Aj toto bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa zapojila do testovania. Stále viac si uvedomujem, že je potrebné ceniť si to, čo je dopestované u nás, aby sme boli potravinovo sebestačná krajina. Ďalším dôvodom je môj zmenený jedálniček, v ktorom dbám na väčšie porcie zeleniny a ovocia.
Všetky poukážky som využila v predaji Billa v Bratislave/Dúbravke. Prvý nákup sa nevyhol bez cirkusového vystúpenia dcéry, ale ďalšie dva som si „užila“ už sama. Dôvodom na rozdelenie nákupu na tri časti je ponuka ovocia a zeleniny v Bille. Málokedy nájdem to, čo aktuálne potrebujem. Pred nákupom som pozerala aj web billa.sk, kde však nebol zoznam, čo všetko pod touto značkou nájdem, a ani konik_testuje mi na správu ohľadom zoznamu sortimentu neodpovedal.
Prvý nákup pozostával z cukety, patizónu, rajčín, mrkvy, uhorky, ríbezlí a marhúľ. Radšej kupujem zelenina ovocie bez obalu, ale aktuálna ponuka mi to nedovolila. S mojou šikovnou pomocníčkou nám išlo varenie jedna radosť. Uvarili sme z mrkvy a patizónu polievku, z cukety tatarák s uhorkou, marhuľové gule, marhuľové želé cukríky a cuketové minipalacinky so zeleninkou. Balená mrkva mi dlho v chladničke nevydrží, po 2 dňoch už začína hniť, preto skončila hneď v polievke a v jablkovo-mrkvovom šaláte pre mňa na raňajky. Balené marhule ma milo prekvapili, našla som len jednu mierne „obitú“. Chutilo sladko a ich mini veľkosť mi pasovala do marhuľových guliek. Rajčiny boli tvrdé a nemali veľmi chuť rajčín, možno aj preto mi ich dcéra vypľúvala. V ďalšom nákupe sme vybrali iný druh. Z ríbezlí sme upiekli koláč. Pre mňa boli dosť kyslé, ale dcérke chutnali.
Priateľ mi doprial chvíľu pre seba, a preto ma vyslal do obchodu 😀 Šťastná som si vykračovala bez doprovodu dcérkinho: mamííí hore (zdvihni ma a nos ma, no a čo, že máme kočík, ten je pre malé deti). Voľný čas využitý naplno. Nákup spojený s posilňovaním. Peši s plnými taškami som si oddýchnutá vykračovala domov. Pri druhom nákupe som konečne natrafila aj na slovenskú cibuľu, cesnak, papriku. Nákup obsahoval aj červenú kapustu, cuketu, zemiaky, jablká a broskyne. Mám rada keď paprika mierne štipká a vonia ešte skôr než sa rozkrojí, a táto to splnila na 100 %. Broskyne boli sladké, ale na druhý deň už mäkli, a preto časť z nich skončila v jogurtovom smoothie. Jablká neboli naleštené krásky, ale aspoň viem, že neobsahujú chémiu z postrekov. Časť sme zjedli a časť vypili v smoothie s uhorkou a limetkou. Cesnak nemá intenzívnu chuť, na taký pravý štipľavý cesnak som ešte v obchode nenatrafila, taký dopestuje len môj svokor. Zemiaky sme využili na halušky. Neboli zhnité, dobre sa čistili. Halušky sme zjedli rýchlosťou blesku, a preto som ich ani nestihla odfotiť. O pár dní neskôr sme ich upiekli v rúre s jaternicami. Mám radšej červenú kapustu ako bielu, a preto som splnila priateľovi prianie o kapustovom obede. Kúpila som aj mäso Slovenská farma, a rovno aj Billa knedľu (nie za poukážky). Obed si všetci pochvaľovali. Z polovice cukety som dcérke spravila soté s kuracím mäsom a kurkumovou ryžou. Z druhej polovice mala na ďalší deň cuketový knedlík a rajčinovú omáčku.
Posledná poukážka padla na ovocie. Konečne som natrafila na čučoriedky. Jahody v ponuke nemali. Chcela som kúpiť aj kyslú kapustu, odradilo ma však zloženie. Odkedy sledujem potravinového kritika Patrika Linharta, nekupujem výrobky s obsahom benzoanu sodného. A táto kapusta ho obsahuje. Ďalej som vybrala rajčiny, ríbezle a broskyne. Z ríbezlí a cibule Slovenská farma som experimentovala. Milujem čatní, a tento krát som uvarila ríbezľové. Rajčiny som naložila s cesnakom Slovenská farma. Mali v ponuke len červené, pridala som tam aj žlté a oranžové inej značky. Čučoriedky obohatili rannú kašu z ovsených vločiek a dcérkine palacinky.
Ponuku ovocia a zeleniny značky Slovenská farma hodnotím celkovo známkou 3 – dobrá. Ponúkajú podľa mňa málo druhov. Chýba mi v ponuke napr. reďkovka, brokolica, farebná paprika, hrozno, hrušky, jahody... Viac dopĺňať tovar a kontrolovať jeho čerstvosť. Ďakujem za príležitosť testovať slovenskú úrodu. Odteraz si budem túto značku viac všímať, či napreduje alebo stagnuje.
@mummylina dakujem 🙂 Nech sa páči, recept:
400 g cibule
1 chilli paprika
50 g zázvoru
1 čl nového korenia
1 čl čierneho korenia celého
200 g červených ríbezlí
200 g cukru
150 ml balzamikového octa
pár ks klinčekov
3 lyžice ríbezľového likéru cassis alebo červeného vína
Prísady sú na 3 poháre v objeme 250 ml. V hrnci rozpustíme cukor, vmiešame na prúžky nakrájanú cibuľu, chilli, zázvor. Postupne prilejeme ocot a 100 ml vody. Privedieme do varu, pridáme ríbezle, pomleté/rozdrtené korenie a klinčeky. Všetko necháme povariť na strednom plameni za občasného miešania, kým čatní nezhustne. Horúce dáme do pohárov, každé viečko opláchneme 1 lyžičkou likéru a ten potom nakvapkáme do pohára. Zatvoríme a prevrátime dnom hore a necháme vychladnúť. Trvanlivosť cca 6 mesiacov.
@sunsflower ďakujem krásne 🙂
suhlasím veľmi malý výber zeleniny a ovocia a na to,že máme leto ,dosť premrštené ceny celkovo.A cez víkendy by mohli častejšie doplnať tovar,niekedy su len prazdne regale v obchodoch,čiže aj by si nakupila,ale neni čo a chýba mi naša zelenina velmi ,ved to nie je len o rajčinach ,v tomto aspon kaufland má v ponuke kvaku ,čierny koren ,tekvice to nie je len hokkaido..
Začni písať komentár...
Krásne fotky 🙂 mňa by zaujímal recept na to ríbezľové čatní vyzerá mňam ! 👌