Napríklad na chripku , vyššie teploty, nadcha? a čo trhanie zuba?
vzdy sa môze nieco stat..a nemusi byt tehulka akurat chora, nemusi ju prave boliet zub..pri kazdej chorobe, pri niecom , co sa mi nezda treba navstivit lekara a on poradi liecbu, da lieky..poradi , co dalej..ak len uvazujes do buducna co ak ochoriem, co ak ma bude boliet zub..tak sa nestresuj dopredu, lebo si tehu vôbec neuzijes a budes stale v strese co ak..ak nie si tehu a uz teraz mas problem zo zubami, tak to ries uz teraz..ak si uz tehu,..aj tak sa da pômoct, aby sa tvoj problem vyriesil..
Mne zub aj trhali v tehotenstve, v prvom trimestri, aj mi to museli zrentgenovat, prikryli mi brucho takou velkou plachtou, čo neprepušťa žiarenie a všetko bolo ok - v 16 tt som bola chorá, predpísali mi bioparox, striekala som na hrdlo, aby som nebrala antibiot. a bola som ok... ale poznam pripad, čo dopadol horšie...
ahoj ja som bola u zubara pred dvaoma tyzdnami... rengenovat ma nechcela, trhat bez inekcie by som nezvladla tak mi zub vrrrrrrrtala a dalaa nejaku liecivú vlozku to môze.. pri malej som sa snazila vyvarovat chorym nech nieco nechytim ale tak vzdy sa to neda a tak som aj nadchu mala a chripku.. su pripravky co môzes aj ked si tehu.. ja si davam paralen ked je vysoka teplota inak cajik s medom a citronom...
áno, nebezpečné sú najmä vírusové infekcie a vysoké teploty 😕
Prvy trimester sa vytvaraju zaklady vsetkych organov babatka, prave toto je najcitlivejsie obdobie na vznik pripadnych poruch. Ked uz clovek ochorie, urcite netreba panikarit, vacsinou to dopadne dobre, ale treba sa za kazdu cenu vyhnut chorobe ... napr. vyhybat sa preplnenym miestam v chripkovom obdobi ak sa da, vzdialit sa od nezodpovedneho chrchlajuceho kolegu a pod. A ked mas pocit, ze sa chyta choroba, tak radsej hned ostat doma a vylezat to, nech to skonci len pri nadche a nedojde k vysokym horuckam. A ked je to vaznejsie, ist k lekarovi a ak da lieky, napriek dovere si ich preverit na internete ci sa mozu v tehotenstve alebo zavolat pre istotu aj gynekologovi.
stat sa moze vselico, nie len vtedy ked si chora....ale samozrejme je tam vtedy vyssie riziko
@kattarinab bioparox su antibiotika, ale len lokalne, takze ucinkuju len tam, kam streknes, nie v celom tele 😉
chrípka je nebezpečná, ale neupresním,
nádcha sa dá zvládnuť, len opatrne s liekmi, ako antibiotiká je vhodný akurát asi bioparox, teploty nad 38 sú nebezpečné, vhodný je paralen, iné nie, treba dávať pozor aj na nosné kvapky, ktoré obsahujú kortikoidy,
trhanie zuba pokiaľ nie je nutné myslím, že žiadny zubár nerobí, mňa osobne si zubárka povedala, že osmičky vytrhneme až keď bude mať bábo takých šesť mesiacov,
ostatné zubárske zákroky sú v pohode aj s lokálnou anestézou,
a hlavne vždy sa poradiť s lekárom. 🙂
poseldne 2 tazdne som bola nachladena a tento tyzden mi doky povedala ze mimi je o 2 tyzdne mensie, moze to mat nejaky suvis?
moja osobna skusenost, radsej zub dat vytrhnut aj v tehotenstve, ak je tam zapal a hnis, nerobi to dobrotu. Ale je to vec individualna.
mima21 - nemoze to byt skor zle vypocitany tyzden tehotenstva? Nemyslim si, ze to moze mat suvis s nachladnutim, skor keby si mala nieco vaznejsie, ako chripka, angina a pod. 2 tyzdne nie je este hroza, myslim ze to bude naozaj len zlym vypoctom. Mozno si mala neskor ovulaciu, pred ms mozno a tym padom si v mensom tyzdni. Urcite ta bude doktorka viac sledovat.
ja ked som bola druhy x tehotna a ešte som o tom nevedela,mala som teploty 40ky a boleli ma všetke kosti..Volala som dr nech mi predpiše nejake lieky že pošlem manžela /nevladala som ani na wc 😅/ a že planujeme babo-tak podla toho mi lieky predpísala..
na druhy deň som zistila že som tehotna,tehotenstvo bolo v poriadku-bola som na rizikovom pri oboch,maly je ok 😉
ja som mala obojstranný zápal pľúc a to dvakrát (v 3-ťom a 7-om mes.) 😅 a dvakrát som sa z toho dostala bez liekov 😝
V každom prípade treba navštíviť lekára a neliečiť sa sama.
Nie(len) lieky, ale aj samotna chripka, virusy a vysoke teploty su nebezpecne. Nechcem strasit, ale aj obycajna chripka, virusove ochorenia (napr. herpes) moze sposobit vazne problemy...
najnebezpečnejši je koniec tretieho mesiaca. na uplnom začiatku nebezpečenstvo nehrozi, pokial bunky niesu diferencovane na svoju funkciu tak sa degenerovane rychlo regeneruju...
Ale koniec koncov je vela pripadov ked tehulka bola často chora a ma zdrave babo a uplne zdrava ma naopak dieťatko chore. Moja kamaratka mala byť silno postihnuta kedže jej mama počas 1trimestra prekonala ružienky. A nedavno skončila medinu 🙂 Takže fakt ťažko povedať
A ešte niečo. hovori sa že chripka je nebezpečna. Ale nie všetko čo ludia volaju chripka aj chripka je. Mam pocit že chripkou sa označuje každe prechladnutie 😅
tina: tvoja otazka je velmi vseobecna. Pytas sa na riziko pre matku alebo plod?
ak ochories v hociktorom trimestri, tzn.mas niekolko dni vysoke horucky ( nad 38.5 bez efektu Panadolu),pripadne kasel, problemy s dychanim , palenie pri moceni a pod, su na mieste antibiotika. Existuju antibiotika,co sa mozu podavat v priebehu celeho tehotenstva ako v tabletach tak vnutrozilne. Bez dokazaneho efektu na plod.
zuby: ak planujes otehotniet,chod na preventivnu prehliadku. zuby sa nezvyknu pokazit z jedneho dna na druhy. Ak sa to uz stane v tehotenstve a zub ta rozboli, treba ho liecit. vacsinu netreba trhat, dolezite je precistenie a zastavenie sirenia infekcie.
Zubarka ti kludne moze pichnut lokalnu anestezu, ak tvrdi opak, mala by sa dovzdelat.
Ako pisu dievcata pred mnou, uzi si tehotenstvo, ak si inak zdrava a mas normalnu imunitu, v pripade prechladnutia,chripky si tvoje telo poradi s virusom bez ohrozenia dietatka.
v 1 trim som lezala na gynekologickom s krvacanim, a s tym ze asi ide o potrat.. mala som aj chripku, horucky, zapalene hrdlo a tak... nakoniec je z toho zdravy syncek. mozno to suviselo, mozno nie, neviem, kazdopadne chripka v 1 trim je nebezpecna tak ako aj vysoke teploty virusy a podobne
Ahojte kočky, tak ja mám takýto problém som teraz v 7 tz, už týžden si striekam bioparox, mám však herpesy, ktoré su už ako tak vyliečené.Bolelo ma hrdlo, teraz začínam až sopliť.Kloktala som kdečo od šalvie, cez vincentku a slanu vodu.Dnes mi však imunoalergologička naordinovala antibiotikum Zinnat a do nosa pamykon.Teraz som na pochybách,či užívať,či nie.Poradte prosím...Dakujem
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Je tam riziko poškodenia,ale to si myslím skôr z liekov ktoré človek užíva keď je chorý.A,je tam tá možnosť,ale vôbec nič sa nemusí stať,je lepšie vyhýbať sa chorým ľudom aj keď je to ťažké,hlavne teraz,aj ja kýcham,ale dúfam že to ostane len pri tom 🙂