tilly
9. jan 2019
1496 

Lyzovanie v alpach

Zell am see

Appartement Schaubensteiner kusok od lanoviek na schmitten a pred domom stoji aj skibus, ktory ide aj do mesta aj hore na lanovky, do mesta je to tiez pekna prechadzka, majitel velmi prijemny, slusne, dobre vybavene, ciste

Sportcam woferlgut - je to kemp, ale maju aj hotel aj take tie mobilne domy, od lanoviek je to par km (mozno tri), ale na bezkarskej loipe a maju vlastny aquapark a jazero a tak, velmi prijemne miesto aj v lete. V lete zas vyuzijete cyklocesty, ktore su tam vsade okolo.

Kaprun 

Landhaus Lodges Anke by we rent - majitelia holandania, velmi mili, ale v zime, ked bude nasnezene, odporucam 4kolku alebo retaze, je to dost v kopci nad Kaprunom. Mali sme krasny obrovsky app pre 8 ludi (boli sme dve rodiny)

Eben im pongau 

Edi's Ferienwelt am Edthof - velmi pekne, maju aj kone, ciste, aj bazen, ale majitelka vie byt dost asertivna, az neprijemna k pozriadavkam... 

Lyzovanie bud v Ebene, male stredisko, Flachau 3km, Radstadt/altenmarkt 3km, Zauchensee asi 15 km, Obertauern 20km, Schladming (reiteralm) 20km.

Flachau

App Harmony blizko pod svahom, mozno 200m, da sa prejst na lyziach, pekne, ciste, dobre zariadene, maju aj sauny, my sme nevyuzili

Bauernhof Unterbichl - krasne, romanticke, 400rocna budova drevena, ale vnutri nove, ciste. Da sa ist do kravina, aj zajaciky sa daju hladkat, macicky tiez. Je to v kopci a z toho kopca sa da sankovat. Priamo na loipe, lyzovanie cca. 2km najblizsie Flachau. 

Hinterglemm (saalbach, hinterglemm, fieberbrunn, leogang)

penzion Penhab

pod tromi lanovkami, 100 m od mesta, ale je to malicke, maju vacsinou dvojky izby, teda treba objednavat vela dopredu

Schladming

Haus Lanka

Blizko pri centre, cize aj blizko pri svahu, ale na peso v lyziarkach s lyzami v ruke to moc nie je, peso v topankach naprazdno v pohode, skibus chodi. Je to ciste, dobre zariadene, majitel velmi velmi mily, az moc 

Altenmarkt im pongau

App Hofrezidenz - pekny app, ale dole pizzerka, my sme hluk nepoculi, ale na chodbe sme mali vzdy chut na pizzu, ktoru je tam citit, v apartmane nie. Ciste, pekne, bez vyhrad. 

Hotel Bruckenwirt - moja srdcovka, moj druhy domov, uzasny hotel, majitelia paradni, casnicka monika z LM, jedlo vynikajuce, bazen postacujuci, sauny fantasticke, izby cistucke s velkou kupelkou. Cena vyssia, ale uplne zodpovedajuca kvalite.

Lyzovanie vo flachau (3km), zauchensee 12km, altenmarkt/radstadt kusok, obertauern 20km, schladming 20km.

Radstadt 

Alpenchalet Bergnest - paradny app s vlastnou saunou, majitel fesak . Lyzovanie ako vyssie.

Fugen

Aparthotel Giessenbach - uzasny hotel, ale dost drahy, zodpoveda to vsak kvalite, krasne zariadenie, vsetko novucke, moderne, cistucke. Je to pri zillertal arene.

Semmering

Alpenhof - majitelia su tusim cesi (alebo slovaci?), takze cely personal je ceskoslovensky, maju aj kofolu. Velky bazen, sauna, dobre jedlo, starsie zariadenie, ale na vikend postacujuce.

St. Moritz

Hotel Shweizerhof - uzasny hotel, zastavka skibusu hned pred hotelom, za par minutiek sme boli v stredisku. Hotel mal sice trosku starsie zariadene izby, ale mal obrovsky bazen a namakany wellness. Strava bola rozpravkova, 4chodove kulinarske vecere, bohate svedske stoly na ranajky. Casnicky, chyzne a kuchari boli aj slovaci. 

Moje oblubene lyziarske strediska

RAKUSKO

Stuhleck - malinke, ale na otocku z BA dobre, ale vela ludi byva cez vikend. My sme chodili, ked este chodil maly do skolky na otocku cez tyzden. 

Obertauern - nase najoblubenejsie, do 4hodin od BA, vacsinou trosku strmsie svahy, ale daju sa najst aj rovinky, moje deti tam jazdia od 4 rokov bez problemov. Treba sa najest v hochalm alebo v kringsalm, vyborne jedlo aj pitie.

Zauchensee - vhodne pre rodiny, weltcup arena zacina v uzavretej hale, cize sa tam da zohriat, su tam kresla a velka obrazovka, tak ked vam zaspi dieta v kociku, vy si mozte v klude posediet, ja som sa tam vyvalila vzdy ako doma na sedacke. Dole je dost dlhy pas pre deti, da sa ucit donemoty a je tam aj kolotoc pre deticky. Dole v dedine je aj restauracia, kde mavaju denne obedove menu za vybornu cenu a dobre varia. Restauraciu maju tusim chorvati.

Flachau - ja ho moc nemusim, hlavne prepojenie s tymi ostatnymi strediskami. Este strana flachau je fajn, ale za wagrainom sa mi to uz nepaci. Zjazdovky aj strme, aj miernejsie aj sirsie.

Schladming - klasika, vela slovakov pozna, prepojenie 4 kopcov, da sa vylyzovat do vecera v pohode. V casti Hochwurzen je krasna zjazdovka vhodna pre deticky, okolo su kravicky, pekne to tam vonia 😀 a na kraji je urobena draha s brankami na slalom pre deticky. Cela zjazdovka je velmi mierna, vhodna na ucenie.

Saalbach, hiterglemm, leogang, fieberbrunn - jedno z najvacsich europskych stredisk, vela vela ludi, masovka, aj ked daju sa najst aj prazdne svahy, tie prejazdove lanovky a svahy su vzdy plne.Treba ale navstivit sonnalm, najlepsie kasnok v celom rakusku. 

Kitszteinhorn - ladovec, cize sa da lyzovat skoro cely rok, uz dostavali nove lanovky, tak sa tam da vyblaznit.

Kitzbuhel - mne sa tam velmi dobre lyzovalo, bolo velmi malinko ludi, vsetko na urovni porobene, v lanovkach sme boli sami, svahy paradne a mestecko nadherne.

Nase ubytovanie zneodporucam, mali sme otrasne, asi jedine hrozne ubytko v rakusku.

Feuerkogel - mensie stredisko v Salzkammergut, vysoko polozene, hore sa da dostat len lanovkou, vacsinou tam velmi fuka, ale malinko ludi, vyborne upravene svahy.

Kasberg/Grunau im almtal - malinke stredisko vhodne pre rodiny s detmi v Salzkammergut. Malo ludi, ziadna masovka, prijemne aj na prechadzky. Hore sa ide lanovkou, dole su len parkoviska. 

SVAJCIARSKO 

St. Moritz - legendarne luxusne lyziarske stredisko, vsetko velmi velmi drahe, ale skipas mozte mat ovela lacnejsie, ked sa ubytujete minimalne na dve noci v hoteli. Hotely predavaju skipasy za vyhodnejsie ceny, nas vtedy vysiel denny skipas na 35€, boli sme v roku 2016 v marci, ked tam bolo zaverecne kolo svetoveho pohara, cize sme videli aj vela lyziarskych hviezd, pofotili sa aj s Miki Schiffrin, Petrou Vlhovou, Veronikou Zuzulovou, Petrom Fillom, Jansrudom, Franzom atd. Svajciari to mali skvelo zorganizovane, ako oni vsetko nakoniec. Dalo sa dostat aj k hviezdam, co sa v rakusku pocas svetoveho pohara neda. Co sa tyka lyzovacky v St. Moritz, je vyborna, malo ludi, vyborne upravene svahy vsetkych narocnosti, len tie lanovky su trosku take retro, v taliansku alebo rakusku sa najdu novsie kusky, ale vsetko slape ako ma. 

Taliansko 

Madonna di campiglio - pre mna dost prekvapenie, ze parkoviska sa platia, take taliansko, siroke mierne svahy, velke stredisko, masovka, ale nejak sa tam ti ludia stratia. Je tam aj worldcupova zjazdovka.

Passo tonale - tiez sa plati parkovne vsade, ale svahy fajn aj nove lanovky aj dobre upravene. Ubytovanie sme mali otrasne, sice na svahu, ale bordel, ani nepisem, neodporucam.

Sella ronda - treba zazit, ale pozor na to, je to dost masovka a vozenie sa lanovkami, da sa to urobit v oboch smeroch, maju porobene funparky, moji sa jasia. Stoji za to vzdy odbocit z trasy a pozriet aj okolite mensie strediska, su prazdnejsie a krajsie.

Seiseralm - da sa odtial prestrikovat na sellarondu, ale samotne stredisko urcite stoji za to, super pre rodiny s detmi, siroke zjazdovky, krasne porobene vsetko okolo, dokonale. Hore sa da bud ubytovat, alebo sa hore odveziete z parkoviska lanovkou a tam sa potom da bud lyzovat, alebo je tam porobenych kopec bezkarskych trati, turisticke cesty alebo sa odviezt na saniach tahanych konikmi, alebo su tam aj sankarske drahy, sanky poziciavaju.

Livigno - boli sme teraz pred Vianocami a celkom dosť ľudí na to, že nie je sezóna.
Cesta dlhá a hrozna. Je to bezcolna zóna, takže handry, elektronika, benzín, parfemy lacné. Lyžiarske svahy dobre upravené, sneh parádny, keďže je to vysoko. Bežkárske trate pekné a dobre upravené. Jedlo výborné. Večer prechádzka v meste, kde to žije. Ale je to také chaosne taliansko a také usmudlane. Ja zbožňujem čistotu a top služby a to tu nie

Vacsinou sa tocime v tej istej lokalite, tam to mame najradsej a uz teraz aj opakujeme ubytovania, resp. teraz uz chodime karavanom.

Pripiste svoje oblubene strediska. Dakujem

@tilly super si to napisala. Dakujem za inspiraciu

10. jan 2019
tilly
autor

@lauraa daj aj ty. Kam sa chystáte najbližšie?

10. jan 2019

Mne sa velmi pacilo na Pitztaleri a Ischgl uplne top pre mna s prelyzovanim do Svajciarska a naspat v St. Antone sa mi pacilo tiez len uzbola jar a teda treba lopaty na nohy ulyzovat to v hlbokom snehu ( inac najdrahsie stredisko) ... nase najoblubenejsie Soelden aj ubytko sa tam da najst vyborne ... my cestujeme ideme na 4 dni a pobehame toho viacej 🙂

4. feb 2020

Jaj hochrgugl a Obergugl je tiez vyborny len sme vystihli zaciatok sezony nebolo vsetko otvorene a uz som mala svalovicu tak som si to velmi neuzila 🙂))

4. feb 2020

My chodíme roky do Flachau, predtým aj do Obertauernu, ale Flachau je pre nás top. Tento rok ideme do Filzmoos, tiež je to kúsok od Flachau a Wagrain, tak snáď tam počas týždňa aspoň 1-2x skocime.

4. feb 2020
tilly
autor

@raffaella ja prave naopak, vo flachau znesiem len tu jednu stranu, neznasam ten presun na druhu stranu flying mozartom (aj ked vraj uz vymenili, alebo planuju vymenit tu lanovku) a glinkom... a obertauern prejdem v pohode cely dokola aj jednym aj druhym smerom... z filzmoos sa neda dostat lanovkami do flachau?

ale my sme uz polavili v lyzovani, vymenili sme ho za bezky, mozno spravim neskor clanok o bezkarskych tratiach 😀 , uz sme toho mali dost, kazdy rok celu zimu na lyziach, tento rok som stala dva krat na lyziach ani cez jarne prazdniny asi lyzovat nebudem, az v marci ideme do cortiny, tak tam mozno, ak bude cas, sa aj na lyze zas postavim 😀

5. feb 2020

@tilly myslim ze sa neda priamo z Filzmoos do Flachau lanovkami, muz vravel ze je ot okolo 20km odtial. Sama som zvedava na ten Filzmoos, prvykrat ideme do takeho lokalneho strediska, lebo Flachu aj Obertauern su obrovske. My vzdy ideme tak na pol den aj na tie sankarske drahy, tak na to sa moc tesim vzdy.
Ja som zacala lyzovat pred 2 rokmi iba, predtym iba snowboard. Nase obe deti zacali lyzovat uz pred 3.rokom, obe chodili a stale chodia do ski schule v Rakusku ked tam v marci sme, tak su ozaj dobre v tom, starsia od 6 tich jazdi cierne zjazdovky, ja som rada ze zidem cervenu, ale uzivam si to. My chodime vzdy na tyzden v marci, jednak je teplejsie, jednak vzdy vymakneme nejaku akciu, bud Ladies woche alebo teraz mame nejaku taku, ze Ski Amade dava 7denny skipass zdarma pre vybrane hotely. Juj, no uz sa tesim moc 🙂 Inak super clanok, myslim ze to dost pomoze ludom co zatial do AT nechodia lyzovat.

5. feb 2020
tilly
autor

@raffaella to je super. Moji chalani tiež od mala krásne lyzuju, zjazdia všetko. Ka každým rokom menej. Kedysi som v pohode dávala čierne, síce pomaly, ale dala. Boli sme na viacerých zjazdovkach svetového pohára, sj hannenkamm som prešla aj sasslong, ale už sa teraz bojím a stále nenej vydržím. Naposledy na sasslongu som sa skoro rozpkakala hore a tam nie je iná možnosť, nedá sa prejsť ľahšiu alternatívu ani sa vrátiť lanovkou... ale starší syn športuje a už sa dostal do fázy, že vrcholovo a už sa bojíme zranenia a bezky sú výborný doplnok k tréningom, takže už ani on nechce na lyže a malý tiež už radšej bezky, tak aspoň šetríme, lebo za dve deti platiť skipasy, ktoré sú každý rok o dve eura drahšie, už to ide dosť do peňazí

5. feb 2020

@tilly hej hej, ani nevrav, ide to veru dost do penazi. Ale je to krasny sport, ja mam rada zimu iba kvoli lyziam 😉

5. feb 2020
tilly
autor

@raffaella hej, no presne, tie krásne dni na horách je to, čím v zime žijem

5. feb 2020
tilly
autor

Pridavam Livigno - boli sme teraz pred Vianocami a celkom dosť ľudí na to, že nie je sezóna.
Cesta dlhá a hrozna. Je to bezcolna zóna, takže handry, elektronika, benzín, parfemy lacné. Lyžiarske svahy dobre upravené, sneh parádny, keďže je to vysoko. Bežkárske trate pekné a dobre upravené. Jedlo výborné. Večer prechádzka v meste, kde to žije. Ale je to také chaosne taliansko a také usmudlane. Ja zbožňujem čistotu a top služby a to tu nie j

14. dec 2021

Doplnil by som: SkiWelt Brixen im Thale a Serfaus Fiss Ladis obe vyborne strediska prepojenych vela svahov

21. mar 2024
tilly
autor

Pridávam rauris. Menšie stredisko, pomerne lacný skipas, ale asi zodpovedá tomu, že je to malé stredisko. Je vyššie položené, takže lepší sneh. Dole pod lanovkou je príjemný hotel s reštauráciou, kde sa viete po lyžovačke najesť. Dedinka menšia, ale je tam pekáreň, mäsiar, kde aj varia, Billa, spar, pár obchodíkov...

21. mar 2024

Začni písať komentár...

Odošli