tento_veronika
24. apr 2013

Návšteva vo výrobe

Dnes sa spoločne pozrieme do našej „kuchyne“, kde sa spracováva celulóza, zberový papier a kde sa vyrábajú naše výrobky značky Tento.

Návštevu začíname na sklade zberového papiera, prechádzame okolo veľkej zberovej linky, ktorá vyrába recyklovaný papier. Náš sprievodca nám hovorí, že odpad z nej sa využíva napríklad aj v stavebníctve. „Papier môžete recyklovať až 7 krát, potom už stratí potrebné vlastnosti,“ dodáva.

Zberová linka

Pri východe z haly vidíme, ako bager nakladá spomínaný odpad (prírode neškodný a nezávadný kal) na nákladiak a ten ho neskôr odváža na ďalšie spracovanie v priemysle (viac sa dozviete aj na: http://www.modrykonik.sk/fotoblog/tento_veronika/clanok/metsa-tissue-a-zivotne-prostredie-zdlw49/ ).

Odpadová kal

Potom vchádzame do skladu celulózy, kde nám náš sprievodca rozpráva o rozdiele dlhých a krátkych vlákien celulózy. „Dlhšie vlákna zvyšujú hlavne pevnosť papiera,“ hovorí. Vyberie kúsok bielej hmoty a nechá nás porovnať ich. Neskôr nám prezradí, že vlákno, ktoré sme držali v ruke pochádza z Portugalska z eukalyptu. „Táto celulóza sa používa napríklad na výrobu vreckoviek, pretože je výnimočne jemná,“ hovorí.

Veselý pán na vozíku presúva celulózu do papierenského stroja

Potom sa dostaneme pred dvere, kde nás sprievodca upozorní na veľký hluk. Prechádzame okolo oooobrovského stroja na spracovanie celulózy.

Pre pár informácii o ňom si zájdeme do riadiacej kabínky nazývanej aj „velín“. Prechádzame aj okolo laboratória. „ Máme tu stroje, ktorými neustále testujeme a kontrolujeme kvalitu papiera. Zisťujme a meriame váhu, pevnosť a pružnosť papiera,“ hovorí náš sprievodca ukazujúc na jeden z prístrojov.

Laboratórium

Keď prejdeme halou, dostávame sa do skladu materských kotúčov, ktorý hýri rôznymi farbami.

Postupujeme do ďalšej haly, kde nám náš sprievodca ukazuje, ako sa vytvárajú jednotlivé vrstvy toaletného papiera. „V podstate sa navíjajú jedna na druhú,“ hovorí.

Dostávame sa do ďalšej haly, kde vidíme náš „menší“ papierenský stroj.

Odtiaľ sa presúvame do haly, v ktorej sa materské kotúče spracovávajú na finálne papierové výrobky. Je to náročný a do posledného detailu technicky prepracovaný proces. Veď si zoberte, že z toho materského kotúča, ktorý je na začiatku vložený do tejto linky, vychádzajú von malé kotúčiky toaletného papiera 🙂.

Potom sa dostaneme do poslednej haly. Je strašne veľká. „ Poďte, ukážem vám miesto, z ktorého je najlepší výhľad na celú halu,“ hovorí náš sprievodca a my ho samozrejme plní očakávaní nasledujeme. A mal pravdu 🙂.

Zhora vidíme aj papierové kuchynské rolky na svojej ceste do baliacej fólie.

Cestou z haly sa ešte zastavíme pri stroji na výrobu vreckoviek. Poviem vám, ide neskutočne rýchlo.

Vyjdeme von dverami a náš sprievodca nám hovorí, že to už je koniec našej prehliadky. Tak mu poďakujeme, rozlúčime sa a každý z nás sa vráti k svojej práci.

Touto cestou ďakujeme všetkým našim kolegom, pracovníkom výroby za ústretovosť a pánovi Žabkovi za skvelú prehliadku fabriky!

Veronika

júúúj možno som divná ale takáto práca by ma bavila, kedysi som brigádovala v cestovinárni pri strojoch tiež podobné veľké mršky 🙂 vždy ma to fascinovalo

24. apr 2013

ja by som to radšej naživo videla 🙂

24. apr 2013

moj mm pracoval v papiernach pri tom obrovskom stroji na spracovanie celulozy..a boli sme tam aj pozret ked mali vyrocie..

25. apr 2013

Začni písať komentár...

Odošli