KOKOSOVÉ TYČINKY
1 sladené mlieko (Salko)
10 dkg práškového cukru
1 vanilkový cukor
250 g kokosu
horká čokoláda + trochu oleja
Mlieko, cukre a kokos zmiešame v miske. Vznikne lepivá hmota, ktorú na pocukrovanej doske šúľame s pocukrovanými rukami do tvaru tyčiniek, prípadne guličiek. Na záver namočíme konce/polovice tyčiniek do roztopenej čokolády, kde sme pridali tak lyžicu oleja, poriadne necháme odkvapkať. Prípadne guľky pofŕkame alebo celé namočíme. Necháme stuhnúť na mriežke či igelite/papieri na pečenie a hotovo. TIP: Urobiť si jeden veľký valec z časti hmoty a potom ho rovnomerne nakrájať na menšie dieliky a tie "došuľkať" na požadovaný tvar. Takto budú tyčinky či guľky rovnaké.
GRILÁŽKY
25 dkg kryštálového cukru
15 dkg posekaných vlašských orechov
1 kondenzované mlieko (Salko)
1 maslo (ideálne obyčajné z Jednoty, nie modré Tatranské)
tortové oblátky
horká čokoláda + olej
Cukor v hrnci necháme skaramelizovať, nemiešame, na menšom stupni robíme. Potom pridáme orechy a chvíľu popražíme, aby sme zacítili ich vôňu. Pridáme rozpustené maslo a nakoniec aj mlieko z konzervy. Od momentu, keď sa začne zmes variť, tak varíme sedem minút, stále miešame, kým hmota nie je hustá. Horúce natrieme na oblátku, priložíme druhou oblátkou a tak pokračujeme. Navrch dáme lopárik/papier na pečenie a zaťažíme - kilom cukru/múky do druhého dňa. Potom si grilážky nakrájame na rovnaké kúsky a máčame konce/polovice/rohy v čokoláde, kde sme pridali olej. Necháme stuhnúť na mriežke či igelite/papieri na pečenie a hotovo. TIP: Pri natieraní zmesi môžeme postupovať aj nasledovne: oblátka, griláž, oblátka, griláž, oblátka - bude tak vyššia a nemusíme krájať na veľké kúsky a vyzerajú estetickejšie, ako keď je len griláž medzi dvomi oblátkami
MEDOVÉ REZY
1 celé vajíčko + 1 žĺtok
2 PL medu
2 ČL sódy bikarbóny
7 dkg masla
5 PL mlieka
15 dkg práškového cukru
1 PL kakaa
Všetko spolu zmiešame v hrnci a uvaríme na malom stupni na sporáku za stáleho miešania - zmes svoj objem strojnásobí, preto použijeme vysoký hrniec. Miešame, kým sóda neprestane peniť - cca 15 minút.
1/2 kg hladkej múky
Múku dáme do misy a vylejeme zmes, spracujeme na cesto, ktoré dáme do mikroténového vrecka, aby nevychladlo. Pracujeme rýchlo, lebo za tepla je cesto dobré.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na papieri na pečenie(prípadne na doske a prenesieme na papier), dáme na opačnú stranu plechu a každé upečieme cca 6 minút na 180°. Po upečení naň položíme dobre navlhčenú textilnú utierku - aby nevyschlo.
Na plnku:
1/2 L mlieka
125 g kryštálového cukru
4 PL hrubej múky
Urobíme si kašu - všetko spolu dáme do hrnca, necháme zovrieť a minútku povaríme.
1 maslo
Po vychladnutí zmiešame kašu s maslom a urobíme si plnku.
rum
100 g horká čokoláda + 3 PL olej
Plátky potierame trochou rumu a plnkou nastriedačku. Navrch dáme čokoládu zmiešanú s olejom a nakrájame.
TIP: Pri tomto recepte nemusíme piecť medové pláty dopredu, aby zmäkli. To zabezpečí dobre navlhčená utierka, ktorú na každý plát po upečení dáme a necháme ju, až kým nejdeme plniť plnkou.
Môžem poprosiť recept na kokosové tyčinky? Ďakujem