tento_veronika
19. apr 2013

Metsa Tissue a životné prostredie

Naša spoločnosť kladie pri výrobe našich výrobkov veľký dôraz na neustále znižovanie, prevenciu a minimalizáciu nepriaznivých vplyvov na životné prostredie.

Zameriavame na optimalizáciu výrobných procesov, znižovanie spotreby energií a prírodných zdrojov, znižovanie odpadov a používanie surovín, ktoré sú tiež vyrábané s ohľadom na životné prostredie.

V našej spoločnosti prísne dodržiavame separáciu odpadov a ich využívanie ako druhotných surovín pri ďalšej výrobe, prípadne recyklácii.

V segmente výroby tissue papiera sme lídrom v zavádzaní procesov s nízkym dopadom na životné prostredie.

Vodná Energia

Starostlivosť o životné prostredie nie je len fráza: vyžaduje si dobré skutky a reálne činy voči prírode. Naša žilinská továreň je napojená na Vodné dielo Žilina a pri výrobe primárne využívame zelenú vodnú energiu vyrobenú vo vodnom diele a jeho vodnej elektrárni. Kúpa výrobkov Tento je jednoduchá cesta, ako sa správať zodpovedne voči prírode.

Menej CO2

Snažíme sa minimalizovať negatívny dopad našej činnosti na životné prostredie. Produkty nazvané „Maxi a Giant“ majú oproti klasickým toaletným papierom a domácim utierkam výrazne dlhší návin (väčšiu dĺžku) a váhu (množstvo papiera) v každej rolke. Tým pádom, pri rovnakom počte balíkov v kamióne, prepravíme „viac“ papiera, ktorý vám vydrží dlhšie. Takto znižujeme znečistenie ovzdušia a zanechávame menšie ekologické stopy. Pre váš príjemný deň, dnes aj zajtra.

Certifikáty FSC a PEFC

Vďaka používaniu certifikovaného dreva, ktoré pri výrobe používame, vieme sledovať celú jeho trasu – „životný príbeh“. Od lesa – miesta v ktorom vyrástol, cez miesto spracovania na celulózu, až do našej továrne a odtiaľ k vám - zákazníkom.

Môžeme si byť istí tým, že drevo má legálny pôvod a jeho ťažba je v súlade s udržateľným rozvojom, a tiež,  že sa počas celého výrobného procesu dodržiavajú práva všetkých zamestnancov.

100 % recyklovaný papier

Životné prostredie patrí nám všetkým. Žijeme a vychovávame deti vo svete, ktorý je teraz zraniteľnejší než kedykoľvek predtým. Preto sa musíme k prírode správať zodpovedne každý deň, dnes aj zajtra.

V našej stále sa rozrastajúcej ponuke máme čím ďalej tým viac výrobkov vyrobených zo zberového, recyklovaného papiera. Ich kvalita a parametre sú provnateľné s výrobkami z celulózy.  

Všetko, čo sa dá, sa recykluje

Až  95 %  odpadu, ktorý pri výrobe našich produktov vzniká, sa recykluje. Odpad pokračuje vo svojom  životnom cykle medzi iným vo výrobe bioenergie a hnojív, stavebníctve, používa sa aj ako povrchový materiál pri skládkach odpadu a pri zemných prácach.

 Žiadne straty

 

Využívame všetko drevo, ktoré sa vyťaží. Najcennejšiu časť stromu, čiže kmeň, dodávame pre stavebný priemysel. Celulózu vyrábame z hornej časti stromu - koruny a zo stromov, ktoré majú veľa konárov. Celulózu používame na výrobu lepenky a papiera, z ktorého vyrábame mäkký, hygienický a ekologický toaletný papier, papierové utierky a hygienické vreckovky. Z kôry stromov vyrábame bio-energiu pre vlastné použitie aj pre blízke okolie. Pri výrobe vzniká veľa užitočných vedľajších produktov, ako napr. borovicový olej a popol.

  Miestna produkcia 

97 %  našich  nákupov surovín pochádza z Európy a 87 % z krajín, v ktorých máme vlastnú produkciu. Takýmto spôsobom sa snažíme znižovať prepravné vzdialenosti.
Naše továrne sa nachádzajú v blízkosti bohatých lesných a vodných zdrojov. Naším cieľom je zvyšovanie využívania lodnej a železničnej prepravy. Aj od našich dodávateľov očakávame dodržiavanie rovnako vysokej etickej úrovne.

Záruka pôvodu dreva

V roku 2011 pochádzalo 81 % dreva spracovaného spoločnosťou Metsä  Group buď z PEFC alebo  FSC certifikovaných lesov. Tento podiel je pozoruhodný, nakoľko len 10 % lesov na celom svete je certifikovaných.

Viac sa dozviete aj na http://www.tento.si/environment?serla_content_category=All.

Začni písať komentár...

Odošli