Je to superpotravina a momentálne aj môj superhrdina, či skôr hrdinka - POHÁNKA. Ak ju pravidelne nekonzumujete, určite ste o pohánke aspoň počuli. Veľa sa o nej za posledné roky hovorí, je totiž "znovuobjavená".
Je to bezpochyby výživová bomba a vôbec žiadna exotika, naše prababky ju ešte poznali. V minulom storočí postupne z povedomia vymizla, svoj boom opäť zažíva za posledných desať rokov. Naši rakúski susedia ju pestujú ako liečivú rastlinu. A českí bratia patria medzi najväčších bio producentov v únii.
A ja ju ospevujem, lebo z nej práve varím rizoto pre nás dospelých a pre toho najmenšieho hokkaido - pohánkové pyré.
Horčík, zinok, železo, vápnik, fosfor, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E a Céčko. Prihláste sa, komu nechýbajú? Ak vás trápia žilky či žily, pohánka tieto problémy lieči a pomáha v ich prevencii. Ďakuje za to zázračnému rutínu (vitamín P), ktorého obsahuje spomedzi rastlín práve ona najviac. Rutín posilňuje steny ciev a zvyšuje ich pružnosť.
Pohánka zatočí aj s astmou, pomáha jej predchádzať a zmierňuje jej prejavy, ak ňou už trpíte.
Je silným antioxidantom a zlepšuje imunitu. A ešte k tomu všetkému zvyšuje libido a potenciu. To je len pár z jej pozitívnych účinkov na naše zdravie. No neľúbte ju!
Takže, je naša, je superpotravina, je neuveriteľne rýchlo hotová, je lacná a je chutná. A bezlepková.
Chuť pohánky je špecifická, tak trocha oriešková. Jedlám dodáva charakter. Pri prvej lyžicke môj deväťmesačný zdvihne obočie, na znak toho, že mu chutí. Robí to len pri mäsových príkrmoch a pri pohánkových variáciách. Po pohánke sú všetky problémy s trávením a vyprázdňovaním u neho zažehnané, vďaka vysokému obsahu vlákniny. Rovnako aj u nás dospelých.
Pripravíte ju veľmi jednoducho. Toto je najšetrnejší spôsob, pri ktorom v nej zostanú zachované cenné látky. Prepláchnuť, zaliať vriacou vodou, nechať napučať (aspoň hodinku, môžete aj na noc) a potom už len podliať troškou vody a variť 5 minút, ďalších 15 minút už len nechať oddychovať pod pokrievkou. A hotovo 🙂.
Hovorila som, je to superhrdina!
Začni písať komentár...