Ahojte mala niektorá z vás krvácanie do mozgu následkom úrazu ?? Ja som mala asi tak pred trištvrte rokom a momentalne som tehotna v 10tt. Zaujímalo by ma ci by to pri pôrode nemohol byt problem. Pretože jedna známa sestrička mi vravela že v takom prípade by sa mal robiť cisársky. A kedy sa preberajú s doktorkou možné dedičné choroby a také veci?
Dobrý deň prajem. Každé krvácanie do mozgu je iné....každopádne treba na to upozorniť ošetrujúceho lekára - gynekológa....ten najlepšie posúdi Vašu lekársku správu z toho úrazu ako aj čas ktorý od vtedy prešiel....napíše Vám to do tehotenskej karty....a v treťom trimestri sa pôrodník rozhodne či bude potrebné robiť cisársky rez. Ak bolo krvácanie závažnejšie a zranenie by sa mohlo pri tlačení obnoviť ...tak zvolí pravdepodobne túto možnosť....je to v rukách lekára. Dedičné choroby sa štandardne konzultujú pred otehotnením...aby človek vedel zvážiť možnú percentuálnu pravdepodobnosť s akou ju dieťa zdedí (mieru možného prejavu choroby ktorá môže byť pri niektorých ochoreniach veľmi variabilná je však často nemožné vopred predpokladať)...počas tehotenstva je možné potvrdiť alebo vyvrátiť niektoré typy dedičných ochorení na základe krvných testov, amniocentézy či 3D ultrazvuku....mnohé typy ochorení sa potvrdia až po pôrode.
Ak sa vyskytli vo vasom ci partnerovom rode dedicne choroby, alebo mate viac ako 35 rokov je mozne vysetrenie z krvi a su platene poistovnou, ale mozete sa poradit s lekarom ist na vysetrenie z plodovej vody a to stoji 250€ a robia ho len specializovane laboratoria a hradite si ho sama. Jedno take laboratorium mne najblizsie z Nitry je Hlohovec. Vysetrenie sa robi okolo 3mesiaca, alebo vtedy ked krvne testy nieco signalizuju...Ak mate tzv.ticheho:stuck_out_tongue_closed_eyes: doktora, tak sa vypytujte tolko,az bude mat zelene usi, ak vam nieco nebude jasne, znovu sa spytajte!!!Lekar je tam pre vas a nie vy pre neho!
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Porodnik si vyziada vyjadrenie neurologa/neurochirurga ohladom vedenia porodu, podla toho sa zariadi...