aké množstvo kyseliny užívate od potvrdenia tehotenstva? stačí 400 ?
Ano 400. Viac sa neodporúča
Prvý trimester 800 mi odporučila lekárka
Ja som brala 1000mg Jamieson do 13 týždňa
Ja uzivam prenatal a tam je 1000 mg
@kkovacovak preco sa viac neodporuca? Na viacerych doplnkoch pre tehotne je omnoho viacej mg kyseliny listovej..800-1000 mg
@kawasakier6n neviem ti teraz presne povedať ale pravidelne počúvam podcast dvoch laborantov čo sa venujú tymto veciam podrobne a odborne a o kyseline v tehotenstve mali jeden diel. Tam hovorili že stačí radšej menej ale pravidelne hlavne kvôli preeklampsii ale zvýšené dávky neodporúčali.
@kkovacovak aha som nevedela..zaujimave..musim sa na to opytat gynekologicky tiez bo som jej vravela co beriem a vyzerala v pohode s tym 🤷♀️
@kawasakier6n no preklikala som ten podcast a nevedela som to tam zachytiť 😄 ale pátrala som a vraj sa má užívať viac pred otehotnením ale už po počatí sa má znížiť na 400 a dokonca vraj svetová zdravotnícka org odporúča len 200. Má to niečo s poruchami autistického spektra. Až trojnásobne vyššie riziko. To som ani nevedela. Takže menej je viac v tomto prípade. Snáď si to prečítajú aj baby vyššie čo písali že dávajú veľké množstvá 🙂
@kkovacovak ja som tiež raz čítala niečo podobné ale tam sa hovorilo a vysokých dávkach nad 1000 jednotiek ..s tym že oni rozlišujú či je to aktívna forma alebo nie je lebo vraj z neaktívne formy kyseliny listovej telo nevyužije skoro nič ...a len taká skúsenosť kamoška má dve deti pri dcére brala kyselinu listovú mala je zdravá a pri druhom chlapcovi nebrala kyselinu listovú a maly je autista ..takže každá minca má dve strany 🤷
@dejna_ ani nie aktivna a neaktívna ale to práve vysvetľovali v tom podcaste. Aby bola kyselina aktivna v organizme potrebuje sa metabolizovať pomocou istého enzýmu. Ten enzým ale niektoré ženy prirodzene nemajú v tele a nevedia o tom. Preto existujú aj predmetabolizované kyseliny listové aby aj človek čo premeniť kyslinu nedokáže mal z nej účinok. Takže môže byť rozdiel v tomto. Žena ktorá berie obyč kyselinu a nemá enzým tak ako keby nič nebrala lebo jej telo to nevie využiť. Neviem prečo sa o tom nehovorí viac keď je to evidentne celkom rozdiel 🤷♀️
@kkovacovak veru máš pravdu v tomto ..ako keby ani nebrala ...ja beriem ráno 400 kyselinu aktívnu a večer obyčajnú 400 kyselinu elastiq a bola som v utorok na odbere vo štvrtok som mala výsledky a všetko pekne v norme čo sa týka kyseliny listovej 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ja som od zaciatku tehotenstva do 12. Tyzdna brala 800