila som sa slnit, ale neznesiem prilsne teplo, cize som to neprehanala. aj napriek tomu v novembri hodnota stale pod normou, aj ked uz iba kusok pod hranicou.

autor
26. nov 2020

@tini27
@majamat ďakujem dievčatá... No naposledy pri preventívke, ale to bolo ešte v januári 2019, som mala vraj úplne suterénne hodnoty a je pravda, že som tie tabletky nebrala spolu s mliečnymi výrobkami, pripadne nie vždy po jedle, takže sa tiež snažím upokojit, že sa mi možno toho toľko nevstrebavalo, ale popravde sa aj tak bojim, hoci už to späť nevezmem

mogaa
26. nov 2020

ale D-čko sa nemusí brať smliečnymi výrobkami aby sa vstrebalo.....D-vitamín sa vsrebáva v tuku čiže stačí nakvapkať na chlieb s maslom a tie kvapkové sú už s olejom😉

autor
26. nov 2020

@mogaa ja som brala kapsule

autor
26. nov 2020

Ešte náhodou niekto so skúsenosťou s takou vysokou dávkou vit D v tehotenstve? Ďakujem

nevenka
26. nov 2020

Ja to beriem, hlavne kvoli imunite. Som v 37 tt., babo vyzera zdrave...2x za tehotenstvo som mala kasel, nejaku soplovu virozu...Bala som sa, lebo ja vacsinou, ked dostanem nadchu, bolest hrdla, pride aj kasel a nic mi nan nezabera a trva strasne dlho. Mala som z toho paniku. V lete bolo strasne malo toho slnka a aby sa vstrebalo dost vit. D, treba sa slnit celkom dost. A to zas v tehotenstve tiez nie je dobre. Nedavam si to uplne kazdy den, cca kazdy druhy. Berie to aj sesternica a ta je 39 tt, babo tiez vyzera, ze je zdrave. Skor si myslim, ze problem by bol vo vitamine A. Toho decka mame vseobecne pomenej. Ja som zase citala, ale uz to bolo davno, ze vitamin D v tehotenstve treba a tusim tam boli aj vyssie davky nez 2000 IU, ze to ma dobry vplyv na vyvin imunity a kosti babatka...Tak ale odbornik nie som...🤔

autor
26. nov 2020

@nevenka ďakujem za povzbudenie a prajem Vám aj sesternici všetko dobré :*

lujzita2
28. nov 2020

Ja som uzivala takuto davku cele tehu a maly je uplne ok. Navyse mne tesne po otehotneni zistili nedostatok vid D. A aj pri tychto davkach som mala 4 mesiace po porode stale deficit hoci menej. Takze ak doporucuje, treba do toho ist.

autor
28. nov 2020

@lujzita2 si zlata, dakujem za povzbudenie 🙂

maggienr
7. dec 2021

Ahojte. Tiež som doteraz uzivala tiež tieto vitaminy a teraz som ostala v strese, tak som sa chcela spytat či nakoniec vsetko dopadlo dobre? Dakujem vopred za odpoved.

autor
7. dec 2021

@maggienr ahoj, prave mam v naruci 7 mesacnu zdravu dcerku. Ja som potom Dcko vysadila, ale ktovie, ci prave vdaka nemu nie je dcerka motoricky aj pevnostou na tom zo vsetkych troch deti najlepsie. Drzte sa!!!

maggienr
7. dec 2021

Gratulujem a dakujem za odpoved! 🙂 tiež bude toto naše tretie a pri surodencoch som nic take neužívala a taktiež neboli práve tabuľkoví (dcéra zacala sama chodit až keď mala 20 mesiacov). Takze odteraz myslim pozitívne, že hádam aj ja sa dočkám dotretice babenka s ktorým nebudem musieť riesit fyzio. Dakujem a prajem veľa zdravicka aj nadalej!

autor
7. dec 2021

@maggienr urcite to bude dobre ❤- ja som sa zlakla, no potom som nasla dalsie odporucania na branie Dcka plus je to aj ochrana pred covidom...nase prve dve baby tiez chodili az okolo 15teho mesiaca, prva slabo dvihala hlavku, s druhou sme cvicili nozky atd. Tato tretia drzala hlavku velmi skoro, aj sa krasne otacala a celkovo kazdy, kto ju drzal, hned snad ako prve, ze wow, aka je pevna. takze myslim, ze nemas dovod na obavy, drzim palce, aby ste uz nemuseli cvicit a mohli si v klude uzivat bez obav babo...prajem este krasne tehulkovanie a prijemny porod, paa 😊

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre