️Syrovo-slané hviezdičky
Tieto hviezdičky robievam pravidelne každý rok na Silvestra ale samozrejme si ich môžte upiecť hocikedy, keď budete mať chuť na slanú maškrtu a samozrejme v akomkoľvek tvare, nie len hviezdičky
🧂🧈
1. Zmiešame si suroviny 500g hladkej múky, 300g eidamu, 2x 250g zmäknutý Palmarin alebo Hera, 1ks prášok do pečiva, 1,5 - 2 čl soľ, 1ks vajce a vymiesime cesto, aby sa všetky suroviny poriadne spojili. Môžme cesto nechať odležať cez noc ale kľudne môžme pracovať ihneď.
🫓️2. Vyvaľkáme cesto na požadovanú hrúbku na pomúčenej doske a vykrajujeme hviezdičky alebo iné tvary podľa nášho výberu a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
3. Tvary potrieme žĺtkom (1x žĺtok + 1PL mlieka = zmiešať) a posypeme údeným strúhaným syrom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C cca 10-15 minút.
🤎Zlaté lotus guľky️
1. Rozmixujeme si 200g Lotus sušienok na jemno (balenie má 250g - 50g si necháme na obaľovanie).
2. Rozmixované sušienky si dáme do misky, pridáme 100g mascarpone, 1.5 lyžice práškový cukor a všetko dokopy rukou spojíme do hladkého cesta. Následne dáme na cca 15 minút do chladničky, s trochu vychladeným cestom sa nám bude lepšie pracovať a tvoriť guľky.
🤎3. Následne tvoríme z cesta guľky v približne rovnakej veľkosti a obaľujeme v rozmixovaných Lotus sušienkach a máme hotovo.
️
Ja som ešte dozdobila roztopenou kinder čokoládou s trochou masla cukrárenským vreckom a jedlým zlatom. Guľky potom vyzerajú luxusne, vianočne
. Upozorňujem ma množstvo, pri hladných maškrtníkoch odporúčam robiť rovno z dvojitej dávky
️
Instagram - svetlus.babacova (ak by ste ma chceli podporiť)
️Vianočné pečiatkové sušienky
️Overený a výborný recept
🫗1. Suroviny si zmiešame a urobíme cesto - 250g hladká múka, 100g práškový cukor, 125g maslo, 1ks vajce, 2 lyžice medu, 1 lyžička škorice.
🥮2. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho v chladničke odležať aspoň 1 noc alebo 1 deň.️3. Cesto necháme odstáť na izbovú teplotu a na pomúčenej doske vaľkáme na hrúbku cca 3-4mm. Vykrajujeme pečiatkami sušienky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 7 minút.
🤎Medovníky z časopisu z roku 1997️Tieto medovníky robíme už roky a sú pre nás najlepšie. Ak ešte nemáte, kľudne sa inšpirujte
1. Suroviny si zmiešame a urobíme cesto - 525g hladká múka, 225g práškový cukor, 180g medu, 3ks vajcia, 1 lyžička sóda bikarbóna, 2 lyžice perníkové korenie, kôra z pol citróna.
2. Cesto poriadne miešime a vytvoríme valček alebo guľu, zabalíme do fólie a ja nechávam aj 4 dni odležať v chladničke.
️3. Cesto vyberieme a necháme zmäknúť na izbovú teplotu a na doske si ho ešte premiesime a vaľkáme na 2-3mm. Vykrajujeme tvary a ukladáme na papier na pečenie. Pečieme na 180°C cca 10 min. Po upečení potrieme 1x žĺtko + 1 lyžica mlieka zmiešame. Ak budete ozdobovať, najlepšie nepotierať, aby poleva držala.
🫗POLEVA - vyšľahať 1 bielok, 130g práškový cukor, 1/2 lyžica citrónovej šťavy.
Niekedy tie najväčšie požehnania prídu, keď ich najmenej očakávame.
️Moje požehnanie už má 8 a pol roka
Všetko v živote sa deje z jasného dôvodu a je perfektne načasované len pre naše dobro a aj tie zlé, ktoré sa nám niekedy dejú.
Deti nám ukazujú život, ktorý sme si ani nepredstavili, na ktorý naše duše celý čas čakali
Naša tradičná vianočná tuniaková nátierka
️
Keďže na Štedrý deň držíme pôst a nejeme mäso, robím na raňajky tuniakovú natierku
. Viem, že to nieje nič neobvyklé a každý pozná rôzne recepty a takto ju robím ja
🧅🧂
1. Nachystáme si suroviny (tuniak v konzerve, stredná cibuľa, 2 lyžičky horčice, 1 tavený syr v črievku, soľ, mleté čierne korenie, 3-4 plátky obyčajného masla.
2. Všetky suroviny si dáme do misky, cibuľu nakrájame na kocky a všetko spolu mixujem ponorným mixérom do hladka. Nakoniec dochutíme ešte podľa našej chuti (prípadne podľa chuti ešte pridajte maslo, horčicu, soľ) a znovu zmixujte.
3. Nátierku milujeme s čerstvým pečivom - Dobrú chuť
Dajte vedieť, ako robíte tuniakovú nátierku, nech sa inšpirujeme
️
️
️
️
Keď ja toto obdobie proste môžem
️
Ladíte aj vy posteľné prádlo s ročným obdobím a na Vianoce
? Ja mám extra vianočné
a extra zimné
️
️U nás sa mení posteľné prádlo veľmi často, neznesiem dlhšie ako 2 týždne a to už je môj maximálny limit.
🫧Taktiež sa pravidelne starám aj o matrace a to o ich sviežosť použitím jedlej sódy a prírodných esenciálnych olejov (kto bude chcieť pošlem návod)️Ukážte vaše vianočné povlečenie, nech sa inšpirujeme
️
️
Instagram: svetlus.babacova
️🥧Adventná bábovka so slivkovým lekvárom
🧂
1. Do misky si preosejeme 450g polohrubej múky, 150g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 lyžičky perníkové korenie, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kakaa, štipka soli a všetko zamiešame.
🫗
2. Pridáme 3 celé vajcia, 250ml mlieka, 100ml oleja a asi 200g slivkového lekváru a všetko spolu mixujeme kým nieje zmes pekne spojená, kľudne aj dlhšie.
🥧3. Polovicu cesta vylejeme do pripravenej formy, dáme cca ďalších 200g slivkového lekváru na cesto a zalejeme ho ďalšou vrstvou cesta. Pečieme v rúre predhriatej na cca 180°C cca 45 minút a skúsime špajdlou, či je hotová. Po upečení ju necháme vychladnúť, vyklopíme a posypeme práškovým cukrom - DOBRÚ CHUŤ ️
️
🥩Bravčové pliecko so zemiakmi z jedného plechu🥩
🧅🫗1.Hlbší pekáč si pomastíme bravčovou masťou a nakrájame si na mesiačiky cibuľu (množstvo podľa vášho pekáča) a naukladáme na spodok plechu.
2.Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na kocky a nasypeme na cibuľu.
🥩3.Mäso umyjeme, nakrájame na pláty, osolíme, okoreníme (korenie podľa vašej chuti), naklepeme a obalíme v hladkej múke a následne dáme na olej alebo masť z prudka opiecť. Nakoniec mäso naukladáme na zemiaky a vylejeme aj výpek z panvice k zemiakom.
🧄4.Na každý plátok mäsa dáme trochu bravčovej masti a 2 strúčiky cesnaku.5.Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme cca 30 minút na cca 170°C, následne dáme alobal dolu a pečieme ešte cca 8 minút na vyššom stupni. My podávame s dressingom alebo barbecue omáčkou. DOBRÚ CHUŤ
Tak dievčatá, čo ste dnes vyvárali?...ja dnes od rána sama, chlapci na futbale a pripravila som im
rajčinovú polievku na synovo želanie a hlavné jedlo dnes 🥩
🧅🧄bravčové plece so zemiakmi z jedného plechu a v trúbe sa pečie 🥧
🫐ovocná bublanina, možno hodím recept aj na mäsko aj na bublaninu neskôr. Prajem vám krásnu slnečnú nedeľu do rodín
️
️