trimi
18. okt 2015

Kto sa smie miešať do práce pedagogov

Krásny článok, preto ho sem musím dať. Kto sa smie miešať do práce pedagógov? Od Vladimír Burjan: Nedávno mi napísal pán K., ktorý sa na Facebooku pustil ako rodič do diskusie o nejakom probléme, týkajúcom sa školy. Po tom, ako vyjadril svoj názor, zahriakla ho istá učiteľka: „Prosím, venujte sa veciam, ktoré sa týkajú vašej práce a nemiešajte sa do práce pedagógov. Nie ste kompetentný to posudzovať. Ste rodič, nie pedagóg a nemáte najmenšiu predstavu o žiakoch. Posudzujete všetko len s ohľadom na svoje dieťa, my pracujeme s množstvom žiakov a našou úlohou nie je prispôsobovať sa jednému.“ Pán K. sa však nedal: „Áno, som rodič a z pozície prijímateľa služby, ktorú škola poskytuje, to mám právo posudzovať a hodnotiť. Rovnako ako Vy, keď pôjdete ku kaderníkovi a ten Vás zle ostrihá, vyjadríte nespokojnosť. Alebo preto, že nie ste kaderníčka, nie ste kompetentná posudzovať jeho prácu? A nemôžete posudzovať prácu lekára podľa toho, či jeho odporúčania zlepšujú alebo zhoršujú Váš zdravotný stav? Sme to my rodičia, ktorí Vám zverujeme svoje deti, a určite k tomu máme čo povedať.“ A ešte dodal: „Rád by som sa venoval veciam, ktoré sa týkajú mojej práce a najmä rodiny. Namiesto toho som nútený po večeroch študovať publikácie o výchove a vzdelávaní, aby som aspoň ja pomohol svojmu dieťaťu.“ Podobné rozhovory sa už dnes odohrávajú na mnohých školách a som si istý, že ich bude pribúdať. Postoj, ktorý zaujala citovaná pani učiteľka, bol možno akceptovateľný pred 30 rokmi, ale dnes už nie je. Učitelia si nemôžu nárokovať bezvýhradnú dôveru rodičov a poukazovať pritom na svoju odbornosť. Na to majú dnešní rodičia až príliš veľa skúseností s neodborným a nesprávnym postupom učiteľov. Rodič, samozrejme, nemá vždy pravdu. Má však nárok byť pre učiteľov rovnocenným partnerom na diskusiu. A ešte odkaz pre pani učiteľku: úlohou školy naozaj nie je prispôsobiť sa jednému žiakovi, ale každému jednému žiakovi. Cítite ten rozdiel?

Komentár bol odstránený

Vcera sme prave mali diskusiu na "nekompetenciu" dnesnych ucitelov. Vela sikovnych mladych ucitelov ide robit nieco ine, lepsie platene. A ostavaju mnohokrat ucitelia o ktorych by som najradsej pomlcala, kebyze neucia aj moje deti. Bratov synovec ma dyslexiu. Ucitelka ho berie ako pritaz a nevenuje sa mu vobec. Oponovat, ze ma vela inych deti neobstoji. Pokial ho ma v triede ma sa venovaj aj jemu a zvolit taky pristup, aby po jej "vycinani" nemal tarumu do konca zivota, ze je hlupy. A on taky nie je. Je rozumny, inteligentny chlapec. Rodicia sa mu venuju, platia mu douctovania a riesia to, kde skola pochybila. A dalsie? V triede nieco zmizlo. No kto bude na vine? Ucitelkou neoblubeny ziak. Nakoniec sa ukazalo, ze nebol a nasiel sa skutocny vinnik. Pokial vas ucenie nebavi, prosim chodte robit nieco ine!!! Nehladajte si vinnikov za svoje traumy, nizke platy, konfikty doma a pod. Medzi detmi, ktore za to nemozu. Ano, vcera sa ma dotkol pristup nemenovanej pani ucitelky, aj hoci to nebolo moje dieta.

18. okt 2015

Uplne s tebou suhlasim som ucitelka a som kriticka na pracu pedagogov pretoze vidim, ze su casto nekompetentni a hlavne malo empaticki , vo ci studentom aj ich rodicom, co s aniekedy deje na skolach je hrozne a osobne si myslim, ze aj trestuhodné, pretoze ucitelia robia so zivym "materialom" detmi a skody ktore svojim neodbornym pristupom urobia na dusicke dietata s a s nim vleciu cely zivot ....a preto si osobne myslim ze rodic ma pravo vstupovat do prace pedagoga, ak ma pocit-instinkt mu vravi, ze nieco nieje v poriadku.... a niektore "učky" by mali vratit diplom a ist radsej dokladat tovar do Tesca ako pracovat s ludmi ...... pred 30 rokmi si "Nedovolili ucitelia" , tolko co si dovolia teraz , argumenty, ze nevieme co su deti zac v skole ako sa spravaju a ze ich musi a zvladnut , u mna neobstoji, dnes "moze byt ucitel hocikto" kto sa ohana diplomom , ale majstrovstvu UCITELOVANIA , sa niekedy neda naucit to mate alebo v sebe alebo nemate , a tym padom respekt , uznanie si nijako nedokazete vynutit od dietata-Ono casto je vazalom v skole , lebo nema moznost odtial ujst , branit sa pred dospelymi ,ktori s a niekedy chovaju na pode skoly ako BOHOVIA , pocnuc vratnickou, upratovackou ,ucitelmi , konciac riaditelom......

18. okt 2015

ja som tiez ucitelka a kriticka som velmi... uz neucim dlhsiu dobu, lebo tie platy... ale ked vidim, ako niektore zeny ucia, je mi fakt zle.... bohuzial... niektore tam nemaju co robit a tie dobre idu radsej robit nieco ine, cest vynimkam... a celkovo uroven mladych klesa , nemaju toolko vedomosti, ani snahu sa ucit a potom ako mozu raz ucit nieco inych??

18. okt 2015

Tiez nieco obdobne momentalne riesime s ucitelkou. Bohuzial, ked uci malo bystre stvorenie bez sebareflexie, detom odovzda akurat rozne skolske fobie a zivotne obavy, ale nie vedomosti. Tiez sa doma morime vyucbou toho, co ucitelka 1-4. Evidentne nezvlada vysvetlit. Kiez by to s nasim skolstvom vyzeralo lepsie.

16. nov 2015

Začni písať komentár...

Odošli