Tak tento recept nepatrí medzi najjednoduchšie, ale pomáhali mi obe deti, mali sme z toho celkom príjemnú spoločnú aktivitku, tak si zaslúži čestné miesto v tomto albume. Potrebujeme 600 g múky (dávala som 1/2 biela hladká a 1/2 hladká špaldová) 100 g cukor 150 ml mlieko 3 žĺtky 100 g maslo 1 vanilkový cukor 1/2 kocky čerstvé droždie 1/2 lyžička sušená citrónová alebo pomarančová kôra hrozienka
Postup: Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Prilejeme ho k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Chce to čas, cesto sa dosť lepí, snažíme sa nepridať už veľa múky. Necháme kysnúť cca hodinu. Rozdelíme ho na 7 častí. Spodnú časť pletieme zo 4 častí kľúčom: štvorka cez dvojku, jednotka cez trojku, dvojka cez trojku. Vrchnú časť upletieme z 3 častí ako klasický vrkoč. Potrieme bielkom a pečieme pri 180 st. cca 35-45 min.
Tak tento recept nepatrí medzi najjednoduchšie, ale pomáhali mi obe deti, mali sme z toho celkom príjemnú spoločnú aktivitku, tak si zaslúži čestné miesto v tomto albume.
Potrebujeme
600 g múky (dávala som 1/2 biela hladká a 1/2 hladká špaldová)
100 g cukor
150 ml mlieko
3 žĺtky
100 g maslo
1 vanilkový cukor
1/2 kocky čerstvé droždie
1/2 lyžička sušená citrónová alebo pomarančová kôra
hrozienka
Postup:
Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Prilejeme ho k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Chce to čas, cesto sa dosť lepí, snažíme sa nepridať už veľa múky. Necháme kysnúť cca hodinu. Rozdelíme ho na 7 častí.
Spodnú časť pletieme zo 4 častí kľúčom:
štvorka cez dvojku,
jednotka cez trojku,
dvojka cez trojku.
Vrchnú časť upletieme z 3 častí ako klasický vrkoč.
Potrieme bielkom a pečieme pri 180 st. cca 35-45 min.