3 / 3
    čokoládovo-cuketový koláčik s horúcimi černicami a šľahačkou

    ahoj, môžem poprosiť recept? Dakujem K.

    22. sep 2014

    Cesto na koláčik:

    250 g polohrubej múky

    100 g kakaa

    1/2 kypriaceho prášku

    1 lyžička mletej škorice

    180 g masla

    400 g krupicového cukru (ja som dala iba 300 g a trstinového)

    3 veľké vajcia

    1 lyžica nastrúhanej kôry z pomaranča

    200 g najemno nastrúhanej cukety

    125 ml mlieka

    100 g nasekaných vlašských orechov

    Pomarančová poleva:

    150 g práškového cukru

    1 lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry

    2 lyžice čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy

    Postup:

    Rúru rozohrejeme na 180°c, bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou.

    Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie, v inej mise vyšľaháme maslo s cukrom na krémovú zmes. Po jednom pridávame vajcia a po každom prešľaháme. Pridávame suché ingrediencie striedavo s mliekom. Cesto naložíme do pripravenej formy a pečieme cca 50-55 min.

    Koláč necháme najprv chladnúť vo forme, potom vyklopíme. Zmiešame práškový cukor, pomarančovú kôru a šťavu na polevu a polejeme ňou koláč. černice: do panvičky dáme cukor (cca 120g), prilejeme biely rum (1,5 dcl), miešame na ohni, kým sa cukor nerozpustí, pridáme černice (alebo iné lesné ovocie) a povaríme. Kto má rád viac rozvarené, nech dlhšie povarí.

    Nakrájame koláčik, polejeme horúcimi černicami a aby kalórií nebolo málo, dozdobíme vyšľahanou šľahačkou.

    26. sep 2014