Čomu sa vyhnúť v tehotenstve

alex_zalez
19. sep 2019

Ahojte zienky. Co naozaj v tehu nemozem? Alkohol, cigarety, deogy su samozrejmost. Ale poculamsom o bylinkovych cajoch, dvihani tazkeho. Co je este take, co by tehotna fakt nemala?

kejty13
19. sep 2019

@alex_zalez stresu

diaalex
19. sep 2019

@alex_zalez ja som napr. vynechala akékoľvek čaje (len džúsy alebo čistú vodu som pila), žiadne horúca alebo viac teplá voda na bruško a vôbec aby sa telo neprehrialo... žiadna ryba, tuniak, suši alebo podobné veci... žiadne bylinkové jedlá alebo len tak bylinky...

sapetka
19. sep 2019

@alex_zalez v prvom rade to nie je choroba takze zachovan si zdravy rozum. Mozes vsetko ako doteraz obmedz akurat bylinky, surove maso,nepasterizivane mliecne porodukty, plesnove syry a huby. Naopak vela zeleniny, bielkoviny a ryby,najma losos.

pininka1
19. sep 2019

Pozor nielen na čaje, ale aj niektoré vody, grep, tonik. Z minerálok Sulinka sa môže až po treťom mesiaci.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
snehulienka8
19. sep 2019

@alex_zalez nepi bylinkove caje, vela z nich sposobuje stahovanei maternice, zakaz jest tepelne neupravene maso a mliecne vyrobky, morske plody su nie a pikantne su nie..citrusy tiez nie, je v nich vela chemie, pozor na pecienku..tazke ak nemusis, tak nedvihaj. pre viac info googli, drzim palce

petkasaurus
19. sep 2019

Ahojte, k tym cajom... Napr. taku salviu a alchemilku pochopim... Ale nejaky matovy alebo harmančekovy caj myslite, ze ublizi?

natali408
19. sep 2019

Prečo nejesť grep a citrusy 🤔🤷

pininka1
19. sep 2019

@natali408 citrusy sa môžu, grep obsahuje chinin tak ako aj tonik a to môže vyvolať sťahovanie maternice až potrat. Ja som jedine toto neriskoval. Inak som jedla všetko, aj plesnivé syry, tie som v druhom tehu vyslovene zbožňovala.

punka24
19. sep 2019

@alex_zalez všetko jedz jak doteraz... akurát s koreninami nepreháňaj... čaje bylinky či plesnivé sury som jedla a nikomu nič nie je... aj na sutobus som behala až do siedmeho mesiaca... jediné čo som prestala sú treska a šaláty lebo som z nich grckala a mlieko a mliečne výrobky som obmedzila lebo ma z nich začalo nadúvať... aj sushi som zjedla počas tehu lebo doma partner spravil ale nebolo to úplne surové mäsko ale údené kdyby neco... chovala som sa ako pred tehu... len som počúvala svoje telo a keď mi nebolo dobre odsledovala som prečo a riadila sa tým... tehotenstvo nie je choroba...
Nedvihaj ťažké veci - to je fakt ktorý nezmeniš
Vyhýbaj sa verejným kupaliskam - infekcie jednoducho, ľudia sú prasce deti cikaju do vody a podobne... ak predsa chceš tak existujú tampony pre tehotné na kupanie...
V klude cvič behaj a rob čo doteraz ale len ak si na to bola zvyknutá aj pred tehu... udržať telo v kondičke je fajn ale na lamanie osobných rekordov si počkaj až po tehu...
Ale hlavne - počúvaj svoje telo... ak ťa niečo bolí alebo ti je zle tak sa stopni proste... ty a bábo na prvom mieste...ak si unavená pospi si, ak hladná tak jedz, ak smutná tak komunikuj o tom s partnerom... pochop seba a svoje telo a rob tak aby ste ty a malé boli v poriadku...
A nefarbiť vlasy či neisť na nechty alebo obočko je blud... ja som si dopriala... never všetkému čo ľudia nataraju.... :D

babulka82
19. sep 2019

@alex_zalez ja som jedla vsetko aj pila obcas aj pivko male ,deti mam velke uz a zdrave

evkamotka
19. sep 2019

Ryby samozrejme mozes, normalne peceneho pstruha, kapra, sumca hocico

evkamotka
19. sep 2019

Len surove vajcia, maso (surove ryby) . Obmedzene plesnive syry, pecienky. Bylinkove caje rozne, napr repik mozes ale komu sa chce zistovat kazdu bylinku, ze. A nepasterizovane tiez nie. Mineralky podla info na obale (fatra, sulinka) a tonik nie. Ja som 24tt tak mam cerstve info. Drzim palec

galioska
19. sep 2019

To vážne toto? Ja som jedla všetko možné aj sushi aj curry, co mi prišlo na chuť... To by potom v iných krajinách nemali vôbec deti...

evkamotka
19. sep 2019

@galioska myslim ze region je dolezity. Hej japonci mozno sushi jedia ale rovnako napr nepiju alkohol (ked nie su tehotni) lebo ich telo ho nevie vstrebat. Nase tela sa rokmi prispôsobili istym specifikam. Tiez slovenskemu babatku nedame exoticke ovocie lebo moze byt pren alergen a v tej exotickej krajine ho deti jedia, lebo im exoticke (alergicke) nie je

galioska
19. sep 2019

@evkamotka a čo žena cudzinka žijúca dlhodobo v inej krajine...

evkamotka
19. sep 2019

@galioska neviem. Teraz sa pyta slovenska zena zijuca na slovensku tak kazdy poradil v tomto kontexte. Osobne som si inu kombinaciu nepotrebovala zistovat. Akurat som citala o japonsku ako to tam maju a vraj sushi jedia

galioska
19. sep 2019

@evkamotka aj v Indii deti štipľavé veci, dokonca tie čo vyrastajú mimo Indie to siplave naďalej jedia,..hovorí sa, že malo by sa jesť jedlo z krajiny v ktorej žijeme, neviem, kopec veci je všade vo svete dovážaných...myslím, že bunky, gény si urobia aj tak svoje, jedlo až tak vývoj dieťaťa neovplyvní, v prvom rade pozitívne myslenie..

h2
19. sep 2019

@galioska Ahoj, po konzumácii sushi, alebo nepasterizovaných mliečnych výrobkov sa nemusí vôbec nič stať. V prípade, že sú v poriadku. Ale, môžu v ojedinelých prípadoch obsahovať baktériu listériu, ktorá je pre tehotné ženy a najmä pre ich nenarodené bábätká smrteľne nebezpečná. Vyskytuje sa zriedkavo, ale riskovať sa neodporúča.

galioska
19. sep 2019

@h2 čo je dnes v poriadku? Myslíš tie chémiou napichana kurence? A iné jedlá, postriekané? To tiež nemá pozitívny vplyv na dieťa, človeka..

annamivo
19. sep 2019

@alex_zalez takto veľa záleží aky máš životný štýl, ak cviciš pred tehu tak aj viac to telo znesie, to isté strava, na čo si zvyknutá. z byliniek Nie: alchemilka a šalvia, ostatné s mierou môžeš, dvíhať jasné iba keď je to nutné. Ja som v druhom tehu milovala korenené a štipľavé jedlá, neobmedzoval som to a mala je v pohode, hamčo aj za brata pri ktorom som sa viac zaoberal coozem a čo nie 😆 .. hlavne zdravý rozum, tehu pokiaľ nie je rizikové tak to nie je choroba a môže sa takmer všetko

h2
19. sep 2019

@galioska Tak jasné, bohužiaľ, je to tak. Ale je rozdiel medzi "nezdravé" a "životu nebezpečné".

galioska
19. sep 2019

@h2 ano dnes sa to tak delí ale životu nebezpečné môže byť aj to nezdravé...

h2
19. sep 2019

@galioska Ale potom by sme už nemohli jesť asi vôbec nič... 😕

galioska
19. sep 2019

@h2 no veď o Tom píšem od začiatku😁

simusiatko83
19. sep 2019

Si tehotná nie chorá! Jest môžeš všetko ale s mierou! Mne ženský povedal len toľko bylinkove čaje radšej nie niektoré bylinky spôsobujú sťahovanie maternice... Ovocné sa môžu (pijem ovocné čaje na litre a sme obaja ôk).... Mliečne výrobky sa normálne môžu ale iba pasterizované, čiže tie ktoré prešli tepelnou úpravou.... Čiže bryndzu zo salaša nie ale z obchodu áno, korbáčiky tak isto môžeš pretože sa ťahajú zo sakra vriacej vody, čiže prechádzajú tepelnou úpravou (aj tie jem na kila a sme obaja ok) ... Plesňové syry vraj nie(ja osobne ich moc nemusím aj netehotná) surové mäso (bežné druhý mäsa nedovarene alebo surove, tatarak a sushi sa nesmie) uvarené a upečené mäso normálne môžeš... Ináč ryby sa môžu normálne jest, čerstvé a tepelne upravené pretože majú vysoký obsah bielkovín a omega 3 mastných kyselin, ktoré tehotná dosť potrebuje.... Majonéza, Tatarka a majonezove šaláty by sa nemali z dôvodu, že je to náchylné na salmonelozu.....hlavne nie domácu majonézu kamoška tak skoro o malé prišla všetci doma mali hroznú salmonelozu.. Bola mesiac sama v byte lebo nik ku nej s tým nemohol a ona mala jedine šťastie ze to neochutnala...... Surové vajcia tiež sa nesmú (riedka skvarenica, riedke volské oko, zltko s cukrom keď ti niekto poradí ako zdroj dobrej kyseliny listovej ho rovno nakop do zadnice a neriskuj život seba a maličkého ta salmonelu za to nestojí).... A ešte čo sa nesmie sú huby pretože sú ťažké na žalúdok a trávenie... Pripadne je tam riziko, že naaaaaaahodou tam bude nejaká jedovatá.. Ze si človek pomýlil...... A vo vlastnom záujme nejem všetku zeleninu na K(kel, kapusta, kaleráb a pod pretože ma z nej strašne nafukuje, potom mi ide roztrhať brucho a potom sa bud nemôžem vykakat alebo z kapusty mam takú prehánku že až plačem)..... Takto mi to povedal aj lekár 🙂 o citrusoch co tu baby písali počujem 1. Krát... Mama jedla pri všetkých troch mladších bratoch mandarínky, pomaranče a grepy na kila aleže fakt veľa a všetci sú zdraví.... A ja tak isto milujem mandarínky 🙂 takže tie si určite doprajem 🙂

ankusik
20. sep 2019

@petkasaurus matovy sa neodporuca, lebo zvysuje prekrvenie a moze sposobit aj kontrakcie. Nasla som celkom fajn clanok o bylinkach v tehotenstve:

https://najmama.aktuality.sk/clanok/236051/byli...

petkasaurus
20. sep 2019

@ankusik ďakujem, super clanok 🙂

petkasaurus
20. sep 2019

Baby, ja sama este nie som tehotna, ale nieco si uz teda zbezne čítam, pozeram.. Teraz nechcem vyznievat fanaticky alebo tak.. Co hovorite na alumioniove antiperspiranty pocas teho? Ja sa ich neviem vzdat, lebo som uz skusala vseliake tie prirodne, bez hlinika ale nejak nefungovali.. Potom som sa natierala milionkrat za den s bezhlinikovymi a vytvorili sa mi alergie.. Pouzivali/ pouzivate ake?

petkasaurus
20. sep 2019

A ešte sa chcem spytat na makeup, zevraj obsahuje tazke kovy tiez.. Ako nechcem chodit ako prirodna zena ale mozno by sa to dalo tych par mesiacov vydrzat..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre