„Teraz musíš jesť za dvoch!” – počúvate to aj vy? Áno, tety aj babky vám dávajú overené rady na zvládnutie gravidity. V tomto sa však mýlia. V tehotenstve je síce príjem potravy vyšší, ale plod nepotrebuje toľko ako dospelý človek. Jeho denný príjem je približne 300 kcal. Tehotná žena by mala prijať okolo 2400 kcal denne.
Kvantita jedla počas tehotenstva veru nie je to podstatné. Dôležitá je najmä kvalita a dodržiavanie zásad racionálneho stravovania.
Kuracie mäso by sme počas tehotenstva z jedálnička vynechať nemali, keďže je významným zdrojom živočíšnych bielkovín. Určite je však potrebné vyhnúť sa surovému mäsu či údenému mäsu. Asi 20 % zo všetkej dennej stravy by mali u tehotných žien tvoriť mliečne výrobky, hydina (prípadne iný druh mäsa), strukoviny a vajcia.
Kvalitná kuracina poskytuje tehotným ženám významné benefity: je ľahko stráviteľná, takže aj rozhojdaný žalúdok ju dokáže spracovať. Je významným zdrojom prírodných bielkovín, vitamínov skupiny B, železa a zinku. Má nízky podiel tuku. Dbajte však o spôsob prípravy kuraciny. Vyhýbajte sa vyprážaniu, miesto toho kura uvarte, uduste alebo upečte.
Počas tehotenstva nie je ničím nezvyčajným nevoľnosť. Ako to prekonať? Odporúča sa mäsový vývar, napr. kurací či rybací. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, pomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín a vďaka obsahu vody predchádzate dehydratácii organizmu.
Viac o stravovaní v tehotenstve sa dočítate tu.
Začni písať komentár...