Dnes pár slov o tom, ako správne vybrať zeleninu keď nemáme možnosť kupovať bio.
Teraz v zime v obchodoch uprednostňujme radšej zeleninu mrazenú, doprajme však deťom tú kvalitnejšiu, aby sme sa potom doma nemuseli hrať na Popolušku a preberať dobrý hrášok od zlého. Ak kupujeme čerstvú, vždy radšej vezmime menšie nepoškodené plody. Skúsme kupovať zeleninu, v ktorej sa nezhromažďuje toľko dusičnanov. Dusičnany sú pre detský organizmus naozaj veľmi nebezpečné.
Zelenina, ktorá pri nesprávnom pestovaní hromadí dusičnany: šalát, kaleráb, kel, kel ružičkový, mrkva, petržlen – koreň . Ak už naozaj nie je iná možnosť, tak deťom podávajme časti, v ktorých sa dusičnany až tak neusádzajú. Pri mrkve nedávajme vnútornú časť, pri šaláte a keli a inej listovej zelenine odstráňme vrchné listy.
Nikdy deťom nedávajme nahnité časti, ani keď hnilobu vyrežeme, to isté platí aj pri ovocí.
A na záver, hádam nemusím zdôrazniť, že zeleninu aj ovocie treba pred použitím vždy dôkladne umyť.
Polenta
Dnes si „posvietime“ na polentu. Nie je to v podstate nič iné ako kukuričná krupica. Polentou ju nazvali taliani a aj ju označujú za svoje národné jedlo. Tak isto ako pšeno, má všestranné využitie. Používa sa ako príloha, zapeká sa, varia sa z nej kaše, dá sa piecť,grilovať. Varí sa v dosť veľkom množstve vody, lebo zväčšuje svoj objem. Na 1 diel polenty dávame až 3 - 4 diely vody. Základná príprava: do vriacej vody nasypeme polentu, sem tam premiešame (cca 5 minút), keď budeme vidieť ako začína bobtnať a bublať, potom vypneme platničku, ale ešte stále miešame aspoň 1 minútu. Mala by byť dostatočne hustá. Do vody možme pridať bylinky, maslo, olej, soľ, solčanku (bio vegeta) a jesť ako kašu. Môžeme ju rovnomerne rozložiť na plech, zakryť, nechať cez noc odpočívať, ráno pokrájať na kocky, opiecť na panvici a máme vnikajúcu prílohu. Ak varíte pre seba, tak si vodu vždy ochutte, lebo polenta nemá nejakú výraznú chuť.
Dnes mám pre vás tiež dva recepty. Pochutia si detičky, ale aj tí ,čo milujú taliansku kuchyňu.
Paradajková polenta:
250g polenty
1l vody
Paradajky vo vlastnej šťave, alebo par. Pretlak
cibuľa
Solčanka
Čerstvá bazalka
Č. korenie
Cesnak
Parmezán
Uvaríme polentu vo vode na hladkú kašu, rovnomerne rozotrieme na väčší plech a necháme vychladnúť a stuhnúť. potom ju pozdĺžne pokrájame nitkou. Na cca 2-3 ks, závisí aký veľký plech použijete.
Uvaríme si paradajkovú omáčku. Každý na akú je zvyknutý. Ja opražím cibuľku, pridám paradajky (v sezóne čerstvé odšupkované a nakrájané na kocky v zime konzervu), trošku podusím, pridám koreniny a cesnak podla chuti. No fantázii sa medze nekladú, dá sa tam pridať aj zelenina, hrášok, kukurica, mrkva..
Potom už len vrstvíme omáčka, polenta, omáčka, polenta, omáčka.. vrch posypeme parmezánom (alebo aj iným syrom) a dáme na cca 20 minút do rúry zapiecť.
Polentová kaša so zeleninou (cca 200ml)
2 lyžice polenty
1,5 - 2dcl vody
1 mrkva
5 strukov zelenej fazuľky
Malý lístoček petržlenovej vňate z okna
Kvapka slnečnicového oleja
Zeleninu naparíme.
Polentu uvaríme, ale kaša by mala ostať riedka , nie hustá, aby bola priechodná aj cez detskú papuľku.
Dáme petržlenový lístok a všetko spolu rozmixujeme
hotová mňamka na svete, čas prípravy 15minút
Dobrú chuť, všetkým detičkám prajeme 🙂
varís ju cca 10 minút, a potom okoštuješ.. mala by byt makká 🙂
ja som ju dnes skusala varit, ale sama hrcka mi ostala ach jaj, neviem kde som chybu urobila ble, ci som malo vody dala alebo co.
uhm, tak zajtra to skusim tak, hadam to ja krepuch zvladnem 🙂 ja som ju tam najprv supla celu a potom som zacala hned miesat, ale neskoro bolo a aj paradne huste to bolo, takze dam viac vody ako pisu v navode radsej teda
úžasnéééé....myslím tvoje rady a nápady....k tomu šitie...no super ženská 🙂
v navode bolo ze na 2 salky polenty 4,5 salky vody, tak som na pol salky polenty dala salku a cosi vody a bolo to ako beton. pre maleho chcem, no uvidim co z toho vykuzlim zajtra 🙂
tak ten prvy recept ma dostal uplne, hoci som ho este nevyskusala 🙂
a druhy varime zajtra
a inac... mas aj moj obdiv!
super receptiky. presne si sa mi trafila do aktualnej tematiky, kedze sa chystam na studium pripravy prikrmov🙂
kde cerpas receptiky?vymyslas sama, si z nejakej literatury?
no ved to, aj mne sa zdalo, ze by to aj viac vody znieslo, sak to bolo huste jak slak, ani ja sama by som to nezjedla, take hutne to bolo
takze dnes som robila tu polentu tak ako si pisala, 2 lyzice polenty na 2 dcl vody a miesat stou metlickou a bola super a bola super 🙂
Ja milujem polentu 🙂 Spoznala som to az od svokry a odvtedy si ju varime casto s manzelom =) A prave som zistila, ze sa da aj nejak inak vylepsit. My papame uvarenu polentu s mlieckom a lyzicou mediku ;') Velka dobrota!
Ahoj, ak mozem nieco doplnit - existuju uz aj elektricke parne hrnce plastove aj nerezove. My mame ten plastovy a podla toho co pisu sa neznici tolko vitaminu C ako v nereze. Je to super prakticka vecicka- staci naliat vodu a para sa zacne vytvarat o pol minuty, iba nastavim cas podla druhu zeleniny, alebo napr. ryze.
Začni písať komentár...
tak tieto receptíky sú super, ako zistím, že už je polenta uvarené v detskom receptíku?