Trošku som sa vrátila v čase a zaspomínala na moju mamu 🥀♥️ Zákusok, ktorý sme s mojou sestrou od nej veľmi ľúbili. Ešte si pamätám, ako mama s kamarátkou hovorili o ovsených vločkách, vtedy začali byť asi opäť "v móde", viac ako 20 rokov dozadu.
Našla som recept na nete, spravila som ho síce v bezlepkovej verzii, ale aj tak je to on 🤗.
Z receptu vyjde celý veľký plech, je to výdatný zákusok, je ho veľaaaa 😉.
🥧 ZÁKUSOK Z OVSENÝCH VLOČIEK S KAKAOVÝM KRÉMOM 🥧
INGREDIENCIE:
Cesto:
200 g ovsených vločiek,
600 ml mlieka
300 g polohrubej múky (bezlepková verzia: 200g hnedej ryžovej múky + 100 g alfa mix)
1 balíček kypriaceho prášku,
100 g masla,
200 g práškového cukru,
2 lyžice kakaa,
1 lyžička škorice,
4 lyžičky medu;
Plnka:
300 ml mlieka,
250 g masla,
100 g práškového cukru,
2 lyžice kakaa,
1 balíček Zlatého klasu;
Poleva:
150 g stuženého tuku, 150 g čokolády na varenie;
1. Pripravíme cesto: Ovsené vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme odstáť. Pridáme k nim polohrubú múku, do ktorej sme vmiešali kypriaci prášok. Do zmesi pridáme rozpustené maslo, práškový cukor, kakao, škoricu a med. Vymiešame riedke cesto (Ja som ešte pridávala mlieko, aby som ho mala redšie. Závisí to od toho, ako veľmi sa vločky nasajú.) a vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme približne 40 minút pri teplote 180 °C.
2. Pripravíme plnku: Z mlieka a zo Zlatého klasu uvaríme puding. Za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom. K maslovej zmesi pridáme aj kakao a spojíme ju s vychladnutým pudingom. Pripravenú plnku natrieme na vychladnuté upečené cesto.
3. Čokoládu s tukom roztopíme. Touto polevou polejeme vychladnutý zákusok.
Zákusok necháme vychladnúť v chladničke a ideálne 24 hodín odstáť, aby sa všetko pekne spojilo. Môže sa ešte zdobiť šľahačkou.
Tak dobrú chuť! 😋