Ahojte 🙂 Testy mi viac krát ukázali dve čiarky,a MS mala prísť 3.9 ale stále nič 🙂 Tak pomaly začínam veriť tomu že už patrím medzi vás 🙂 Len som trochu v strese čo ma ďalej čaká.. Mohli by ste mi napísať ako prebiehali prvé mesiace tehu u vás,kedy ste išli prvý krát ku doktorke,aké vyšetrenia ste absolvovali a tak?.. Veľmi mi tým pomôžete 🙂 Ďakujem
Ďakujem 🙂 A s tou prácou je to také u mna že musím dosť toho dvihat,tak rozmyslam či sa nedám aspoň na chvíľku na pn,lebo sa bojím toho dvíhania :( Niesom nejaká citlivá ktorá ide so všetkým za doktorom..
Ahoj stelleluna...ak mas pracu kde dvihas bremena tak to treba hned povedat doktorovi a on ak ti potvrdi ze si tehotna tak ta odporuci ist lezat na 3-4dni do nemocnice inak ti marodku vypisat nemoze.viem to podla svojej skusenosti.
Množstvo článkov o tehotenstve a pôrode nájdeš aj v našej encyklopédii Wiki Modrý koník. Mrkni na menu vľavo alebo si zadaj text do vyhľadávania. Nájdeš tam info o priebehu tehu, vyšetreniach, problémoch, vybabovačkách, ale aj bežných veciach ako strave, cvičení, farbení vlasov a pod. Pod mnohými článkami nájdeš rovno aj skúsenosti mamín:
Všetky články o tehu vo Wiki nájdeš tu: https://www.modrykonik.sk/tehotenstvo-od-a-po-z/
A dokedy je to najrizikovejsie obdobie pre bábo? Lebo nechcem až do pôrodu ležať doma v posteli :( Najradšej by som ešte nejaký čas ostala v praci a potom si dala oddych..ale vraj sú práve tieto prvé mesiace najhoršie :(
Stelleluna a myslim ze k doktorovi uz mozes ist.ak nebude este nic vidiet tak ta objedna na dalsi termin.ja som isla 6 dni po meskani menstruacie a hned mi to aj potvrdil a na dalsi den som isla lezat do nemocnice kvoli PN.
@stelleluna prve tri mesiace su najrizikovejsie vtedy sa treba chranit a davat si velky pozor.ale je len na tebe ako sa rozhodnes.zalezi aj od prace.
Maxe38..amália si fyzicky náročnú prácu? A aj keď chceš pn len na pár dní musíš ísť ležať do nemocnice?
Maxe38..malo tam byť či musíš..
To ti neviem povedat ale ja som na PN uz od zaciatku to je od 19.8 nakolko som prekonala potrat vo februari.tiez som mala narocnu pracu kde som dvihala bremena tak som si povedala ze mi to nestoji za to.skus sa dohodnut zo svojim gynekologom.ale mozno bude lepsie ked si oddychnes.
Ďakujem Maxe..Počkám ešte týždeň a pojdem za doktorkou .Uvidím čo mi poradi
Stelleluna hlavne si davaj vacsi pozor a nenamahaj sa.snaz sa oddychovat.
A ako je to super kyselinou listovou? Čakali ste kým vám ju lekár predpísal,alebo ste si kúpili volnopredajne,vitamíny v lekárni?
Ja ju neuzivam vobec.myslim ze vitaminy nerozhoduju o tom ci bude tvoje dietatko v poriadku co samozrejme bude v poriadku urcite.je to dane vopred.radsej papaj vela zeleninky.
@stelleluna Ahoj, nepredpísal a ani som si nič nekupovala. Teda okrem železa ale to až nejak po polovici tehotenstva, lebo som mala nízke hodnoty. A na čo si chceš kupovať vitamíny a podobné umelé sprostosti?! Radšej pestrú stravu....Umelé vitamíny a minerály aj tak telo nedokáže hodnotne spracovať a väčšinu vylúči. Sú to vyhodené peniažky. 😉
Nemám s tym skúsenosti, preto sa pýtam.. A ovocia mám dosť,keďže s ním robím 🙂 Nastudujem si ktoré ovocie čo obsahuje a hotovo 🙂 Je pravda že lepšie sú vitamíny z ovocia
Ja tiez toho vela neviem som v 8tt+4dni.takze tiez si necham poradit.ale ked som sa rozpravala s doktorom o vitaminoch sam ma od nich odhovaral.ja som mu hovorila ze to neuznavam a on mi to len potvrdil a povedal ze to nemusim vobec uzivat.
@stelleluna Ahoj, na prvu prehliadku staci ist az v 8mom tyzdni, aby bolo uz urcite vidno srdiecko, ja som tak bola, isla by som aj neskor, ale zacala som "spinit", tak som isla hned, podla ultrazvuku som bola tusim tyzden pozadu, ale to je bezne, teraz sa to uz dorovnalo (velkost plodu s tt)...kyselinu listovu som uzivala uz pred tehotenstvom,vtedy ma najvacsi vyznam ako prevencia pred razstepmi, odporuca sa najmä v prvom trimestri pocas vyvinu, to sa docitas vsade..len cisto zeleninou nedocielis take velke mnozstvo...neskor mi doktor kazal objednat si vitaminy pre tehotne, jedna sa hlavne o stopove prvky,ako zelezo a ine,ktore nie je mozne ziskat len zo stravy,kedze mas kvoli babatku vacsiu spotrebu, sam doktor povedal,ze dieta bude potom postradat ten nedostatok a tym padom bude pomalsie rast...mna dal na dva tyzdne na PN (domov,nie do nemocnice) kvoli tomu spineniu, kazal mi hybat sa len nevyhnutne, na wc a naspat..v ten den som isla este do prace,kde som presla 4x po 20 schodov a zas sa mi to zhorsilo,takze viac som neriskovala a naozaj som sa setrila (brala som tabletky na udrzanie plodu)...potom sa to upravilo a uz som normalne v praci (nedviham tazke bremena)...mavala som ranne nevolnosti od toho 8meho do 12teho tt, kedy som vracala prevazne žlč a cely den mi byvalo zle od zaludka, velmi som musela zvazovat,co zjem. Teraz som v 15tom a jem uz vsetko, rano ma este napina,ale nevraciam...priblizne kazdy mesiac chodim na poradnu a 3x za cele tehotenstvo mam naordinovane sono, ale UZV mi robi pokazde,zavisi asi od lekara..urcite odporucam setrit sa,nedvihat tazke veci a jest kazdy den aspon ovocie alebo zeleninu,aj ked trochu...zo zaciatku je to tazke,kvoli tej nevolnosti,ak nejaka je, neskor je to skor o radosti z ocakavaneho🙂..drzim palce🙂
Greenfrog..ďakujem za odpoveď ;)
@maxe38 preco by mala ist lezat ja som bola na PN od 5tt az do konca nemala som ziadne extra problemy len som bola po MA a mam vyssi vek normalne ma vypisala a hotovo
@sabina1975 mne to tak bolo povedane.ja som tiez po MA a doktor mi povedal ze kvoli rizikovemu si musim ist polezat na 3-4dni do nemocnice a aj som bola.asi ma taky postup, ale kazdy doktor je iny.
Keď je plod zdravý a zivotaschopny len tak nepotratite. 😝
Normálne treba robiť to čo doteraz veď to nie je choroba. Keď si unavená jasné treba spat ale inac...Robím všetko. Pro dvoj ročnej dcére šetrenie ani nehrozí. A nešetrila som sa ani pri nej, dokonca som ako tehotna aj na diskotéke bola (to som nevedela ešte že som v tom).
Tak ako si to predstavujes, hneď po pozitívnom teste zalahnut do postele a setriaci režim?
Ako jasné nebudem teraz sa vyslovene vystavovať nebezpečenstvu, ale normálne dviham aj dcéru na ruky, aj sa hýbem dosť (trénujem psy-a nie malé).
Keď sa ten problém už vyskytne je to iné, keď žena napríklad krváca a podobne alebo jej lekar povie ze ma rizikove. Ale keď mi lekár potvrdí normálnu tehotnost, pokračujem v normálnom živote. To tehotenstvo to neohrozí ani náhodou, problém môžem vzniknúť pri hocičom to aby som nešla ani z domu lebo ma tam môže zraziť auto.
@maxe38
Treba počúvať svoje telo čo už zdá sa mI vela ludi zabudlo. Keď si pýta odpočinok tak si odpočiniem, keď sa cítim dobre tak v tej posteli nasilu ležať nebudem. (Hovorím o fyziologickom tehotenstve)
Lekárka mi napríklad povedala-ten začiatok je buď alebo. A vy s tým neurobíte nič. Keď to má odísť tak odíde aj keby ste 24 hodín denne ležala.
@hrivushka ja som len reagovala na tvoju vetu ktora znela ze ak je plod zdravy a zivotaschopny tak zena nepotrati.nikto tu netvrdi ze si ma zena zalahnut do postele.ja som len opisovala som pripad nakolko som uz raz potratila.a to som mala na zaciatku vsetko v poriadku.ale niekedy sa udeju veci ktore bohuzial nedokazeme ovplivnit.
@hrivushka pokial ma zena pracu kde sa fyzicky namaha a dviha bremena je prirodzene, ze ak nie je pre nu nahradna praca musi riesit PN.Ja som tiez dostala menej narocnu pracu a snazila som sa pracovat .Tvoj pripad nieje zrovnatelny pretoze dvihat dieta a dvihat bremena je velky rozdiel.chodit do prace a byt doma tak ako ty je tiez rozdiel.kazdy sa ma rozhodnut podla toho na co sa citi.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ja som bola tentokrát nedočkavá a išla som k lekárovi ani nie týžden potom čo mi meškala menštruacia tak ma ttrocha naplašili ,lebo tam nič nebolo vidno,ale o týžden už bolo pekne vidno bublinku 🙂 a v nej mini plodík 🙂tak podla vlastnej skusenosti počkaj viac ako týžden aspon 2potom ako ti bude meškaťako tak pozerám už ti meška týžden tak na budúci týžden by si už aj mohla isť.urobí ti ultrazvuk a objedná na dalšiu kontrolu.potom na krv atd.4o sa týka toho či ti bude alebo nebude zle či budeš mať citlivé bradavky ataké veci to sú strašne individualne .Mne osobne bolo zle ,ale nezvracala som a teraz v 3tehu mi nebolo až tak zle ako prvé 2tehotenstvá.Hlavne sa šetri v prvých týždnoch tehotenstva,lebo to ženy zanedbávaju plod je slabučký a treba vela oddychovať a počúvať vlastné telo.nepozeraj na to čo iné ženy zvladajú v tehotenstve pozeraj nato čo zvaládaš ty a podla toho sa riad,kludne chod aj na pn ak pracuješ,tvoje bábo je najdôležittejšie.A gratulujem 🙂