Išelské tortičky s orechovo-figovou plnkou (zdroj inšpirácie: časopis F.O.O.D.)
Toto pečivo má svoj pôvod v rakúskom kúpeľnom meste Ischl. Existuje naň množstvo variácií, ja som sa rozhodla pre túto. Recept som zložila z viacerých zdrojov, plnkou som sa inšpirovala v časopise F.O.O.D.
Cesto: 250 g masla 230 g hladkej múky 20 g kakaa 90 g práškového cukru 90 g mletých mandlí ½ balíčka vanilkového cukru
Plnka: 150 g sušených fíg rum na namočenie 100 g mletých vlašských orechov trochu sladeného kondenzovaného mlieka
Múku, kakao a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme studené maslo, mleté mandle, vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 10 minút. Vychladnuté kolieska zlepujeme plnkou a ozdobíme čokoládovou polevou a mandľou.
Plnka: Figy namočíme do rumu (ideálne cez noc), potom ich zlejeme, rozmixujeme a zmiešame s mletými orechmi a trochou kondenzovaného mlieka. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať aj trošku rumu.
Išelské tortičky s orechovo-figovou plnkou
(zdroj inšpirácie: časopis F.O.O.D.)
Toto pečivo má svoj pôvod v rakúskom kúpeľnom meste Ischl. Existuje naň množstvo variácií, ja som sa rozhodla pre túto. Recept som zložila z viacerých zdrojov, plnkou som sa inšpirovala v časopise F.O.O.D.
Cesto:
250 g masla
230 g hladkej múky
20 g kakaa
90 g práškového cukru
90 g mletých mandlí
½ balíčka vanilkového cukru
Plnka:
150 g sušených fíg
rum na namočenie
100 g mletých vlašských orechov
trochu sladeného kondenzovaného mlieka
Múku, kakao a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme studené maslo, mleté mandle, vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 10 minút. Vychladnuté kolieska zlepujeme plnkou a ozdobíme čokoládovou polevou a mandľou.
Plnka:
Figy namočíme do rumu (ideálne cez noc), potom ich zlejeme, rozmixujeme a zmiešame s mletými orechmi a trochou kondenzovaného mlieka. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať aj trošku rumu.