Suroviny: 120g cukor práškový, 100g bezlaktozove maslo, 200g cake mix (polohrubá múka plus prášok do pečiva), vanilkový extrakt, cca 1,5dcl bezlaktozové mlieko, 2 vajcia Príchute: kokos, orechy, mak, granko alebo kakao POSTUP: Vymiešať cukor s maslom, postupne pridať múku, vanilku, mlieko a vajcia. Ak chcete, možte si potom cesto rozdeliť do misiek a každú dochutit 1PLpodla chuti - kokos, vanilková káva, orechy, vanilla bourbon cukor a Granko... Piecť na 180° cca 15-20 minút. Keď trošku vychladnú vyklopiť, nechať chladnúť na mriežke.
Povrch babovky možme poprášiť práškovým cukrom alebo poliať roznymi polevami , ozdobiť šlahačkou, krémom a posypat orechami, cukrárskym zdobením, alebo čerstvým ovocím: Citronová poleva: štava z 1/2 citróna, 100g práškový cukor, mozme pridať 10ml vody. Poleva: Práškový cukor vymiešame metličkou s citrónovou šťavou na hustú polevu. Čokoládová poleva: 100g čoko na varenie, 60g tuk Karamelová poleva: 180ml šlahačka, 30g maslo, 200g cukor krystalový, 60ml voda. TIP: 2PL príchute ako napr. vanilka, rum, whisky. V hrnci na pomalom ohni rozpustite cukor s vodou a občas premiešajte. Keď bude cukor úplne roztopený, zvýšte teplotu. POZOR, od teraz nemiešať! Keď zmes dosiahne teplotu 150 °C alebo zlato hnedastú tmavú karamelovú farbu, odstavte z ohňa a rýchlo pracujte. Za stáleho miešania opatrne vlejte šľahačku. Pozor, bude to kypieť, tak pomaly a miešajte, až kým sa zmes nespojí. Vráťte na mierny oheň a miešajte, až kým sa zmes úplne nespojí a nerozpustia sa všetky hrudky, t.j. asi 2 minúty. Odstráňte z ohňa, pridajte najskôr maslo a potom ak chcete niečo na dochutenie omáčky (vanilky, rum,…). Nechajte vychladnúť. čím je omáčka chladnejšia, tým je hustejšia, ak ju chcete mať opäť tekutejšiu, stačí ju len zohriať v mikrovlnke na požadovanú konzistenciu. V chladničke vydrží omáčka aj pár týždňov, najmä keď sme pridali alkohol, ak sa dovtedy nezje.
Krém: 250g mascarpone, 200g kyslá smotana, 100g smotana na šlahanie, cukor podla chuti. Krém: Mascarpone i obe smotany vyšľahajte s cukrom. Cukru použite toľko, koľko vám chutí. Krémom naplňte zdobiace vrecúško a ozdobte pripravené minibábovky. Naplňte celý stredový otvor v bábovkách a hore urobte špičku
MINI BÁBOVKY
Suroviny: 120g cukor práškový, 100g bezlaktozove maslo, 200g cake mix (polohrubá múka plus prášok do pečiva), vanilkový extrakt, cca 1,5dcl bezlaktozové mlieko, 2 vajcia
Príchute: kokos, orechy, mak, granko alebo kakao
POSTUP: Vymiešať cukor s maslom, postupne pridať múku, vanilku, mlieko a vajcia. Ak chcete, možte si potom cesto rozdeliť do misiek a každú dochutit 1PLpodla chuti - kokos, vanilková káva, orechy, vanilla bourbon cukor a Granko...
Piecť na 180° cca 15-20 minút. Keď trošku vychladnú vyklopiť, nechať chladnúť na mriežke.
Povrch babovky možme poprášiť práškovým cukrom alebo poliať roznymi polevami , ozdobiť šlahačkou, krémom a posypat orechami, cukrárskym zdobením, alebo čerstvým ovocím:
Citronová poleva: štava z 1/2 citróna, 100g práškový cukor, mozme pridať 10ml vody. Poleva: Práškový cukor vymiešame metličkou s citrónovou šťavou na hustú polevu.
Čokoládová poleva: 100g čoko na varenie, 60g tuk
Karamelová poleva: 180ml šlahačka, 30g maslo, 200g cukor krystalový, 60ml voda. TIP: 2PL príchute ako napr. vanilka, rum, whisky. V hrnci na pomalom ohni rozpustite cukor s vodou a občas premiešajte. Keď bude cukor úplne roztopený, zvýšte teplotu. POZOR, od teraz nemiešať! Keď zmes dosiahne teplotu 150 °C alebo zlato hnedastú tmavú karamelovú farbu, odstavte z ohňa a rýchlo pracujte. Za stáleho miešania opatrne vlejte šľahačku. Pozor, bude to kypieť, tak pomaly a miešajte, až kým sa zmes nespojí. Vráťte na mierny oheň a miešajte, až kým sa zmes úplne nespojí a nerozpustia sa všetky hrudky, t.j. asi 2 minúty. Odstráňte z ohňa, pridajte najskôr maslo a potom ak chcete niečo na dochutenie omáčky (vanilky, rum,…). Nechajte vychladnúť. čím je omáčka chladnejšia, tým je hustejšia, ak ju chcete mať opäť tekutejšiu, stačí ju len zohriať v mikrovlnke na požadovanú konzistenciu. V chladničke vydrží omáčka aj pár týždňov, najmä keď sme pridali alkohol, ak sa dovtedy nezje.
Krém: 250g mascarpone, 200g kyslá smotana, 100g smotana na šlahanie, cukor podla chuti.
Krém: Mascarpone i obe smotany vyšľahajte s cukrom. Cukru použite toľko, koľko vám chutí. Krémom naplňte zdobiace vrecúško a ozdobte pripravené minibábovky. Naplňte celý stredový otvor v bábovkách a hore urobte špičku