@space1 ja práve robím linecké z dvojtej dávky 🙂 1kg hl. múky, 300 g práškového cukru, 500 g masla alebo palmarínu ( ja som dala 250g masla a 250 g palmarínu) nech sú také maslové, citrónovú kôru, 4 žĺtky a 2 celé vajcia, trošku prášku do pečiva, tak medzi prsty 🙂 a sú fajnové 🙂 ešte dopekám dva plechy 🙂
Tradičné linecké pečivo
(zdroj inšpirácie – cesto: časopis Dobré jedlo)
270 g hladkej múky
170 g masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
1 ČL citrónovej šťavy
1 PL postrúhanej citrónovej kôry
džem na zlepovanie
Múku a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme pokrájané studené maslo, žĺtky, citrónovú šťavu a kôru a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť do druhého dňa. Potom cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary, ale iba jeden tvar, podľa vkusu. K rovnakému počtu plných tvarov vykrojíme tvary s otvorom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 -180°C približne 6 – 8 minút. Necháme vychladnúť. Pečivo s otvorom rozložíme vedľa seba, pocukrujeme a potom džemom zlepujeme s s plnými tvarmi.