zdenka13
13. máj 2022
211 

Zužitkovanie vápnika Ca

VÁPNIK predstavuje minerál, ktorý sa vyskytuje v organizme v najväčšom množstve. Jeho soli tvoria látku, ktorá dáva kostre  a zubom  potrebnú pevnosť. Zlé ZUŽITKOVANIE VÁPNIKA môže spôsobiť krehkosť kostí, oslabenie nervov a spojivových tkanív. Výsledkom sú HEMOROIDY, KŔČOVÉ ŽILY, VRÁSKY, PRUH, PRELIAČINY močového mechúra, maternice, čriev a podobne. Správna funkcia tkanív, ich rast a regenerácia vyžadujú ROVNOVÁHU FOSFORA, VÁPNIKA a HORČÍKA. Vysoký príjem vápnika znižuje hladinu fosforu. Ak neprijímate organický vápnik z rastlín, môžu sa vám v tele tvoriť VÁPENATÉ USADENINY, KAMENE a KOSTNÉ OSTROHY.

Prebytok bielkovín spôsobuje ODVÁPNENIE

Bielkoviny sú nevyhnutné na to, aby vápnik zostal viazaný v kostiach, ale zasa jeho nadbytok má škodlivé účinky. Na druhej strane, čím viac jeme živočíšne bielkoviny, tým viac sa zvyšuje kyslosť telesných tekutín. Objavuje sa kyselina močová a mliečna ako vedľajší odpadný produkt metabolizmu. Organizmus zmobilizuje sily na vykompenzovanie prekyslenia tým, že VYŤAHUJE VÁPNIK z kostí. Jedna z dôležitých funkcií vápnika je udržiavanie vyváženosti medzi kyslými a zásaditými látkami. Výživa bohatá na tuky sťažuje VSTREBÁVANIE VÁPNIKA. Veľká spotreba mäsa  a vyzretých syrov  je kyselinotvorná a podporuje vznik OSTEOPORÓZY. Na druhej strane vyvážená rastlinná strava, ktorá obsahuje nevyhnutné bielkoviny pôsobí zásadito. Znižuje straty vápnika a má preventívny účinok proti osteoporóze.

Minerály ORGANICKÉHO pôvodu sú životne dôležité

ANORGANICKÉ minerály získané z tvrdej vody , MINERÁLOK a z DOPLNKOV stravy nedokáže telo dostatočne vstrebať. Nespracované látky sa začínajú usádzať v tepnách a na stenách čriev a tkanív. Telo ich nedokáže celkom vylúčiť a tak tieto nánosy časom spôsobujú množstvo ZÁPALOV a CHORÔB. V poslednom čase sú v móde takzvané POTRAVINOVÉ DOPLNKY vápnika, horčíka, draslíka, zinku a fosforu v tabletkách a tobolkách. Tieto ANORGANICKÉ MINERÁLY nie sme schopní zužitkovať. Naše telo potrebuje vápnik, horčík a fosfor, ale v ORGANICKEJ podobe prostredníctvom RASTLINNEJ STRAVY.

RASTLINY sú schopné absorbovať ANORGANICKÉ minerály získané z pôdy a premeniť ich pomocou fotosyntézy NA ORGANICKÉ. Takto upravené sa rýchlo dostanú do buniek, kde plnia dôležité funkcie. ORGANICKÝ FOSFOR nájdeme vo všetkých strukovinách, napríklad bôboch, bielych fazuliach a šošovici. Ďalším zdrojom fosforu sú celozrnné obilniny, prírodná ryža , mandle, arašidy a vlašské orechy. Chudé mäso, bielok a prírodný, chemicky neupravený syr obsahujú tiež fosfor. VÁPNIK je v maku, sezamových semienkach, sójových bôboch, mandliach, syre a tvarohu. HORČÍK sa nachádza v slnečnicových semienkach, kakau, vlašských orechoch a hrachu.

ORGANICKÉ MINERÁLY sú potrebné pre udržanie silného, mladistvého a zdravého tela. Tvoria základný faktor pri trávení a zužitkovaní a sú dôležitými zložkami tráviacich štiav. Organické minerály regulujú osmotickú výmenu živín medzi krvou, miazgou a bunkami tkanív. Jednoducho povedané, organické minerály sú nepostrádateľné pre bezproblémové fyziologické fungovanie všetkých telesných žliaz."

Stopové prvky

STOPOVÉ PRVKY sú minerály, ktoré v malom množstve potrebujú rastliny zvieratá aj ľudia. V našich telách sa nachádzajú stopové množstvá viac ako 65 minerálov. Hrajú významnú rolu pri udržiavaní zdravia a sú nevyhnutné pre vstrebávanie a zužitkovanie vitamínov a iných živín. Pomáhajú pri trávení a slúžia ako katalyzátory mnohých hormónov, enzýmov pri životne dôležitých telesných funkciách. Ďalej pomáhajú nahrádzať elektrolyty vylúčené z tela silným potením alebo hnačkami a chránia pred toxickými reakciami a otravou ťažkými kovmi.

Súčasné výskumy ukazujú, že by sme mali získavať potrebné dávky stopových prvkov z vyváženej stravy, predovšetkým z čerstvého ovocia, zeleniny a bylín.

Existuje mnoho faktorov, ktoré rušia rovnováhu minerálov. To znamená, že niektoré minerály, ktoré konzumujeme nie sú potom telom vstrebané. Hlavným faktorom rušiacim rovnováhu minerálov sú nevhodné stravovacie návyky. Napríklad nadmerná konzumácia rafinovaných sacharidov, alkoholu a módne diéty. Nerovnováhu môže spôsobiť aj nadmerné používanie vitamínových a minerálnych preparátov.

Začni písať komentár...

Odošli