vierkac
7. júl 2015

Palmový olej, aj v umelých mliekach

Nie som odborník na zdravú výživu, nie som žiadny bio maniak. Som odchovaná na tradičnej slovenskej kuchyni a už niekoľko rokov si s veľkou radosťou pochutnávam na tej francúzskej. So všetkými neresťami, ktoré k nej patria: víno, bagety a kroasanty, syry, mäso všetkých druhov, ale najmä to červené 🙂

Vyznávam moje dve teórie: 1. "všetko s mierou" ... a vďaka tomu si jedlo s pôžitkom vychutnávam, pričom viem, že naša strava je vyvážená a nepotrebujem žiadne umelé doplnky; 2. držím sa miestnych potravín ... jednak im je naše tráviace ústrojenstvo prispôsobené a jednak mám nedôveru voči potravinám z krajín, ktoré ktovieako nakladajú s prírodnými zdrojmi

A práve tu sa skrýva nebezpečenstvo, o ktorom ani nevieme - palmový olej.

Ten sa nachádza snáď v polovici potravinárskych výrobkov na našich pultoch: margaríny, čokolády, sušienky, čipsy, tyčinky či sáčkové polievky, ... a tzv. UMELÉ DOJČENSKÉ MLIEKO.

Často ani nie je v zložení označené. Stačí napísať "rastlinné oleje" a môžeme si byť istí, že tam bude. Hlavný dôvod je jeho cena - je omnoho lacnejší než všetky ostatné oleje a tepelne veľmi stabilný. Jeho nebezpečenstvo spočíva vo vysokom obsahu mastných kyselín, ale hlavne kvôli obsahu kyseliny palmitínovej, ktorú dávajú do súvislosti so srdcovo-cievnymi chorobami. Okrem toho neobsahuje skoro žiadne blahodarné Omega 3 ani Omega 6 mastné kyseliny. Ďalej je škodlivý celý proces výroby - musí sa ztužovať, čo je chemický proces hydrogenácie, ktorý  zásadne mení zloženie. Vzniknú transnenasýtené mastné kyseliny. Podľa lekárov konzumujeme 6krát väčšiu dávku, než je naše telo schopné spracovať.

A konečne sa dostávam k ekologickému faktoru: palmový olej je pestovaný najmä v Južnej Amerike, Indonézii či Malajzii, často vyprodukovaný s pomocou používania množstva pesticídov. Kvôli jeho spotrebe sú klčované tropické pralesy, pričom životnosť palmovej plantáže je pár rokov. Po nej zostane len púšť. Rozmery tejto ekologickej katastrofy treba pozrieť na videu https://www.youtube.com/watch?v=god62gLOx_4

V súvislosti s obsahom palmového palmového oleja v UM bolo dokázané, že znižuje absorbciu kalcia, u týchto detí je celkovo znížená koncentrácia minerálov v kostiach.

Dovolím si teda apelovať: čítajte zloženie kupovaných výrobkov a vyhýbajte sa palmovému oleju, hľadajte výrobcov, ktori ponúkajú alternatívu. Urobíte tak dobre pre svoje zdravie, zdravie svojich detí, celú planétu 🙂

PS: nie som ani kojaca maniačka, ale sú UM bez tohto votrelca 😉

Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9710840   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728082

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

https://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak

presne tak!! úplná pravda 🙂

7. júl 2015

Začni písať komentár...

Odošli