tana_v
2. máj 2018
530 

Celiakia, alergia alebo intolerancia?

Každá z nás sa už asi stretla so zdravotnými komplikáciami po konzumácií nejakého jedla. Mne sa to stáva tiež. Už niekoľko rokov sledujem, ktoré potraviny si môžem dovoliť a v akých množstvách, aby mi nespôsobili problémy. Zvyčajne to býva nepríjemné nafukovanie, „vrvlanie“ v bruchu a črevách, hnačky, kožné problémy. Zistiť, či môže byť príčinou intolerancia sa dá eliminačnou diétou, teda postupným vyraďovaním a znovu zavádzaním problémových potravín, ktorá je už však na ústupe. Je to beh na dlhú trať. Múdre hlavy rôznych spoločností vymysleli rôzne testy, keď nemáte čas ísť k lekárovi a môžete sa otestovať aj doma. Mne sa do rúk dostal test Veroval na neznášanlivosť lepku, ktorého výsledky a skúsenosti budem opisovať v záverečnom článku #test_veroval

Teraz vám však priblížim, ako laik, pár diagnóz, ktoré môžu byť príčinou spomínaných problémov. Ak po jedle máte dlhšie tieto problémy:

  • tráviace problémy ako plynatosť, nadúvanie, hnačky či zápchy
  • pocit únavy po jedle, ktorý obsahuje lepok
  • diagnóza autoimunitných ochorení ako napríklad reumatoidná artritída, psoriáza, sklerodermia alebo roztrúsená skleróza
  • neurologicé príznaky, medzi ktoré patrí strata rovnováhy a závraty
  • hormonálna nerovnováha či nevysvetliteľná neplodnosť
  • migrény
  • chronická únava, ktorej príčiny váš lekár nevie identifikovať
  • zápal, opuch a bolesti v kĺboch, v prstoch, kolenách či bokoch
  • náladovosť, úzkosť či depresia
  • bolesť brucha

môže vás trápiť niektorá z nasledujúcich diagnóz:

Celiakia. Znamená neznášanlivosť lepku a ide o autoimunitné ochorenie, kedy si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva. Tá môže mať rôzne formy ako: manifestná celiakia s typickými príznakmi, manifestná celiakia s netypickými príznakmi, tichá celiakia, skrytá celiakia, potenciálna celiakia. V populácií touto chorobou trpí iba 1 % obyvateľstva.

Alergia na lepok. Je spôsobená alergickým mechanizmom a je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému. Týmto ochorením trpí 1–2 %.

Neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS). Nejde o celiakiu, ale o určitý druh precitlivenosti na lepok. Ide o pacientov, ktorým lepok robí ťažkosti, no nebola im diagnostikovaná celiakia ani alergia na lepok. Sem spadá asi 5 % populácie.

Potravinová intolerancia na lepok. Pri intolerancii nejde o reakciu imunitného systému ako pri alergii, avšak spôsobuje ju napríklad nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Vyšetrujú sa špecifické IgG protilátky. Nejakou potravinovou intoleranciou, nie len na lepok, trpí asi 45 % obyvateľstva. 

Test Veroval vám zistí neznášanlivosť lepku. Ak vám však vyjde pozitívny výsledok, tak musíte ísť k lekárov. Ak vaše zdravotné problémy stále pretrvávajú a test bol negatívny, taktiež navštívte lekára. Konečnú diagnózu musí vždy určiť lekár. Zdravie máme predsa len jedno 😉

No pozor! Ak vám lekár vylúčil potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu, môžete trpieť histamínovou intoleranciou. Zvyčajne sa však pri laboratórnych testoch, po popísaní problémov, zisťuje aj tá. A najlepší domáci test na ňu? Dajte si deci, dva naozaj kvalitného červeného vína a počkajte, či nastanú spomínané príznaky 😀

Zdroje:

http://www.bezlepku.sk/2018/01/25/lepok-vam-moze-sposobovat-rozne-zdravotne-problemy/

https://www.vyzivovo.sk/intolerancia-na-lepok-priznaky/

http://www.evablaho.sk/2013/07/potravinova-intolerancia-alebo-alergia/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/348694-lepok-moze-robit-problem-nielen-pri-celiakii/

Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli