Stužkový koláč Pima Nazvala som ho tak , lebo som ho piekla teraz 1x na stužkovú dcére a čo je dôležité , vyšiel a chutil . Je osviežujúci , nenáročný a finančne prijateľný, časovo nenáročný , kým sa vám pečie cesto , urobíte oba krémy aj s vypitou kávičkou . Najprv som ho robila s klasickou múkou na veľký pekáč a dnes som vyskúšala iba na malý pekáč 19x35 so špaldovou mukou a olivovým olejom , ešte by sa dal vylepšiť zdravšie medom , namiesto cukru , ale to snád nabudúce . Takže klasika recept na veľký pekáč Budeme potrebovať na:
1.Krém : 1 šľahačka v prášku, 140ml.mlieka , 2 kyslé smotany , 1-2 vanilínového cukru , 2 štipky postrúhanej citronovej kôry , može byť aj sušená , alebo vôbec ak nemáte
2.Krém : 800ml. vody , 2 zlaté klasy , 200g kryštál. cukru , 2ks Pima od Dr .Oetker /nápoj v prášku , podobný ako tang/ na tento som použila pomarančový a na druhý jablkový a oba sú dobré
No a na potretie najaký džem a kompot podla chuti napr. mandarínkový , ananásový , broskyňový , ale nemusíte ak nemáte dávať žiaden kompot ani džem
Postup na cesto : najprv si zapneme rúru , plech vymastíme maslom a pomúčime múkou Vajcia s cukrom šľaháme kým nevyšľaháme penu , potom pomaly pridávame , olej , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, kydneme na plech a pečieme20-30 min /dohneda / pri teplote 150-170°c
1.Krém: práškovú šľahačku šlaháme v 140 ml. studeného mlieka , kým nestuhne ,jemne vmiešame kyslú smotanu ,vanil. cukor a citronovú kôru. Kým urobíme 2krém dáme do chladničky .
2.Krém: 200ml. vody uvaríme spolu s cukrom . Vo zvyšnej vode rozmiešame zlatý klas a Pimu.Za stáleho miešania vlejeme do vriacej vody s cukrom kým nezhustne . Necháme vychladnúť
Vyvrcholenie 😨 : cesto môžeme poliať so šťavou z kompotu ,potrieme džemom , na to naukladáme pokrájané ovocie, ak nemáte, túto cestu vynechajte a len navrstvite najprv na cesto smotanový krém a na to jemne vychladnutý šumienkový krém a šup do chladničky mňam 🙂
Stužkový koláč Pima
Nazvala som ho tak , lebo som ho piekla teraz 1x na stužkovú dcére a čo je dôležité , vyšiel a chutil . Je osviežujúci , nenáročný a finančne prijateľný, časovo nenáročný , kým sa vám pečie cesto , urobíte oba krémy aj s vypitou kávičkou . Najprv som ho robila s klasickou múkou na veľký pekáč a dnes som vyskúšala iba na malý pekáč 19x35 so špaldovou mukou a olivovým olejom , ešte by sa dal vylepšiť zdravšie medom , namiesto cukru , ale to snád nabudúce
.
Takže klasika recept na veľký pekáč
Budeme potrebovať na:
Cesto : 4 vajcia , 100ml. oleja , 100ml mlieka, 120 g práškového cukru, 200g polohrubej múky , 1 prdopeč
1.Krém : 1 šľahačka v prášku, 140ml.mlieka , 2 kyslé smotany , 1-2 vanilínového cukru , 2 štipky postrúhanej citronovej kôry , može byť aj sušená , alebo vôbec ak nemáte
2.Krém : 800ml. vody , 2 zlaté klasy , 200g kryštál. cukru , 2ks Pima od Dr .Oetker /nápoj v prášku , podobný ako tang/ na tento som použila pomarančový a na druhý jablkový a oba sú dobré
No a na potretie najaký džem a kompot podla chuti napr. mandarínkový , ananásový , broskyňový , ale nemusíte ak nemáte dávať žiaden kompot ani džem
Postup na cesto : najprv si zapneme rúru , plech vymastíme maslom a pomúčime múkou
Vajcia s cukrom šľaháme kým nevyšľaháme penu , potom pomaly pridávame , olej , mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva, kydneme na plech a pečieme20-30 min /dohneda / pri teplote 150-170°c
1.Krém: práškovú šľahačku šlaháme v 140 ml. studeného mlieka , kým nestuhne ,jemne vmiešame kyslú smotanu ,vanil. cukor a citronovú kôru. Kým urobíme 2krém dáme do chladničky .
2.Krém: 200ml. vody uvaríme spolu s cukrom . Vo zvyšnej vode rozmiešame zlatý klas a Pimu.Za stáleho miešania vlejeme do vriacej vody s cukrom kým nezhustne . Necháme vychladnúť
Vyvrcholenie 😨 : cesto môžeme poliať so šťavou z kompotu ,potrieme džemom , na to naukladáme pokrájané ovocie, ak nemáte, túto cestu vynechajte a len navrstvite najprv na cesto smotanový krém a na to jemne vychladnutý šumienkový krém a šup do chladničky
mňam 🙂