Postup: Do vandlíka dáme rozpustiť cukor, tuk, med, vajcia. Keď je zmes teplá, pridáme 1 lyžičku sódy. Až potom zmes zhustne, ihneď do nej vsypeme 30 dkg hladkej múky. Na doske vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme menšie kolieska. Kladieme ich na plech ďalej od seba (pečením sa dosť zväčšia) a pečieme v predhriatej rúre pri 160 – 170 °C do svetle zlata. Po upečení sú koláčiky dosť tvrdé, zmäknú až o niekoľko dní po zlepení. Zlepujeme ich orechovou alebo kakaovou náplňou a povrch polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme mandľou alebo lieskovým orieškom.
Orechová náplň: Rozmiešame 20 dkg masla, 14 dkg jemne strúhaných orechov, 10 dkg cukru a lyžicu rumu (alebo pár kvapiek rumovej esencie).
Pečieme 10 – 14 dní vopred: Medové koláčiky
Suroviny: 60 dkg hladkej múky, 30 dkg cukru, 10 dkg hery, 6 lyžíc medu, 2 vajcia, 2 lyžičky sódy.
Postup: Do vandlíka dáme rozpustiť cukor, tuk, med, vajcia. Keď je zmes teplá, pridáme 1 lyžičku sódy. Až potom zmes zhustne, ihneď do nej vsypeme 30 dkg hladkej múky. Na doske vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme menšie kolieska. Kladieme ich na plech ďalej od seba (pečením sa dosť zväčšia) a pečieme v predhriatej rúre pri 160 – 170 °C do svetle zlata. Po upečení sú koláčiky dosť tvrdé, zmäknú až o niekoľko dní po zlepení. Zlepujeme ich orechovou alebo kakaovou náplňou a povrch polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme mandľou alebo lieskovým orieškom.
Orechová náplň: Rozmiešame 20 dkg masla, 14 dkg jemne strúhaných orechov, 10 dkg cukru a lyžicu rumu (alebo pár kvapiek rumovej esencie).
Kakaová náplň: Rozmiešame 20 dkg masla, 1 – 2 lyžice kakaa, 10 dkg cukru, lyžicu rumu (alebo pár kvapiek rumovej esencie).