51 / 259
    Mäkkučky zemiakovo cibuľový chlieb
    tinkaga
    autor

    Zemiakovo cibuľový chlieb metodou Tangzhong

    Suroviny: cca 550g NUTRI FREE PER PANE, 2 stredné varené zemiaky, 20g čerstvého droždia, cca 0,5dcl mlieka na kvások, cca 140ml vlažná voda a 1PL psylia, soľ, rasca, semiačka podľa – ľanové, slnečnicové, masť (olej), vačšia cibula, 1-2PL med
    Tangzhong: 45g ryžová múka hladká, 120g voda
    POSTUP: Pred pečením je potrebné uvariť 2 stredne veľké zemiaky, urobiť cibulový základ a tangzhong.
    Cibulka: Nakrajame cibulku, orestujeme na masti, pridáme med, chvilu miešame a necháme vychladiť.
    Tangzhong - ryžovu múku zmiešame s vodou, za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Necháme vychladiť. čo neminieme môžme odložiť do chladničky a postupne odoberať.
    Urobíme si kvások - droždie, vlažné mlieko, cukor. Keď kvások vykysne, zamiešame všetky suroviny (zemiaky si nastrúhame na jemnom strúhadle). Do cesta postupne pridávame vodu, ale opatrne, cesto by malo byť vláčnejšie. Vymiesime cesto. Dáme ho do pomučenej formy na chlebík. Necháme vykysnúť cca 1 hodinu. Upečieme, po upečení zabaliť do vlhkej bavlnenej utierky.
    Kysnutie: 1hod pod utierkou
    Pečenie: so záparom (plech s vriacou vodou na spodu) 10min pri 230°C, potom 40min pri 210°C

    28. okt 2020