Alkohol na začiatku tehotenstva

anetka1111
15. nov 2023

Ahojte, dnes som si robila test clear blue s poctom týždňov, na teste mi vysiel údaj 3+ co znaci ze by to mal byt plus 5. Týždeň tehu. Do dnes som nevedela ze som tehotna u doktorky som este nebola tam mam termín az 29.11..
V sobotu mal muž meniny a trošku viac sme oslavili kde som vypila VIAC ako jednu fľašu vina dokopy za cely vecer,, plus aj tie víkendy predtým tak jeden pohárik vinka som si dala.
Moja otázka znie či to môže mať negatívny vplyv na plod a tak, či som to veľmi pokašľala,,? a to som si vždy vravela ako si dam pozor ci na stravu ci na alkohol, lebo chcem samozrejme aby bolo všetko ok.
Dakujem za rady a prajem pekný deň.

ariannazara
15. nov 2023

Ja som zistila ze som tehotná po víkende takom ze som bola kao 😅 tiež sme akurát boli dakde na oslave a ruka hore a nič sa nestalo

magic08
15. nov 2023

nestresuj sa, na zaciatku tehotenstva je to vzdy bud alebo. Plod si berie vsetko, alebo sa potrati, neovplyvnis nic, ci by si pila, alebo nie.

joannita
15. nov 2023

@anetka1111 kamoska ked este nevedela ze je v tom, tak sme sa DOST opili z Becherovky. Ma zdrave 12 rocne dieta 🙂
Vsetko bude ok neboj

beronsche
15. nov 2023

@anetka1111 v takomto skorom stadiu alkohol este fetalny alkoholovy syndrom sposobit nemoze.
Na alkohol pozor neskor, ked sa vyvija mozog a centralna nervova sustava. Potom moze aj jeden poharik poskodit, staci nestastna zhoda nahod, blbe nacasovanie..

lucpro1
15. nov 2023

raz som mala slabu chvilku, vypila som flasu vina sama. neskor som zistila, ze som v 5. tyzdni. (menzes mi meskava pravidelne, takze som nemala absolutne ziadne podozrenie). narodilo sa mi krasne, zdrave babatko, takze nestresuj zbytocne 🙂

januska12323
15. nov 2023

1. Vtedy si nevedela o tehotenstve.
2. Alkohol viac škodí neskôr a hlavne keby si pila veľa a často.
Prestaň si to vyčítať, teraz už predsa dáš pozor.

jaga18
15. nov 2023

Viete čo je na tejto téme najsmutnejšie? Nie len všeobecná akceptácia alkoholu a alkoholizmu na Slovensku, ale hlavne akceptácia alkoholu v tehotenstve.
Pracujem s deťmi s FAS/FASD , viem o com hovorím. Neexistuje žiadna norma, proste hoc aké množstvo alkoholu v tehotenstve (hlavne v určitom vývojovým období) môže poškodiť či narušiť nervovú sústavu.
Výsledok sa nemusí dať vidieť ihneď po narodení. Mnohým ho zistia až v neskoršom veku. Diagnostika je obtiažna, keďže ani jedna hrdinka, čo siahne po vínku v tehotenstve to otvorene neprizná a mnohokrát sa tak riešia len sekundárne znaky a dopady FAS ako je napr ADHD, PAS, mentálna zaostalost či oneskorený PMV či NKS.
Osveta na Slovensku neexistuje.
A mimochodom, poškodenie je nezvratne, FAS je totiž NELIEČITEĽNÝ.

anetka1111
autor
15. nov 2023

@jaga18 áno plne súhlasím, aj už len to počatie v akom stave psychickom fyzickom je žena a celkovo všetko ovplyvňuje to dieťa v budúcnosti.
Viem a vidím ako to je s dnešnými poruchami u detí..a je jasné že za všetko môžu rodičia.

jaga18
15. nov 2023

Ešte k lepšej predstave- Plod je napojený na krvný obeh matky. Čiže má v krvi presne tu istú hladinu alkoholu. Dospelemu človeku alkohol odbúrava pečeň, no plod ešte pečeň nemá natoľko vyvinutu, aby túto funkciu plnila. Čiže je vystavený alkoholu omnoho dlhšiu dobu ako dospelý človek.
To len na margo toho, že pred pôrodom už pohárik alkoholu nemôže uškodiť a voľakedy ho aj lekári odporúčali (pred tým, ako sa začal robiť výskum ohľadom vplyvu alkoholu na plod/dieťa)

magic08
15. nov 2023

@jaga18 kto v tejto teme akceptuje alkohol v tehotenstve. Drz sa temy, autorka nevedela ze je tehotna a sundali sa s muzom. Nechlasce bezne a pravidelne.

denuss
15. nov 2023

@anetka1111 tak taketo skatulkovanie je dost mimo.. za vsetky postihnutia deti mozu rodicia?? tak prajem ti aby si mala zdrave deti, ale ver tomu, ze ich zdravie nie je len v tvojich rukach. mam 3zdrave deti a jedneho autistu. ked som ho cakala, davala som si rovnaky pozor ako pri vsetkych detoch, velmi som sa neho tesila.. zial genetika

beronsche
15. nov 2023

@jaga18 nikde tu nevidim akceptaciu alkoholu v tehotenstve...
Alebo pises vseobecne?
Potom suhlasim.
Ano, zial chyba osveta. Stale sa traduje, ze poharik vinka "na krvinky" a pod., je v poriadku.
Zeny nevedia, ze neexistuje bezpecne mnozstvo a ze fakt moze stacit male mnozstvo v blbom case (nik nevie kedy presne je to vysoko rizikove) a dieta si odnasa trvale nasledky.

Ale to kratke obdobie medzi otehotnenim a zistenim, ze k nemu doslo, naozaj rizikove z pohladu FAS nie je. Kedze plod este nervovu sustavu nema. Za predpokladu, ze ide o jednorazovku a nie zenu alkoholicku.
Tym nepodporujem pitie v tomto obdobie, len konstatujem.
Samozrejme, idealne je sa drog vyvarovat uz pri planovani tehotenstva.

@anetka1111 nie je to jasne, kedze to nikdy nie je take jednoduche. Tento problem je velmi komplexny..

anavixy
15. nov 2023

V tomto tyzdni este nie je zarodok spojeny s tvojim krvnym obehom, priroda je mudra. Mozes byt kludna, ak by si nedajboze potratila, nebude to mat ziaden suvis s alkoholom.

anetka1111
autor
15. nov 2023

@denuss, ďakujem za Vašu odpoveď, áno bohužiaľ sú aj veci ktoré sa nedajú ovplyvniť. Prajem Vám všetko dobré.

doriiis
15. nov 2023

@jaga18 ....áno,žiaľ.Zijeme v krajine alkoholikov.Odsudzujeme narkomanov,ľudí čo fajčia trávu ale to,že statočne podporujeme a dotujeme najdostupnejšiu a najviac škodiacu drogu na svete berieme ako národný šport.
Je to choré.Absolutne choré a postavené na hlavu.

veselo_neveselo
15. nov 2023

V pohode, vela zien toto takto, ked este nevedia ze su tehu.
Tes sa z + testu, daj si viac salatu a dobre bude. 😁

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre