Čomu sa vyvarovať v tehotenstve?

10. jan 2022

Ahojte, som na začiatku svojho prvého tehotenstva. Prečítala som si pár článkov čomu by som sa mala vyhnúť z byliniek a jedla. Viem, že by som nemala tepelne nespracované mäso, bryndzu, plesnivé syry...viete mi prosím poradiť čomu je vhodné sa ešte vyvarovať? Čo napríklad taká domáca slanina, vajíčka, ryby v konzerve atď.? Za každú radu a upozornenie budem vďačná 🥰

sona96
10. jan 2022

Grapefruity a Tonic...a k tej bryndzi, ak kupuješ bryndzu v obchode, tak tá je pasterozivana a tým pádom bezpečná

babulkomale
10. jan 2022

Hlavne nepocuvaj take, ze "ja som jedla vsetko a dietatu ani mne nic nie je" alebo "vino tehotnej neskodi, mne ho gynekologicka odporucala pri tvrdnuti brucha".
Par mesiacov bez tataraku ci alkoholu by mal vydrzat kazdy normalny clovek.
Vyhybaj sa radsej vsetkemu co sa neodporuca, nebudes nic lutovat.
Nech ti vsetko dobre dopadne 🙂

blumie
10. jan 2022

Myslim, ze vajicka pokial ich neplanujes jest surove by mali byt v poriadku tak ako maso ktore prejde tepelnym spracovanim. Ja som este pocula, ze zazvor by tiez mal byt v obmedzenom mnozstve pocas tehotenstva a potom este pozor na lieky. Maloktore lieky su vhodne, ale to je v pribalovych letakoch. Drzim palce a prijemne tehotenstvo.

autor
10. jan 2022

@sona96 super, ďakujem. Nikdy by som nevedela, ze grapefruity by sa nemali. A to s tou bryndzou mi nenapadlo.

autor
10. jan 2022

Ďakujem za vaše rady ❤😊

autor
10. jan 2022

@babulkomale ano, viem že každá žena je iná a určite sa chcem vyvarovať všetkému, čo by som nemala, pretože som mala veľký problém otehotnieť a nechcem nič zanedbať.

autor
10. jan 2022

@blumie ďakujem pekne, zázvor som sa tiež dočítala

zanetakovacsova
10. jan 2022

Bryndza Liptov je vhodná aj pre tehotné, ja som ju jedla každý týždeň za veľký tanier a malá je tu živá zdravá a naozaj spokojné bábätko 🥰... A vyhýbala by som sa len surovým vajcia a mäsu. Pozor na aloe veru a kadejaké lieky

petamich
10. jan 2022

ja som sa vyhybala len surovym veciam - vajcia, maso, nepasterizovane vyrobky (syry, bryndza), plesnove syry a vnutornosti, morske plody/ryby nejem nikdy ani mimo tehotenstva 🙂 a jasne alkohol atd. a inak som vlastne jedla vsetko co mi chutilo a nesmrdelo 😂 zazvor je v malych mnozstvach dobry na ukludnenie zaludka napr. aj mata

marticka85po
10. jan 2022

@sona96 Grepy sa praveze odporucaju jest kvoli vit.C a lykopenu ktory posobi proti preeklampsii. Cele tehotenstvo som na citrusoch,pytala som sa lekara ci to nevadi a povedal ze je to OK.

sona96
10. jan 2022

@marticka85po mne ich gynekológ neodporúčal kvôli obsahu chininu, ktory môže vyvolať potrat a poškodzuje CNS plodu. Odporucal mi ich nahradiť pomelom, ktoré má veľmi podobné výživové hodnoty, ale o veľa menej chininu.

cimage
10. jan 2022

Pozor na bylinkove caje a koreniny, vela z nich sposobuje prekrvovanie, co nie je idealne v tehotenstve. Ja si obcas doprajem plesnivy syr, hlavne ked je na pizzi, ale to mozno 1xdo mesiaca a kavy som sa nevzdala, inak asi ok.

lucia0211
10. jan 2022

@sona96 no neviem neviem s tými grepfruitami lebo ja aktuálne ležím v nemocnici na gynekológii a dávajú nám ich tu skoro každý druhý deň 🤣🤣🤷🤦

lucia0211
10. jan 2022

@marticka85po presne aj nám ich v nemocnici dávajú skoro každý druhý deň 🤣🙏

nessa123
10. jan 2022

Na tu bryndzu potom pozor, lebo ide o to že nemôžeš nepasterizovane výrobky, ovčí syr zo salasu atď. Ja som minule v kauflande našla bryndzu, ktorá bola nepasterizovana, takže ja odporúčam preistotu čítať etikety. Pasterizovane môžeš všetko 😊

sona96
10. jan 2022

@lucia0211 môže byť, ale mne povedal doktor toto

autor
11. jan 2022

Ďakujem vám za všetky cenné rady, snáď si budem dávať dostatočne pozor a bude všetko v poriadku 😊

layla123321
11. jan 2022

@marticka85po grep je inak problematický aj v kombinácii s niektorými liekmi a vitamínmi, preto sa nemajú zapíjať grepovym džúsom, lebo blokuje ich vstrebávanie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre