15 / 259
    donuty s malinovou polevou
    tinkaga
    autor

    DONUTY z MIX B
    Cca 530g Mix B, 1PL psylium, cca 400ml vlažné mlieko, 20g čerstvé droždie, cca 2PL kr. cukor, 1 ½ČL soľ, vajce, 20g maslo izbovej teploty
    Postup: mlieko, psylium, droždie a cukor – kvások. Potom pridáme vajce a maslo a prilejeme zvyšné množstvo mlieka. Miešame 5 minút pomocou kuchynského robota, kým nedosiahneme hladké cesto. Z cesta vytvarujeme na pomúčenej doske rolku a nakrájame ju na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvoríme asi 2 cm hrubé krúžky a v ich strede vytvoríme pomocou rúčky varechy dieru. Necháme postáť. Medzitým privedieme do varu 4 litre vody, do ktorých vsypeme 2 polievkové lyžice cukru. Postupne varíme v tejto vode minútu a pol z každej strany. Následne ich uložíme na plech vystlaný pomúčeným papierom na pečenie a necháme postáť. Vo fritéze alebo v hrnci zahrejeme olej na teplotu 160° a vypražíme ich dozlatista z oboch strán.

    DONUTY z BAKERY MIX
    Cca 280ml mlieko + 1PL psylium + 20g čerstvé droždie + 1PL práškový cukor—kvások, 40g maslo, 2PL kr. cukor, 1 vajce, 300g BAKERY MIX
    Olej a 2PL masla na vysmážanie
    Kysnutie: 30minút
    Podkysnutie: 20minút

    POLEVY NA DONUTY:
    Polevy nešlahať mixérom – boli by bublinky, miešať teda ručne
    Poleva punčová - 30dkg práškový cukor, 5dkg cera, štava z citróna, vrela voda, farbivo
    Čokoládová -čokoláda a cera (šlahačka)
    Čokoládovo kakaová – 100g čokoláda, 1PL kakao, 30g maslo, 2PL mlieko
    Vanilková glazúra – 1 hrnček preosiateho práš. Cukru, 1-1/2 PL mlieka, vanilka, (farbivo)
    Mandľová glazúra - 1 hrnček preosiateho práš. Cukru, 1-1/2 PL mlieka, mandľová aróma
    Cukrová glazura s rumom – 300g práš. Cukor, 60g maslo, 6PL rum, 4PL teplá voda
    Malinová poleva – 100g mrazené maliny, 1PL cit. Štava, 180g práš. Cukor

    19. apr 2020