stanuskaa
15. jan 2011

Zemiakový chlieb

Zemiakový chlieb
1 kg hladkej múky T650
1 kocka čerstvého droždia
1 lyžica soli
1 lyžica octu
1 lyžica oleja
1 lyžica rasce
2 stredne veľké zemiaky
Voda podľa potreby (cca 500 ml)
Postup:
Zemiaky uvaríme a postrúhame najemno. Zarobíme si kvások. Kvasnice a lyžičku cukru dáme do teplej vody. Necháme niekoľko minút kysnúť. Kvások primiešame do rozmačkaných zemiakov, pridáme soľ, ocot, olej, rascu, 750g múky a vymiesime husté cesto.
Podľa potreby prilievame po troškách vodu. Zvyšok múky používame na podsypávanie pri miesení. Vymiesené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, kým sa zdvojnásobí objem. Potom cesto na chlieb opäť premiesime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte raz nakysnúť. Rúru necháme vyhriať na 200 stupňov. Pred vložením chleba do rúry spravíme na ceste pár zárezov a potrieme slanou vodou.
Chlieb pečieme asi 1 hodinu. Po dopečení chlieb znovu potrieme slanou vodou.

Stanik je uzasnyyyyy uz som ho piekla...len som dala menej vody ako je pisane a vsetko som druzla do pekarne vymiesit...mnammmm

23. jan 2011

Začni písať komentár...

Odošli