52 / 67
    Išelské tortičky s orechovo-figovou plnkou
    space1
    autor

    Išelské tortičky s orechovo-figovou plnkou
    (zdroj inšpirácie: časopis F.O.O.D.)

    Toto pečivo má svoj pôvod v rakúskom kúpeľnom meste Ischl. Existuje naň množstvo variácií, ja som sa rozhodla pre túto. Recept som zložila z viacerých zdrojov, plnkou som sa inšpirovala v časopise F.O.O.D.

    Cesto:
    250 g masla
    230 g hladkej múky
    20 g kakaa
    90 g práškového cukru
    90 g mletých mandlí
    ½ balíčka vanilkového cukru

    Plnka:
    150 g sušených fíg
    rum na namočenie
    100 g mletých vlašských orechov
    trochu sladeného kondenzovaného mlieka

    Múku, kakao a cukor preosejeme na pracovnú plochu, pridáme studené maslo, mleté mandle, vanilkový cukor a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska. Na plechu vystlanom papierom na pečenie ich pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C cca 10 minút. Vychladnuté kolieska zlepujeme plnkou a ozdobíme čokoládovou polevou a mandľou.

    Plnka:
    Figy namočíme do rumu (ideálne cez noc), potom ich zlejeme, rozmixujeme a zmiešame s mletými orechmi a trochou kondenzovaného mlieka. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať aj trošku rumu.

    2. dec 2012