Absolvovali ste Trisomy test?

provence6
30. jún 2020

ahojte, mate prosim niekto skusenosti s Trisomy testom? zvazujeme ho podstupit no na druhu stranu z pocutia vraj bohate stacia testy co robi gynekolog.. ano som si vedoma ze 100 percent vysledok nie je ani tak 🙂 dakujem za odpovede

denden77
30. jún 2020

@provence6 mam.. raz som sla pre zle tripple testy a raz "preventivne".. sla by som zase 😊

bibg
30. jún 2020

Ahoj, ja som si ho davala spravit napriek tomu že mi vyšli vysledky u dr dobre. Mám 23 a chcela som si ho dať spraviť. Keď som čakala prvé, tak ma odtoho odhovorili a potom som do 22 tt sa stale bála že čo ak bude bábo mať nejaku skrytu chorobu alebo niečo. Teraz pri druhom som sa odhovoriť nedala a dala som si ich spraviť a vysledky vyšli aj u gyn v poriadku aj z trisomy. A navyše ako bonus som sa dozvedela pohlavie už v 13 tt a vedela som že sa už nezmení. 🙂 100%né nemáš nič. Možno tak amniocentézu. Keby čakam tretie idem určite znova 🙂

provence6
autor
30. jún 2020

@denden77
@bibg
ahojte, mne dr povedal ze stacia tie testy co vykonavaju bez extra dodatocnych.vraj test vyhodnoti len pravdepodobnost choroby a udava sa to ako sanca 1 ku 25 zenam napr.. mam cas este rozmyslat o tom samozrejme.vedeli ste ze podla zakona by taketo geneticke testy mala preplatit poistovna?🧐

denden77
30. jún 2020

@provence6 ja nesuhlasim s tym, ze stacia.. ale je to vec nazoru.. praveze tripple u gynekologa vychadzaju ako statistika (pravdepodobnost).. trisomy su pozitivne alebo negativne.. napr. ja som mala tripple DS 1:50, trisomy pozitivny, amnio pozitivny..
preplacanim som sa nikdy nezaoberala, cize k tomu sa vyjadrit neviem 😊

bibg
30. jún 2020

@provence6 Nevedela a neriešim to. Je to buď, alebo. Dr si svoju prácu urobí a test mi spraví ten klasický. Za normalnych okolnosti keď vídu dobré výsledky nepôjde každá na tie lepšie testy. Dr sa ma pýtal prečo chcem ísť keď som mlada a ešte aj mám dobre výsledky ale chcela som to absolvovať a mať klud na duši. Teraz som 25 tt a viem že čakám krásneho,zdravého chlapca.

acerka11
30. jún 2020

@provence6 pripojím sa k téme....mám skoro 38 a čakám 2 bábo....som v 8tt....vo štvrtok idem na kontrolu a ak všetko bude ok budem sa na tie testy pýtať môjho dr. že čo on na to.....veľmi to zvažujem tak sa pripájam k téme a sledujem skúsenosti

s_a
30. jún 2020

no kedže som zatiaľ mala skrínning aj morfologický ultrazvuk v poriadku, ani by som to nezvažovala..

kiki68
30. jún 2020

Tak trisomy ci nifty, harmony su nipt testy z krvi. Skuma sa priamo volna dna dietata v krvi matky. Cize to nie je len pravdepodobnost. Ale ak nieco nenajdu, tak to tam je vypisane. Pri microdeletions tam bolo vypisane, ze proste tie zle duplikovane chromozomy ako xxy nenasli. To pohlavie dietata je bonus. Tie trizomie su udavane v cislach, ale nam tam vysli statisice a pod vysoke cisla. Keby nieco najdu tak uz jedine amnio. My sme nechali nifty plus spravit a nelutujem. Ten klud na dusi potom

krisbar
30. jún 2020

Ja mam 41 cize to bolo ze bude trisonomy alebo amnio. A radsej som zaplatila za trisonomy.

provence6
autor
30. jún 2020

@acerka11 ahojky no po vsetkom co som sa docitala tak to necham na gynekologa bez extra testu. uvidis co ti povie, potom sem napis 🙂 drzim palce

provence6
autor
30. jún 2020

@s_a presne ako pises... tak mi povedal aj gynekolog

provence6
autor
30. jún 2020

@denden77 vdaka za nazor. som si toho dnes precitala dost a myslim ze necham to na gynekologa a jeho testy ked budu v poho tak uz si to nebudem davat potvrdzovat trisomy testom..

denden77
30. jún 2020

@provence6 drzim palciaky 🍀😊

nickpick
30. jún 2020

@acerka11 vzhladom k vasmu veku by vas mal lekar o tychto testoch minimalne informovat, pokial viem odporucaju sa zenam nad 35....

evalin88
30. jún 2020

@provence6 ja som na nich bola, lebo tie tripple bam vysli zle a bala som sa amniocentezy. No nazory lekarov su rozne, co mame znamu lekarku, nam ich hned odporucila, vraj odporuca aj pacientkam. Odbornik na USG zasa tvrdil, ze amnio je presnejsia a tie su zbytocne. Na genetike zasa pani tvrdila, ze staci zakladny trisomy test ten najlacnejsi, lebo ten rozsireny nie je taky presny. Cize kazdy inak. Nam trisomy test vysiel dobre a boli sme aj na morfo usg. Myslim, ze je to o tvojom rozhodnuti a pocite. Asi by som nan nesla keby tripple nedopadol zle (1:30). Ale napr. som si platila porodnika a niekto tiez tvrdi, ze je to zbytocne.

acerka11
30. jún 2020

@nickpick tiez som podobného názoru tak som zvedavá na štvrtkovú kontrolu

efka1710
8. júl 2020

Ahoj, ja som si davala spraviť pretože prvý screening mi vyšiel pozitívny na down syndróm.

provence6
autor
8. júl 2020

@efka1710 ahoj a ten screening ti robil tvoj gynekolog hej? v kt tyzdni prosim ta?

efka1710
8. júl 2020

@provence6 ano ten prvy idber je v 12tt.ja som uz 21tt

macica1706
11. aug 2020

@denden77 ahoj.ked sa mozem spytat bola si na UPT?mne vysiel triple na downa 1v200(v termine),zaplatila som si trisomy kde mi downa nepotvrdili ale potvrdili patauov syndrom VYSOKE RIZIKO,zajtra idem na amnio,hrozne sa bojim ze aj ta bude pozitivna.Mam 30r a som v 20tt,pomyslenie ze o babatko pridem ma privadza do zufalstva😪

denden77
11. aug 2020

@macica1706 ahoj.. drzim ti na zajtra palce.. dufam, ze vysledky budes mat max. do 2 dni, nech sa nezblaznis.. bola som minuly rok v 21tt.. viem ako sa citis ☹ ale.. este nemas vysledky s amnio, este je nadej 🍀🍀🍀

maria1678
11. aug 2020

Testy trisomy a nifty pro sú podobné, je tam nejaký rozdiel v cene, trisomy robia v BA za 350 € a nifty robia v Honkongu za 480 € /lietadlo so zdravotníckym materiálom letí každý deň/, no rozdiel v kvalite je obrovský. Mne lekárka povedala, že tie trisomy skúmajú len tri chromozómy a pri pacientkách sa jej opakovane stalo, že laboratórium uviedlo, že vzorku nevedia vyhodnotiť, odber sa musel opakovať a trvalo to aj dva týždne. Testy nifty pro skúmajú 48 chromozómov a napriek tomu, že je to cez pol sveta, tak výsledky sú do 3 - 4 dní. V prípade negatívneho výsledku ihned volá zástupkyňa nifty pro v SR pacientke a oznámi jej dobrú správu + výsledky jej pošle aj mailom. Pozitívne výsledky môže pacientke oznámiť len lekár.
To som uviedla len na poukázanie rozdielov.

sofiia87
11. aug 2020

Ja som dlho zvazovala, nakoniec som nesla. Tripple som mala v poriadku a potom som sa objednala k odbornikovi na morfo utz

ckatka
11. aug 2020

@provence6 ja som si ich dala robiť. Pretože ad 1 mam 35 rokov, ad 2 na amniocentezu by som nešla a ad 3 tripple testy co robi gynekológ pre mňa nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. A plus som chcela vedieť pohlavie.
Bola som v 11tt, výsledky som mala v 12tt, takze keby sa našiel syndróm nezlučiteľny so životom, vieme sa zariadiť a nečakat do 20tt na morfologicky ultrazvuk.

acerka11
12. aug 2020

@maria1678
minuly štvrtok mi brali krv....dala som robiť nifty....čakam na vysledok.....no som veľmi zvedava kedy budu a ake

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre