Zapečená brokolica
Ingrediencie: brokolica, hrášok, zemiaky, olej, žĺtok.
Postup: Do polomäkka uvaríme brokolicu, hrášok a zvlášť zemiaky. Do misky vymastenej olejom prekladáme brokolicu s hráškom a plátkami zemiakov. Všetko zalejeme rozmixovaným žĺtkom a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
Polievka s ryžou
Ingrediencie: 1 malá mrkva, 1 lyžica mrazeného hrachu, lyžica ryže, ružička brokolice, dojčenská voda a pol lyžičky panenského olivového oleja.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky, vložíme do vody a aj s ryžou povaríme. Pridáme olej a rozmixujeme.
Paradajková kaša
Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt.
Postup: Ohrejeme 1 dl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu.
Polievka s kuracím mäsom
Ingrediencie: kúsok kuraťa (malé stehienko), ružička karfiolu, mrkva, 1 malý zemiak a kúsok póru, 500 ml vody.
Postup: Kuracie mäso dáme variť do vody (vodu rozhodne nesolíme), pridáme očistenú mrkvu a pór. Varíme asi 45 minút, kým nie je mäso mäkké. Potom scedíme vývar a oberieme mäso. Do kastrólika dáme vývar a povaríme v ňom 4 - 5 minút drobno nakrájaný zemiak a karfiol. Pridáme kúsok mäsa a mrkvičku a rozmixujeme. Ak sa nám zdá pyré husté, pridáme ešte trochu prevarenej vody a zriedime ho.
Zeleninové rizoto
Ingrediencie: ryža, 250 ml vody, mrkva, zelený hrášok, 1 ružička karfiolu, olivový olej.
Postup: Uvaríme domäkka ryžu, hrášok a brokolicu. Podusenú zeleninu vidličkou roztlačíme a zmiešame s ryžou a olivovým olejom.
Varená mrkva so zemiakmi
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, 50 ml dojčenskej vody, olivový olej.
Postup: Nakrájanú a očistenú mrkvu a zemiaky dusíme domäkka a potom s olejom prelisujeme na hladkú kašu.
Pohánková polievka
Ingrediencie: 3 lyžice pohánky, 2 lyžice ovsených vločiek, rasca, mrkva, brokolica, cibuľa, olej.
Postup: Opražíme cibuľu a rascu, pridáme pohánku, vločky, mrkvu na kolieska, brokolicu a zalejeme vodou. Polievku rozmixujeme.
Zemiakové pyré s hydinovým mäsom
Ingrediencie: varené hydinové mäso, zemiaky, 1 šálku mlieka.
Postup: Očistené, olúpané a nadrobno nakrájané zemiaky zalejeme hovädzím vývarom a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, premiešame s prelisovanou alebo najemno roztlačenou zeleninou a vyšľaháme s mliekom. Hneď podávame.
Špenátová nátierka
Ingrediencie: maslo, špenát listový, šalotka, kozí syr, soľ.
Postup: Na masle podusíme šalotku a pridáme nakrájaný špenát. Necháme vychladnúť a primiešame kozí syr. Zmes zmiešame s maslom a osolíme.
Cuketová polievka
Ingrediencie: cuketa, zemiaky, cesnak, majoránka, soľ.
Postup: Cuketu a zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do vody. Po zmäknutí pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a soľ.
Ryžové pyré so zeleninou
Ingrediencie: mrkva, brokolica, karfiol, ryža
Postup: Zeleninu podusíme a zmiešame s uvarenou ryžou.
Ovocná kaša
Ingrediencie: 1 jablko, maliny, cukor.
Postup: Ovocie podusíme, prelisujeme a zvaríme dohusta s jednou lyžicou cukru.
Králik so špenátom a zemiakmi
Ingrediencie: olúpané zemiaky, varené králičie mäso, olivový olej, špenát.
Postup: Uvaríme nakrájané zemiaky s dojčenskou vodou, pridáme ešte teplé králičie mäso a špenát, povaríme, potom všetko rozmixujeme, vmiešame olivový olej.
Mliečna krémová polievka z mrkvy
Ingrediencie: mrkva, 10 g ryže, 1 lyžička masla, 200 ml mlieka.
Postup: Očistenú a umytú mrkvu pokrájame na tenké plátky, zalejeme 500 ml vody a dusíme na masle 10 minút. Pridáme ryžu, zalejeme "do roviny" mliekom a na veľmi miernom ohni pod pokrievkou varíme domäkka. Potom prelisujeme cez sitko a rozriedime zostávajúcim mliekom.
Zemiaková kaša s mrkvou
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, mlieko.
Postup: Roztlačíme uvarené zemiaky s uvarenou mrkvou. Zalejeme mliekom.
Pórová polievka biela
Ingrediencie: pór, zemiaky, voda, majoránka, rasca, kyslá smotana, žĺtok.
Postup: Na masle opražíme pór a nakrájané zemiaky, pridáme rascu, majoránku, zalejeme vodou a necháme povariť. Keď sú zemiaky mäkké, dáme lyžicu kyslej smotany a žĺtok, rozmiešame a krátko povaríme. Zahustíme zásmažkou.
Paradajková kaša
Ingrediencie: paradajková šťava, ryžová kaša, biely jogurt.
Postup: Ohrejeme 1 dl paradajkovej šťavy, po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše a 2 lyžice bieleho jogurtu a zmiešame.
Tvarohová nátierka
Ingrediencie: smotana, pažítka, reďkvičky, uhorka, tvaroh.
Postup: Tvaroh so smotanou vyšľaháme. Na plátky nakrájanú uhorku dobre vytlačíme a vmiešame do tvarohu súčasne s reďkvičkami a jemne nakrájanou pažítkou.
Karfiolová polievka
Ingrediencie: karfiol, voda, 2 lyžičky polohrubej múky, 1 šálka mlieka.
Postup: Uvaríme nadrobno nakrájaný karfiol, prilejeme mlieko a varíme. Zaprášime múkou.
Zeleninová kaša
Ingrediencie: zemiaky, mrkva, hydinové mäso, pomarančová šťava.
Postup: Mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s mäsom podusíme. Pridáme uvarené zemiaky a rozmixujeme na kašu. Zriedime pomarančovou šťavou.
Jablčná desiata
Ingrediencie: jablko, banán, cukrárske piškóty, lyžička bieleho jogurtu.
Postup: Nastrúhame jablko, banán, cukrárske piškóty a pridáme lyžičku bieleho jogurtu. Všetko dobre zmiešame.
Zeleninová polievka s kuracím mäsom
Ingrediencie: 2 zemiaky, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok cukety, kúsok karfiolu alebo brokolice, kuracie mäso, 1 lyžička oleja.
Postup: Očistíme zeleninu, umyjeme mäso, všetko nakrájame a dáme do dojčenskej vody variť. Po dôkladnom uvarení rozmixujeme, pridáme olivový olej.
Kuriatko na pomarančoch
Ingrediencie: 20 g vareného kuracieho mäsa, zemiaky, šťava z 1 pomaranča.
Postup: Horúce uvarené zemiaky olúpeme, roztlačíme a vmiešame doň najemno nasekané alebo zomleté kuracie mäso. Zmes pokvapkáme pomarančovou šťavou, dobre premiešame a teplé podávame.
Vaječná nátierka
Ingrediencie: 1 vajce, 10 g masla, pažítka.
Postup: Vajce uvaríme natvrdo, žĺtky pretrieme s maslom, pridáme jemne sekané bielky a pažítku.
Hrachová polievka
Ingrediencie: 20 g surového hrachu, 1 plátok cibule, 20 g mäsa, mrkva.
Postup: Hrach namočíme na niekoľko hodín a v rovnakej vode potom uvaríme domäkka. Mäso nakrájané na menšie kúsky dáme variť s cibuľou do 200 ml studenej vody. Pred koncom varu pridáme nakrájanú mrkvu a varíme domäkka. Hrach, mäso a zeleninu rozmixujeme alebo dôkladne prelisujeme a pokiaľ je potrebné, rozriedime vodou na 200 ml polievky.
Brokolicové placky
Ingrediencie: brokolica, vajce, mrkva, majoránka, polohrubá múka, soľ.
Postup: Uvarenú brokolicu a mrkvu posekáme, pridáme vajce, majoránku, múku a soľ. Zmiešame a dáme ako placky smažiť na oleji.
Ryba na hrášku
Ingrediencie: vykostená ryba, hrášok, paprika, šampiňóny, pór, maslo, smotana, soľ a olej.
Postup: Rybu nakrájame na kocky, papriku, pór a šampiňóny na plátky, všetko osolíme a orestujeme na oleji, pridáme smotanu. Podávame na hrášku, ktorý sme mierne podusili na masle.
Začni písať komentár...