Suroviny: cca 550g NUTRI FREE PER PANE, 2 stredné varené zemiaky, 20g čerstvého droždia, cca 0,5dcl mlieka na kvások, cca 140ml vlažná voda a 1PL psylia, soľ, rasca, semiačka podľa – ľanové, slnečnicové, masť (olej), vačšia cibula, 1-2PL med Tangzhong: 45g ryžová múka hladká, 120g voda POSTUP: Pred pečením je potrebné uvariť 2 stredne veľké zemiaky, urobiť cibulový základ a tangzhong. Cibulka: Nakrajame cibulku, orestujeme na masti, pridáme med, chvilu miešame a necháme vychladiť. Tangzhong - ryžovu múku zmiešame s vodou, za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. čo neminieme môžme odložiť do chladničky a postupne odoberať. Urobíme si kvások - droždie, vlažné mlieko, cukor. Keď kvások vykysne, zamiešame všetky suroviny (zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle). Do cesta postupne pridávame vodu, ale opatrne, cesto by malo byť vláčnejšie. Vymiesime cesto. Dáme ho do pomučenej formy na chlebík. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu. Upečieme, po upečení zabaliť do vlhkej bavlnenej utierky. Kysnutie: 1hod pod utierkou Pečenie: so záparom (plech s vriacou vodou na spodu) 10min pri 230°C, potom 40min pri 210°C
Zemiakovo cibuľový chlieb metodou Tangzhong
Suroviny: cca 550g NUTRI FREE PER PANE, 2 stredné varené zemiaky, 20g čerstvého droždia, cca 0,5dcl mlieka na kvások, cca 140ml vlažná voda a 1PL psylia, soľ, rasca, semiačka podľa – ľanové, slnečnicové, masť (olej), vačšia cibula, 1-2PL med
Tangzhong: 45g ryžová múka hladká, 120g voda
POSTUP: Pred pečením je potrebné uvariť 2 stredne veľké zemiaky, urobiť cibulový základ a tangzhong.
Cibulka: Nakrajame cibulku, orestujeme na masti, pridáme med, chvilu miešame a necháme vychladiť.
Tangzhong - ryžovu múku zmiešame s vodou, za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. čo neminieme môžme odložiť do chladničky a postupne odoberať.
Urobíme si kvások - droždie, vlažné mlieko, cukor. Keď kvások vykysne, zamiešame všetky suroviny (zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle). Do cesta postupne pridávame vodu, ale opatrne, cesto by malo byť vláčnejšie. Vymiesime cesto. Dáme ho do pomučenej formy na chlebík. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu. Upečieme, po upečení zabaliť do vlhkej bavlnenej utierky.
Kysnutie: 1hod pod utierkou
Pečenie: so záparom (plech s vriacou vodou na spodu) 10min pri 230°C, potom 40min pri 210°C