Cesto na koláčik:
250 g polohrubej múky
100 g kakaa
1/2 kypriaceho prášku
1 lyžička mletej škorice
180 g masla
400 g krupicového cukru (ja som dala iba 300 g a trstinového)
3 veľké vajcia
1 lyžica nastrúhanej kôry z pomaranča
200 g najemno nastrúhanej cukety
125 ml mlieka
100 g nasekaných vlašských orechov
Pomarančová poleva:
150 g práškového cukru
1 lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
2 lyžice čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180°c, bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou.
Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie, v inej mise vyšľaháme maslo s cukrom na krémovú zmes. Po jednom pridávame vajcia a po každom prešľaháme. Pridávame suché ingrediencie striedavo s mliekom. Cesto naložíme do pripravenej formy a pečieme cca 50-55 min.
Koláč necháme najprv chladnúť vo forme, potom vyklopíme. Zmiešame práškový cukor, pomarančovú kôru a šťavu na polevu a polejeme ňou koláč. černice: do panvičky dáme cukor (cca 120g), prilejeme biely rum (1,5 dcl), miešame na ohni, kým sa cukor nerozpustí, pridáme černice (alebo iné lesné ovocie) a povaríme. Kto má rád viac rozvarené, nech dlhšie povarí.
Nakrájame koláčik, polejeme horúcimi černicami a aby kalórií nebolo málo, dozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
ahoj, môžem poprosiť recept? Dakujem K.