Pečieme týždeň vopred, ale aj napríklad na poslednú chvíľu: Lomnické kolieska (recept od prababičiek) Suroviny: 56 dkg hladkej múky, 28 dkg zmäknutého tuku (maslo, hera), 10 dkg mletých orechov, 2 dkg droždia, troška mlieka.
Postup: Na dosku nasypeme múku, zmiešame s orechmi, tukom, prilejeme droždie v troške mlieka. Prípadne prilievame mlieko, až sa cesto spojí a je vláčne. Vytvoríme z neho dlhší bochník, z ktorej odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyvaľkáme „húseničky“ s priemerom asi 1 až 1,5 cm. Spojíme ich konce a vzniknuté kolieska kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečením sa kolieska trochu zväčšia. Pečieme ich pri 160 – 180 °C, odhadom asi 8 – 10 minút, iba do svetlo žlta. V miske zmiešame v pomere 3:1 vodu a rum. Kolieska namáčame jeden po druhom a ihneď ich obaľujeme v múčkovom cukre. Necháme ich preschnúť na táckach a potom naskladáme do papierovej škatule.
Pečieme týždeň vopred, ale aj napríklad na poslednú chvíľu: Lomnické kolieska (recept od prababičiek)
Suroviny: 56 dkg hladkej múky, 28 dkg zmäknutého tuku (maslo, hera), 10 dkg mletých orechov, 2 dkg droždia, troška mlieka.
Postup: Na dosku nasypeme múku, zmiešame s orechmi, tukom, prilejeme droždie v troške mlieka. Prípadne prilievame mlieko, až sa cesto spojí a je vláčne. Vytvoríme z neho dlhší bochník, z ktorej odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyvaľkáme „húseničky“ s priemerom asi 1 až 1,5 cm. Spojíme ich konce a vzniknuté kolieska kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečením sa kolieska trochu zväčšia. Pečieme ich pri 160 – 180 °C, odhadom asi 8 – 10 minút, iba do svetlo žlta. V miske zmiešame v pomere 3:1 vodu a rum. Kolieska namáčame jeden po druhom a ihneď ich obaľujeme v múčkovom cukre. Necháme ich preschnúť na táckach a potom naskladáme do papierovej škatule.