V minulých rokoch sa mojou vášňou stalo pečenie kváskového chleba. Po narodení druhého drobca som si však na to vedela nájsť čoraz menej času, no chýbala mi ta vôňa a práca s cestom, ktorá je pre mňa úplne relaxačná 🙂 ale tak som názoru, že domáci poctivý chlebík je stále najlepší, hoc aj jeho rýchla alternatíva z droždia. Takže tu pridávam recept na naozaj expresný a rýchly chlebík, ktorý vás nikdy nesklame.
Suroviny:
500 g múka (dala som 1/2 biela hladká a 1/2 hladká špaldová)
400 ml vlažná voda
1/2 kocka droždia
1 čl soľ
1 čl cukor
2-3 lyžice olivový olej
Postup:
Droždie rozpustíme v troške vody s cukrom a prilejeme do múky, pridáme zvyšok vody a zvyšné suroviny a už sa len hráme s cestom, prilejeme vodu alebo múku podľa potreby, aby vzniklo vláčne cesto.
V prikrytej miske necháme kysnúť, ja zvyknem misku dať k sporáku, ked zároveň varím obed, cesto je tak raz-dva vykysnuté. Zapnem trúbu na 220 st. a cesto premiesim, snažím sa už pridať čo najmenej múky. Prehodím ho do vysypanej ošatky (alebo môžete použiť klasickú vysypanú misku, ak nemáte ošatku) a necháme ešte podkysnúť. Prehodíme na plech, ja mám originál hlinenú formu na pečenie chleba, ktorá pripomína pečenie v peci, robí úžasne chrumkavú kôrku a nožíkom alebo žiletkou spravíme ryhy. Ak pečiete na klasickom pekáči alebo v obyčajnej forme na chlieb, odporúčam dať na na spodok rúry záparu na prvých 10 minút, ktorá chlieb pekne dvihne a nerozpleskne sa vám, najmä pri pečení na plechu býva často podobný problém). Zápara je vlastne voda v nádobe vhodnej do rúry. Po 10-15 minútach záparu vyberieme a pečieme na 200 st. ešte cca pol hodinu. Nezabudnite dať chlebík chladnúť na mriežku a krájať ho až poriadne vychladnutý, inak vo vnútri zvlhne.
Ďakujem, určite vyskúšam ♥️😁
Ahoj, môžem poprosiť recept? Ďakujem