Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    🫘Sladko-kyslá fazuľačka, ktorú by mala vedieť pripraviť každá gazdinka. Je množstvo receptov a verzií a ja ju robím takto👇🏽
    ⭐️Budeš potrebovať:
    (množstvo si treba prispôsobiť kvôli objemu hrnca. Každý varí iné množstvo, takže približne...)
    🫘300g fazuľa
    🥩500g údené mäso alebo údená kosť
    🥔6 stredných zemiakov
    🥛250ml sladká smotana
    🧅1 väčšia cibuľa
    🧄5 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
    🫗olej
    🌱4ks bobkový list
    🧂soľ, vegeta, korenie mleté, nové korenie celé
    Ako prvé si najlepšie na noc namočíme fazuľu do vody aby zmäkla. Na oleji si upražíme do hnedá na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme bobkový list, korenie nové celé a necháme rozvoňať. Pridáme fazuľu, zalejeme vodou podľa potreby, pridáme údené mäso alebo kosť a varíme, dokým nebude fazuľa polomäkká. Medzitým si pripravíme zemiaky, umyjeme, nakrájame na kocky. Keď je fazuľa ideálna, vyberieme mäso, pridáme zemiaky, korenie, soľ alebo vegetu podľa chuti a dáme naspäť variť. Keď už sú zemiaky skoro hotové, pridáme ocot, kryštálový cukor podľa chuti, pretlačený cesnak, sladkú smotanu, môžme pridať mäso nakrájané na kocky, prípadne ešte dochutíme podľa chuti a necháme chvíľu povariť. Nech sa páči, máme hotovo. My ju najradšej podávame s langošmi alebo čerstvým pečivom🤗👇🏽👌🏽 Dobrú chuť, dajte vedieť, či sa vám recept páči💫✨

    Zobraz celú správu
    (4 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    29. jan 2025    

    🎉Poď si so mnou pripraviť najlepšie fašiangové šišky ever🙏🏽🫶🏽❤
    ⭐️Budeš potrebovať:
    🧈30g maslo
    🍙30g práškový cukor
    🥚3ks žĺtko
    🍶3dcl mlieko
    🧊30g kvasnice
    🍚500g polohrubá múka
    🥄1ČL ocot
    🥄2PL rumu
    🧂štipka soľ
    Ako prvé si pripravíme kvások tak, že si do trochu mlieka dáme 1ČL kryštálového cukru a rozmrvíme a rozmiešame kvasnice. Necháme vykysnúť približne 5 minút. Maslo si rozpustíme a poriadne metličkou vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme žĺtka, znovu poriadne premiešame. Pridáme polovicu múky, kvások, štipku soli, rum a ocot (ocot sa dáva kvôli tomu, aby šišky počas smaženia nevypili veľa oleja, nebojte sa, nieje ho tam vôbec cítiť, zároveň šišky ostanú vláčne). Pridáme druhú polovicu múky a dáme vymixovať na približne 8 minút na mierne otáčky, alebo ho ručne vypracujeme. Necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté utierkou približne 30 minút. Po tomto čase cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 2cm. Pohárom s priemerom najlepšie cca 7cm vykrajujeme z cesta šišky, urobíme do každej prstom v strede dierku na džem a necháme ešte 5-10 minút podkysnúť. Medzitým si rozpálime v panvici olej a skúsime kúskom cesta, či je riadne rozpálený. Na toto pozor, treba vkladať šišky do poriadne rozohriateho oleja. Následne plameň stíšime a vkladáme šišky. Po chvíľke ich otáčame a keď sú hotové, vyberieme na servitku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí na ne natrieme džem podľa našej chuti a posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Nech sa páči, podávame. Šišky sú dokonalé a vyjde ich z tohto množstva približne 24ks, takže robte rovno z dvojitej dávky, lebo zmiznú len taký fukot🤗🤭.
    👇🏽Ak sa vám recept páči, dajte vedieť, či ho skúsite a ukladajte do budúcna👌🏽💫❤

    Zobraz celú správu
    (9 fotiek)

    🥔"Francúzske" zemiaky podľa nás
    a recept, ktorý môj syn zbožňuje🤗 poďte si ich s nami pripraviť👇🏽
    ⭐️Budete potrebovať:
    ⚠️suroviny prosím berte s rezervou, každý máme iný pekáč alebo zapekaciu misu
    🥔14-15 zemiakov (podľa veľkosti)
    🥓200-300g slanina
    🥩2 klobásky
    🥚2 vajcia uvarené na tvrdo
    🧀1 tavený syr v črievku
    🧀strúhaný syr na posypanie (gouda, mozzarella, eidam...)
    Nálev:
    🫙1 šľahačková smotana
    🥚1 vajce
    🧂soľ a korenie
    Slaninu, klobásu si nakrájame na kocky a dáme upražiť na panvicu, kľudne môžme pridať troška oleja. Surové zemiaky si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Ukladáme do zapekacej misy prvú vrstvu zemiakov, na ňu polku panvice upraženej slaniny a klobásy, druhá vrstva zemiakov, druhá polka slaniny a klobásy a nakrájané na kocky alebo kolieska uvarené vajíčka na tvrdo (kto nechce, nemusí). Posledná vrstva zemiakov, kľudne hrubšia, ďalej dáme celé črievko taveného syra. Zo smotany, vajíčka, soli, korenia si vymiešame nálev a vylejeme na zemiaky. Prikryjeme pekáč a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na cca 50 minút. Po tejto dobe pekáč vyberieme, nasypeme na vrch strúhaný syr podľa chuti a odokryté zapečieme ešte cca 10 minút na 200°C. Krájame po vychladnutí. Úplne jednoduchý ale za to chutný recept, ktorý majú radi aj deti🤗🫶🏽💫

    Zobraz celú správu
    (8 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    23. jan 2025    

    🥄Lahodná domáca fit majonéza👌🏽 priprav si ju so mnou úplne bez oleja a bez laktózy a zároveň plnú bielkovín👇🏽🤗
    ⭐️Budeš potrebovať:
    🥚4ks uvarené vajce na tvrdo
    🫗2-3PL horčice (podľa chuti)
    🧂soľ (podľa chuti)
    🧂korenie mleté (podľa chuti)
    💦50ml voda
    Uvaríme si vajíčka na tvrdo, necháme vychladnúť a olúpeme. Dáme ich v celku do mixéra, pridáme horčicu (radšej menej a chutnajte, aby ste to nemali príliš horčicové), soľ a korenie podľa chuti. Postupne pridávame vodu, cca 50ml, podľa konzistencie. Musí byť krémová, nie príliš riedka ani príliš hustá, radšej si ešte teda vodu prilejete, ak bude treba. Všetko to treba zmixovať do krémová. Dáme vychladiť do chladničky a podávame s čím chceme. Treba ju skladovať v chladničke👌🏽

    Zobraz celú správu
    (4 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    22. jan 2025    

    🧄Cesnakový trhací chlebík🥖 Miluješ cesnak tak ako ja?Tak práve pre teba je tento recept ako stvorený, alebo ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu🤗👇🏽
    ⭐️Budeš potrebovať:
    🍚300g hladká múka
    💦180ml vlažná voda
    🫗30ml olej
    🧊celé droždie, komu sa zdá veľa, môže len polku
    🍙1ČL kryštálový cukor (do kvásku)
    🧂1ČL soľ
    ⭐️Plnka:
    🧈100g maslo
    🧄8 strúčikov cesnaku (alebo podľa chuti)
    🧂1ČL soľ
    🌱+bylinky podľa chuti (ak chceme, nemusíme)
    Ako prvé si urobíme z trocha vody, cukru a droždia kvások. Necháme ho vykysnúť cca 5 minút. Vykysnutý pridáme do múky, s olejom, soľou a vodou. Pustíme robot a mixujeme na stredných otáčkach aspoň 5 minút. Ak nemáte robot, vymieste ručne. Cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste cca 45 minút. Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že do roztopeného masla pretlačíme cesnak, pridáme 1ČL soli a prípadne kto chce pridáme nejaké bylinky, napr. bazalka, pažítka, medvedí cesnak atď. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (dajte viac múky, lebo sa vám prilepí ako mne🤣). Cesto vyvaľkáme a potrieme pripravenou plnkou. Množstvo masla a cesnaku si prispôsobte prípadne uberte alebo zvýšte podľa vašej chuti, viacej maslom nič nepokazíte, chlebík bude nažitejší. Ďalej si cesto nakrájame na pásy, ktoré naukladáme na seba. To si ešte celé nakrájame na kocky a do formy na pečenie naukladáme na stojato a necháme ešte podkysnúť. Pečieme odokryté vo vyhriatej rúre na 180°C približne 55-60 minút. No a máme hotovo. Chlebík si jednoducho len trháme a papáme. Dobrú chuť🤗🫶🏽
    #recept

    Zobraz celú správu
    (8 fotiek)

    🥖Môj domáci chlebík🥖
    Upečte si ho somnou👇🏽🤗
    ⭐️Budeš potrebovať:
    🍚1000g hladká múka (najlepšie špeciál)
    🧊1 kocka droždie (42g)
    🍶cca 500ml vody (podľa potreby)
    🧂1 PL soľ
    🥄1 PL celá rasca
    🍙1 ČL kryštálový cukor (do kvásku)
    💫Do šálky si dáme trocha teplej vody s cukrom a rozmrvíme droždie a necháme vykysnúť kvások. Keď nám kvások vykysne, vylejeme ho do múky, pomaly pridáme vodu, soľ, rascu a v robote alebo ručne všetko poriadne premiesime. Hotové cesto necháme kysnúť 60 minút na teplom mieste prikryté utierkou a v priebehu kysnutia ho každých 20 minút premiesime. Po vykysnutí ho dáme na dosku a rukou si ho vymodelujeme do požadovaného tvaru a preložíme do formy na pečenie (vystlanej papierom na pečenie) a necháme podkysnúť. Žiletkou si ho môžme narezať. Formu prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C 45 minút zakryté a 15 minút odokryté. Ihneď po upečení ho potrieme studenou vodou a dáme na mriežku vychladnúť.
    ✨️Máme hotovo - dobrú chuť🏵
    🎉Dajte vedieť do komentára, či vyskúšate🥖

    Zobraz celú správu
    (7 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    16. jan 2025    

    ⭐️Syrovo-slané hviezdičky🧀
    💛Tieto hviezdičky robievam pravidelne každý rok na Silvestra ale samozrejme si ich môžte upiecť hocikedy, keď budete mať chuť na slanú maškrtu a samozrejme v akomkoľvek tvare, nie len hviezdičky🤗
    🍚🥚🧂🧈🧀1. Zmiešame si suroviny 500g hladkej múky, 300g eidamu, 2x 250g zmäknutý Palmarin alebo Hera, 1ks prášok do pečiva, 1,5 - 2 čl soľ, 1ks vajce a vymiesime cesto, aby sa všetky suroviny poriadne spojili. Môžme cesto nechať odležať cez noc ale kľudne môžme pracovať ihneď.
    🫓⭐️2. Vyvaľkáme cesto na požadovanú hrúbku na pomúčenej doske a vykrajujeme hviezdičky alebo iné tvary podľa nášho výberu a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
    🍳🥛🧀3. Tvary potrieme žĺtkom (1x žĺtok + 1PL mlieka = zmiešať) a posypeme údeným strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca 10-15 minút.

    (4 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    14. jan 2025    

    🥣Naša silvestrovská kapustnica🎉✨
    Túto kapustnicu robíme každý rok na Silvestra, o rok vyskúšajte, je výborná🥘
    🥬1. Do veľkého hrnca si dáme 1kg kyslej kapusty. Odporúčam ju premyť, ak máte radi kyselšie premyte aspoň polovicu.
    🍖🥩🍄‍🟫2. Ja dávam údenú šunku, údenú krkovicu do 7l hrnca cca 1.5kg, pridávam v celku do hrnca ku kapuste. Následne pridáme klobásky, ktoré predtým celé dopichám vidličkou, aby dobre pustili šťavu počas varenia, dávam 3-4 druhy cca 800g. Pridám sušené huby, väčšinou dubáky cca 100g alebo podľa chuti. Následne zalejem vodou a varím takto pomaly aj 4-5 hodín na úplne najslabšom stupni.
    🍚🥘3. Po tých cca 4-5 hodinách si vyberiem mäso aj klobásy a urobím zásmažku a to tak, že do menšieho hrnca si dám olej a keď už je rozpálený pridám múku, trochu mletého čierneho korenia a miešam na nižšom plameni poriadne. Keď je zásmažka hotová pridám do nej mletú papriku a následne studenú vodu a ihneď poriadne miešam, aby sa neurobili hrudky. Pridám ju pomaly do hrnca s kapustnicou a premiešame. Necháme variť, nakrájame si na kolieska uvarenú klobásu a vložíme ju naspäť do kapustnice. Údené mäso tam naspäť nedávam. To vždy zjeme také samotné s chlebom. Pridám ale za hrsť-dve mrveničky (strúhance) a ďalej povaríme ešte chvíľu.
    🧄4. Celkom na koniec si pridáme pretlačený cesnak, ja dávam bohate, tak ľúbime. Ja nedochucujem soľou vôbec. Údené mäso a klobásy sú dosť slané, čiže kapustnica je vždy akurát.
    🤗Vyskúšajte niekedy tento môj spôsob a dajte vedieť, ako sa podarila👇🏽

    Zobraz celú správu
    (9 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    9. jan 2025    

    🍋Citrónové crinkles🍋
    🌟Kto by chcel na Vianoce trochu zmeny a perníčkových a čokoládových koláčikov už je prejedený, môže o rok skúsiť tieto svieže citrónové🍋
    🥚🫗🍚🍋1. Zmixujeme si ručným mixérom 1 vajce, 120g trstinový cukor, 60g olej, 15ml citrónovej šťavy a kôru z jedného citróna.
    🍚🧂2. Do zmesi prisypeme 200g hladkej múky, štipku soli a 1ČL kypriaceho prášku. Následne vypracujeme hladké cesto, poriadne ho spracujeme a necháme zabalené vo fólií odležať v chladničke aspoň 1 noc. Cesto by sa nemalo lepiť ani mrviť.
    🟡🍚3. Keď nám cesto z chladničky zmäkne, pripravíme si práškový cukor na obaľovanie, cca 40g. Z cesta si odtŕhame hrudky približne rovnakej veľkosti asi 25g a tvarujeme z nich guličky, ktoré obaľujeme v práškovom cukre a ukladáme ich do dostatočnej vzdialenosti na plech vystlaný papierom na pečenie. V cukre ich obalíme ideálne hneď všetky naraz, aby cesto cukor nevsiaklo a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 8-9 min a máme hotovo🍋🌟

    Zobraz celú správu
    (4 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    9. jan 2025    

    Ešte sa vrátim trochu späť v čase - Naša tradičná Silvestrovská kapustnica, keď bola ešte v procese😀🤗🥩🍄‍🟫🎉✨

    (2 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    7. jan 2025    

    Plnené kura🤗🍗 a šup do trúby 🌟

    (2 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    6. jan 2025    

    🟤Išelské koláčiky (kolieska)🤎
    🌟Za tieto úžasné kolieska vám ručím. Celá rodina si prsty oblizovala, odporúčam robiť hneď z dvojitej dávky, lebo zmiznú len taký fukot. Treba dodržať ingrediencie💫
    🍚🧈🥚🥜1. Preosejeme 130g hladkej múky, 50g práškového cukru, pridáme 100g masla, 40g mletých vlašských orechov, 20g kakao, 1ks žĺtok (v prípade veľmi malého vajíčka aj 2 žĺtky), 1/2 čl mletej škorice a všetko to spolu zmiešame na hladké cesto, ktoré môžme dať odležať cez noc do chladničky.
    🫓🟤2. Následne si cesto ešte spracujeme, vymiesime na doske a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku najlepsie 3-4mm a vykrajujeme kolieska s formičkou s priemerom najlepsie cca 4cm. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 10 minút.
    🌀🥚🥜🥃3. Medzitým si pripravíme orechovo-rumovú plnku a to tak, že si nad parou v miske rozmixujeme (toto je dôležité, aby sa žĺtka tepelne upravili) 50g práškového cukru a 1 žĺtok, mixujeme rýchlo a nie dlho, aby zo žĺtkov nebola praženica, chi chi. Pridáme 40g mletých vlašských orechov a 20ml rumu, 1 lyžica džemu (ríbezlový najlepšie, uvidíte, že iný sa tam tak nehodí) a všetko mixérom spojíme do hladkej plnky. Ak máte plnku ešte príliš riedku, pridajte ešte orechy, ak je zas príliš hustá, pridajte ešte rum. Plnka musí byť taká akurát, aby nám z koliesok nevytekala.
    🟤🫓🔪4. Ak máme kolieska aj plnku hotovú, pripravíme si vychladnuté kolieska na papier na pečenie a rozdelíme si ich na polovicu. Na prvú polovicu koliesok si dáme ríbezlový džem (toto je dôležité! naozaj skúste ríbezlový, je to top. Ja používam značku džemov Schwartau), nešetríme ním a používam cukrárske vrecko, ktoré naplním džemom, špičku nastrihnem a plnenie mi ide od ruky. Na druhú polovicu koliesok si dáme znovu cukrárskym vreckom orechovo-rumovú plnku.
    Následne džemové kolieska spojíme s tými orechovými.
    🍫5. Nad parou si roztopíme čokoládu na varenie a pridám trochu Cery. Ak je čokoláda roztopená spojené kolieska z jednej strany namočíme do čokolády a takto pokračujeme, až sa nám všetky minú.
    🍪🥜6. Následne kolieska dozdobíme podľa vlastnej chuti, ja som ozdobila jedlým zlatom, pekanovými orechami a farebnými guličkami.
    🤗Verte mi, ze týmito koláčikmi ohúrite každého, vďaka ich skvelej chuti. Naozaj je to kombinácia, ktorá sa k sebe neuveriteľne hodí, ja robím na Vianoce pravidelne a zmiznú len taký fukot🙏🏽❄️🫶🏽

    Zobraz celú správu
    (12 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    3. jan 2025    

    ⭐️Vianočné linecké koláčiky z časopisu z roku 1994☃
    ✨️Tento recept som zdedila po babičke z časopisov, ktoré zbierala. Našla som tam tento recept na linecké koláčiky a odkedy som mamina a mám svoju domácnosť, na Vianoce robím iba tieto🎄
    🍚🧈🥚🧂1. Preosejeme si 750g hladkej múky a 250g práškového cukru, 500g masla (toto je dôležité! dajte maslo, nie margarín), 2 žĺtky, pridala som 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžica citrónovej kôry, štipka prášku do pečiva, džem na potretie (ja používam džem od značky Schwartau ríbezlový a lesné plody) a následne si zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odstáť do chladničky kľudne aj na 1-2 dni.
    🫓2. Cesto si vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku najlepsie cca 4mm a vykrajujeme vianočné tvary. Polovicu tvarov necháme celých a do druhej polovice vykrojíme menšou formičkou menší tvar.
    💫3. Pečieme na 180°C cca 7-8 min. Vychladnuté natrieme džemom a zlepíme. Ja ako pomôcku používam cukrárske vrecko, ktoré si naplním džemom a následne nastrihnem špičku a plním, ide mi to tak od ruky a rýchlejšie a nakoniec este posypeme práškovým cukrom cez sitko🫶🏽☃🤗

    Zobraz celú správu
    (12 fotiek)

    Rok 2024 - Ďakujem Ti 💫✨️ Rok 2025 - Vitaj 🥂🎉

    svetliii
    Správa bola zmenená    30. dec 2024    

    🎄Vianočné zasnežené šišky🤎
    🧈🍚1. V miske si vymiešame 100g masla a 90g práškového cukru.
    🥚🫗2. Pridáme 50ml oleja a 1ks vajce a všetko vymiešame, musí vzniknúť hustejší krém.
    🍚🧂3. Pridáme postupne 270g hladkej múky, 2 lyžice kakaa, pol lyžičky prášku do pečiva, štipku soli. Všetko premiešavame a vymiesime cesto. Nieje vôbec lepivé a veľmi dobre sa s ním pracuje. Následne ho zabalené vo fólií dáme na 10-15 min do chladničky, ale najlepšie celú noc. S hustejším cestom sa nám budú lepšie tvarovať šišky.
    🌲🟤4. A ideme tvarovať. Z cesta si trháme hrudky v približne rovnakej veľkosti (ja som mala cca 35g jednu) a keď už máme všetky hrudky, začneme tvarovať valčeky a na konci ich zašpicatíme. Následne robíme kuchynským predelovátkom alebo nožom čiary na valčeky do jednej strany a na druhú stranu, na plechu ešte šišku mierne dotvarujeme, aby vyzerala reálnejšie.
    🍚🌲5. Dáme piecť na 180°C na cca 12-14 min. Nakoniec upečené šišky posypeme práškovým cukrom, ale pozor, prášime jemne zhora dole, aby vyzeral vrch zasneženejšie. Máme hotovo, je to krásny a estetický koláčik na vianočný tanier☃🎄❄️ ak som niekoho inšpirovala, budem rada ak mi do komentára pošlete vaše výsledky🙏🏽✨💫❄
    🫶🏽Viď foto postupu ďalej vo fotkách🤎

    Zobraz celú správu
    (16 fotiek)

    Moje Vianoce🎄❄💫✨☃🎅🏽🎁

    (21 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    22. dec 2024    

    🤎Zlaté lotus guľky✨
    🍘🌀1. Rozmixujeme si 200g Lotus sušienok na jemno (balenie má 250g - 50g si necháme na obaľovanie).
    🍘🍚🥛2. Rozmixované sušienky si dáme do misky, pridáme 100g mascarpone, 1.5 lyžice práškový cukor a všetko dokopy rukou spojíme do hladkého cesta. Následne dáme na cca 15 minút do chladničky, s trochu vychladeným cestom sa nám bude lepšie pracovať a tvoriť guľky.
    🤎🍘3. Následne tvoríme z cesta guľky v približne rovnakej veľkosti a obaľujeme v rozmixovaných Lotus sušienkach a máme hotovo.
    ✨🍫Ja som ešte dozdobila roztopenou kinder čokoládou s trochou masla cukrárenským vreckom a jedlým zlatom. Guľky potom vyzerajú luxusne, vianočne🎄. Upozorňujem ma množstvo, pri hladných maškrtníkoch odporúčam robiť rovno z dvojitej dávky❄
    🙏🏽Instagram - svetlus.babacova (ak by ste ma chceli podporiť)

    (8 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    22. dec 2024    

    💫Prajem pohodovú a požehnaný 4. adventnú nedeľu🎄❄️ dnes Lotus guľky☃

    (2 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    21. dec 2024    

    ❄️Vianočné pečiatkové sušienky🎄
    ☃️Overený a výborný recept🎁
    🍚🥚🫗1. Suroviny si zmiešame a urobíme cesto - 250g hladká múka, 100g práškový cukor, 125g maslo, 1ks vajce, 2 lyžice medu, 1 lyžička škorice.
    🥮2. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň 1 noc alebo 1 deň.
    ❄️3. Cesto necháme odstáť na izbovú teplotu a na pomúčenej doske vaľkáme na hrúbku cca 3-4mm. Vykrajujeme pečiatkami sušienky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
    💫4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 7 minút.

    (8 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    19. dec 2024    

    🤎Medovníky z časopisu z roku 1997🎄
    ☃️Tieto medovníky robíme už roky a sú pre nás najlepšie. Ak ešte nemáte, kľudne sa inšpirujte🎁
    🍚🥚🍋1. Suroviny si zmiešame a urobíme cesto - 525g hladká múka, 225g práškový cukor, 180g medu, 3ks vajcia, 1 lyžička sóda bikarbóna, 2 lyžice perníkové korenie, kôra z pol citróna.
    💫2. Cesto poriadne miešime a vytvoríme valček alebo guľu, zabalíme do fólie a ja nechávam aj 4 dni odležať v chladničke.
    ❄️3. Cesto vyberieme a necháme zmäknúť na izbovú teplotu a na doske si ho ešte premiesime a vaľkáme na 2-3mm. Vykrajujeme tvary a ukladáme na papier na pečenie. Pečieme na 180°C cca 10 min. Po upečení potrieme 1x žĺtko + 1 lyžica mlieka zmiešame. Ak budete ozdobovať, najlepšie nepotierať, aby poleva držala.
    🥛🫗POLEVA - vyšľahať 1 bielok, 130g práškový cukor, 1/2 lyžica citrónovej šťavy.

    (8 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    12. dec 2024    

    💫Niekedy tie najväčšie požehnania prídu, keď ich najmenej očakávame.
    ✨️Moje požehnanie už má 8 a pol roka🙏🏽

    🌱Všetko v živote sa deje z jasného dôvodu a je perfektne načasované len pre naše dobro a aj tie zlé, ktoré sa nám niekedy dejú.

    😇Deti nám ukazujú život, ktorý sme si ani nepredstavili, na ktorý naše duše celý čas čakali🙏🏽💫

    svetliii
    Správa bola zmenená    11. dec 2024    

    ☃️Náš tradičný vaječný likér, ktorý u nás na Vianoce nesmie chýbať. Množstvo je tak na cca 600 ml, takže kto chce viac, treba robiť z väčšieho množstva surovín. Na zdravie!🥂
    🥚🍚🌀1.Do hrnca dám zovrieť vodu a do misky si dám 5 žĺtkov, 2 plné lyžice práškový cukor a 1 ks vanilkový cukor a mixérom nad parou poriadne vyšľahám do hladkého krému.
    🫗🌀2.Vyšľahaný krém preložím do robota a pridám celé obyčajné Salko. Poriadne, mixujem v robote. Začnem na nižších otáčkach a pomaly pridávam. Mixujem to aj 2 hodiny.
    🥃🍷🌀3.Potom pridám rum (na toto množstvo dávam 250 ml) a kto má rád viac alkoholu, môže si pridať. Ďalej mixujem aspoň 1 hodinu. Čím dlhšie sa likér mixuje, tým je lahodnejší.
    🍷🥃🥂🎄☃✨❄️Tento likér nie je úplne hustý, čo nám vyhovuje. Nemám rada likér, ktorý poriadne nejde ani naliať. Nakoniec ho ešte precedím cez sitko, ak by bola niekde prípadná hrudka a nalejem do fľašky. Skladujem v chladničke. Takto pripravený likér vám vydrží týždne. Dobrú chuť!🎁

    Zobraz celú správu
    (6 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    9. dec 2024    

    🎄Naša tradičná vianočná tuniaková nátierka☃
    🎁Keďže na Štedrý deň držíme pôst a nejeme mäso, robím na raňajky tuniakovú natierku🐟. Viem, že to nieje nič neobvyklé a každý pozná rôzne recepty a takto ju robím ja🤗
    🐟🧅🧂🔪1. Nachystáme si suroviny (tuniak v konzerve, stredná cibuľa, 2 lyžičky horčice, 1 tavený syr v črievku, soľ, mleté čierne korenie, 3-4 plátky obyčajného masla.
    🔪🌀2. Všetky suroviny si dáme do misky, cibuľu nakrájame na kocky a všetko spolu mixujem ponorným mixérom do hladka. Nakoniec dochutíme ešte podľa našej chuti (prípadne podľa chuti ešte pridajte maslo, horčicu, soľ) a znovu zmixujte.
    🥖🍴3. Nátierku milujeme s čerstvým pečivom - Dobrú chuť💫

    🤗Dajte vedieť, ako robíte tuniakovú nátierku, nech sa inšpirujeme🎁☃✨🎄❄

    (4 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    7. dec 2024    

    🎄☃🎅🏽Keď ja toto obdobie proste môžem🤗❄💫
    🛏Ladíte aj vy posteľné prádlo s ročným obdobím a na Vianoce🎁? Ja mám extra vianočné🎄 a extra zimné❄
    ⚠️U nás sa mení posteľné prádlo veľmi často, neznesiem dlhšie ako 2 týždne a to už je môj maximálny limit.
    🫧Taktiež sa pravidelne starám aj o matrace a to o ich sviežosť použitím jedlej sódy a prírodných esenciálnych olejov (kto bude chcieť pošlem návod)🤗
    ✨️Ukážte vaše vianočné povlečenie, nech sa inšpirujeme😌🎅🏽🎄🎁❄☃💫🎉
    Instagram: svetlus.babacova

    (2 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    5. dec 2024    

    ✨️🥧Adventná bábovka so slivkovým lekvárom🎄
    🍚🧂🍙1. Do misky si preosejeme 450g polohrubej múky, 150g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 lyžičky perníkové korenie, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kakaa, štipka soli a všetko zamiešame.
    🥚🫗🍶2. Pridáme 3 celé vajcia, 250ml mlieka, 100ml oleja a asi 200g slivkového lekváru a všetko spolu mixujeme kým nieje zmes pekne spojená, kľudne aj dlhšie.
    🥧3. Polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy, dáme cca ďalších 200g slivkového lekváru na cesto a zalejeme ho ďalšou vrstvou cesta. Pečieme v rúre predhriatej na cca 180°C cca 45 minút a skúsime špajdlou, či je hotová. Po upečení ju necháme vychladnúť, vyklopíme a posypeme práškovým cukrom - DOBRÚ CHUŤ ☃❄🎄💫

    (10 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    1. dec 2024    

    🎄❄☃️Prajem všetkým nádherný začiatok adventu - najkrajšieho obdobia v roku 🌬💫

    (2 fotky)
    svetliii
    Správa bola zmenená    26. nov 2024    

    💫Dievčatá, konečne sa mi podarilo nájsť a vyskúšať recept na Muffiny a teda musím povedať, že sa vydarili. Nech sa páči, rada by som sa oň s vami podelila😍🧁🥧🍰🍮 a ešte posledné foto z mojej jesennej výzdoby🍂🍁🍄

    🧁🥧Muffiny podľa Svetli🥧🧁
    🍚🥄🧂1. Zmiešame si dokopy 400g hladkej múky, 200g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, štipku soli. Ja všetko preosievam, mám taký zvyk, preosievam múku, cukor, aj kypriaci prášok.
    🥚🥛🍶2. Do sklenenej misky si dáme 240ml mlieka, 240ml oleja a rozbijeme 2 vajcia a metličkou vymiešame.
    🍚🍵🌀3. Pridáme do misky sypké suroviny a mixérom vymiešame cca 3 minúty. Cesto bude trocha tuhšie.
    🍫4. Čokoládu si nakrájame alebo rozmrvíme na drobno (množstvo necham podľa vašej chuti).
    🧁5. Nachystáme si košíčky a cesto naberáme veľkou lyžicou (1 lyžica cesta - čokoláda - opäť 1 lyžica cesta na vrch)
    🔥🧁6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 15-20 minút, upečené si dozdobíme podľa chuti a posypeme podľa chuti práškovým cukrom alebo inými dobrotami😝 - dobrú chuť!❄

    Zobraz celú správu
    (10 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    14. nov 2024    

    🥩Bravčové pliecko so zemiakmi z jedného plechu🥩
    🧅🫗🔪1.Hlbší pekáč si pomastíme bravčovou masťou a nakrájame si na mesiačiky cibuľu (množstvo podľa vášho pekáča) a naukladáme na spodok plechu.
    🥔🔪2.Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na kocky a nasypeme na cibuľu.
    🥩🔪3.Mäso umyjeme, nakrájame na pláty, osolíme, okoreníme (korenie podľa vašej chuti), naklepeme a obalíme v hladkej múke a následne dáme na olej alebo masť z prudka opiecť. Nakoniec mäso naukladáme na zemiaky a vylejeme aj výpek z panvice k zemiakom.
    🧄4.Na každý plátok mäsa dáme trochu bravčovej masti a 2 strúčiky cesnaku.
    🍽🥘5.Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme cca 30 minút na cca 170°C, následne dáme alobal dolu a pečieme ešte cca 8 minút na vyššom stupni. My podávame s dressingom alebo barbecue omáčkou. DOBRÚ CHUŤ 😍

    (6 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    11. nov 2024    

    🥧Fantastická ovocná bublanina🥧
    🫐Viem, že receptov na bublaninu je už po internete požehnane, ale tento recept, ktorý používam už roky je naozaj úžasný a bublanina je nažitá, vláčna a jednoducho famózna🍓
    🍚🥚🫗🥛Práškový cukor 400g, 4 celé vajcia, 200ml oleja, 300ml mlieka zmixujeme mixérom do hladka.
    🍚🧂Pridáme 500g polohrubej múky, prášok do pečiva 1ks, 1 čajová lyžička sóda bikarbóna (ja múku preosievam, kto nechce nemusí) a všetko dokopy do hladka vymixujeme.
    🍓🫐🍒Plech vymastíme a vysypeme múkou, cesto naň vylejeme a ukladáme ovocie, najradšej mame jahody, lesné ovocie a záhradné ovocie, všetko podľa vašej chuti, čím viac ovocia, tým je bublanina lepšia (pozor! ak dávate mrazené, treba ho vopred úplne nechať rozmraziť, ak sa dá zamrznuté, bublanina sa ťažko pečie). Pečieme na 175-180C° približne 30 minút, skúšam špáradlom, či je dopečená.
    🥧🍰🍓🫐🍒Hotovú ju necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom - DOBRÚ CHUŤ 💜

    Zobraz celú správu
    (8 fotiek)
    svetliii
    Správa bola zmenená    10. nov 2024    

    🍁🍂🍄🎃👻Tak dievčatá, čo ste dnes vyvárali?...ja dnes od rána sama, chlapci na futbale a pripravila som im 🍅rajčinovú polievku na synovo želanie a hlavné jedlo dnes 🥩🥔🧅🧄bravčové plece so zemiakmi z jedného plechu a v trúbe sa pečie 🥧🍓🫐ovocná bublanina, možno hodím recept aj na mäsko aj na bublaninu neskôr. Prajem vám krásnu slnečnú nedeľu do rodín ☀☕