zojec
7. jan 2011

Ako správne vybrať zeleninu pre deti?

Dnes pár slov o tom, ako správne vybrať zeleninu keď nemáme možnosť kupovať bio.

Teraz v zime v obchodoch uprednostňujme radšej zeleninu mrazenú, doprajme však deťom tú kvalitnejšiu, aby sme sa potom  doma nemuseli hrať na Popolušku a preberať dobrý hrášok od zlého. Ak kupujeme čerstvú, vždy radšej vezmime menšie nepoškodené plody. Skúsme kupovať zeleninu, v ktorej sa nezhromažďuje toľko dusičnanov. Dusičnany sú pre detský organizmus naozaj veľmi nebezpečné.

Zelenina, ktorá pri nesprávnom pestovaní hromadí dusičnany: šalát, kaleráb, kel, kel ružičkový, mrkva, petržlen – koreň . Ak už naozaj nie je iná možnosť, tak deťom podávajme časti, v ktorých sa dusičnany až tak neusádzajú. Pri mrkve nedávajme vnútornú časť, pri šaláte a keli a inej listovej zelenine odstráňme vrchné listy.

Nikdy deťom nedávajme nahnité časti, ani keď hnilobu vyrežeme, to isté platí aj pri ovocí.

A na záver, hádam nemusím zdôrazniť, že zeleninu aj ovocie treba pred použitím vždy dôkladne umyť.

Polenta 

Dnes si „posvietime“ na polentu. Nie je to v podstate nič iné ako kukuričná  krupica. Polentou ju nazvali taliani a aj ju označujú za svoje národné jedlo. Tak isto ako pšeno, má všestranné využitie. Používa sa ako príloha, zapeká sa, varia sa z nej kaše, dá sa piecť,grilovať. Varí sa v dosť veľkom množstve vody, lebo zväčšuje svoj objem. Na 1 diel polenty dávame až 3 - 4 diely vody. Základná príprava: do vriacej vody nasypeme polentu, sem tam premiešame (cca 5 minút), keď budeme vidieť ako začína bobtnať a bublať,  potom vypneme platničku, ale ešte stále miešame aspoň 1 minútu. Mala by byť dostatočne hustá. Do vody možme pridať bylinky, maslo, olej, soľ, solčanku (bio vegeta) a jesť ako kašu. Môžeme ju  rovnomerne rozložiť na plech, zakryť, nechať cez noc odpočívať, ráno pokrájať na kocky, opiecť na panvici a máme vnikajúcu prílohu. Ak varíte pre seba, tak si vodu vždy ochutte, lebo polenta nemá nejakú výraznú chuť. 

Dnes mám pre vás tiež dva recepty. Pochutia si detičky, ale aj tí ,čo milujú taliansku kuchyňu.

Paradajková polenta:

250g polenty

1l vody

Paradajky vo vlastnej šťave, alebo par. Pretlak

cibuľa

Solčanka

Čerstvá bazalka

Č. korenie

Cesnak

Parmezán

Uvaríme polentu vo vode na hladkú kašu, rovnomerne rozotrieme na väčší plech a necháme vychladnúť a stuhnúť. potom ju pozdĺžne pokrájame nitkou. Na cca 2-3 ks, závisí aký veľký plech použijete.

Uvaríme si paradajkovú omáčku. Každý na akú je zvyknutý. Ja opražím cibuľku, pridám paradajky (v sezóne čerstvé odšupkované a nakrájané na kocky v zime konzervu), trošku podusím, pridám koreniny a cesnak podla chuti. No fantázii sa medze nekladú, dá sa tam pridať aj zelenina, hrášok, kukurica, mrkva..

Potom už len  vrstvíme omáčka, polenta, omáčka, polenta, omáčka.. vrch posypeme parmezánom (alebo aj iným syrom) a dáme na cca 20 minút do rúry zapiecť.

 Polentová kaša so zeleninou (cca 200ml)

 

2 lyžice polenty

1,5 - 2dcl vody

1 mrkva

5 strukov zelenej fazuľky

Malý lístoček petržlenovej vňate z okna

Kvapka slnečnicového oleja

 

                                                               Zeleninu naparíme.

                                Polentu uvaríme, ale kaša by mala ostať riedka , nie hustá, aby bola priechodná aj cez detskú papuľku.

                                                                     Dáme petržlenový lístok a  všetko spolu rozmixujeme 

                                                                       hotová mňamka na svete, čas prípravy 15minút 

                                                                      Dobrú chuť, všetkým detičkám prajeme 🙂 

tak tieto receptíky sú super, ako zistím, že už je polenta uvarené v detskom receptíku?

7. jan 2011
zojec
autor

varís ju cca 10 minút, a potom okoštuješ.. mala by byt makká 🙂

7. jan 2011

ja som ju dnes skusala varit, ale sama hrcka mi ostala ach jaj, neviem kde som chybu urobila ble, ci som malo vody dala alebo co.

7. jan 2011
zojec
autor

@chani keď ju sypeš do vody tak miešaj, a radšej vody viac ako menej, zober si na to kludne metličku na miešanie, potom sa ti hrčky určite neurobia 🙂

7. jan 2011

uhm, tak zajtra to skusim tak, hadam to ja krepuch zvladnem 🙂 ja som ju tam najprv supla celu a potom som zacala hned miesat, ale neskoro bolo a aj paradne huste to bolo, takze dam viac vody ako pisu v navode radsej teda

7. jan 2011
zojec
autor

@chani riad sa navodom 🙂 ak robis pre seba, tak to huste ma byt.. ale tak aby sa to este dalo miesat.. pre maleho urob taku redsiu, aby to bolo viac tekute.. do 2 dcl som dala dve lyzice, ale nie kopcovite..

7. jan 2011

úžasnéééé....myslím tvoje rady a nápady....k tomu šitie...no super ženská 🙂

7. jan 2011

v navode bolo ze na 2 salky polenty 4,5 salky vody, tak som na pol salky polenty dala salku a cosi vody a bolo to ako beton. pre maleho chcem, no uvidim co z toho vykuzlim zajtra 🙂

7. jan 2011
zojec
autor

@chani to sa mi zda malo vody.. dava sa minimalne 1:3, pre maleho aj 1:6 a aj viac, aby si dostala taku riedsiu kasu.. lebo inak je polenta dost hutna.. az na hryzenie ked stuhne

7. jan 2011

tak ten prvy recept ma dostal uplne, hoci som ho este nevyskusala 🙂
a druhy varime zajtra
a inac... mas aj moj obdiv!

7. jan 2011

super receptiky. presne si sa mi trafila do aktualnej tematiky, kedze sa chystam na studium pripravy prikrmov🙂
kde cerpas receptiky?vymyslas sama, si z nejakej literatury?

7. jan 2011
zojec
autor

@lulukn79 aj - aj.. gro cerpam z knihy Vegetariánske dieta od Igora Bukovskeho

7. jan 2011

no ved to, aj mne sa zdalo, ze by to aj viac vody znieslo, sak to bolo huste jak slak, ani ja sama by som to nezjedla, take hutne to bolo

7. jan 2011

@zojec skusala som vygooglit a kniha je vypredaná a dotlač sa momentálne nepripravuje:(
tak budem zapisovat tie tvoje receptiky 🙂

7. jan 2011

takze dnes som robila tu polentu tak ako si pisala, 2 lyzice polenty na 2 dcl vody a miesat stou metlickou a bola super a bola super 🙂

8. jan 2011

Ja milujem polentu 🙂 Spoznala som to az od svokry a odvtedy si ju varime casto s manzelom =) A prave som zistila, ze sa da aj nejak inak vylepsit. My papame uvarenu polentu s mlieckom a lyzicou mediku ;') Velka dobrota!

9. máj 2011

Ahoj, ak mozem nieco doplnit - existuju uz aj elektricke parne hrnce plastove aj nerezove. My mame ten plastovy a podla toho co pisu sa neznici tolko vitaminu C ako v nereze. Je to super prakticka vecicka- staci naliat vodu a para sa zacne vytvarat o pol minuty, iba nastavim cas podla druhu zeleniny, alebo napr. ryze.

7. aug 2011

Začni písať komentár...

Odošli