Poťahové hmoty
MMF - marshmallow fondant
170 g cukríkov
3 polievkové lyžice vody
55 g cera
600-700 g preosiateho cukru + nejaká príchuť (jahodová, punčová, mandľová....)
Všetky suroviny, okrem cukru, dáme do misky a do mikrovlnky na 2 minúty, každých 15-20 sekúnd zastavíme a premiešame. Keď sú cukríky rozpustené, pridávame cukor a dáme na podložku, spracujeme na hmotu. Pokiaľ chceme hnotu farebnú, je dobré pridať farbu už do rozpustených cukríkov, ľahšie sa premieša. Túto hmotu používam na poťahovanie, prípadne aj na modelovanie. Jej použitie je do záruky cukríkov. Aby sa s ňou ľahšie potom pracovalo možno ju opäť zohriať v mikrovlnke.
Čokoládová MMF
150 g práškového cukru
200 g čokolády
180 g marschmallow cukríkov
1 čl masla
1 čl likéru
prípadne 3 čl smotany ( nemusí byť)
V hrnci nad parou si roztopíme čokoládu, keď sa roztopí pridáme cukríky a tiež ich necháme rozpustiť. Cukor preosejeme a postupne pridávame do čokoládovej hmoty. Potom na doske dobre premiesime a môžeme hneď poťahovať - samozrejme, hmota musí byť vychladnutá. Dobre sa s ňou robí, netrhá sa... chuťovo je podobná čokoládovej plastelíne...
Mliečny marcipán
250 g cery
250 g práškového cukru
150 g sušeného mlieka (polotučného)
mandľová príchuť
Všetky suroviny spolu premiešame, ceru postrúhame dobre premiesime s ostatnými surovinami
domací marcipan
Cukr moučkový 100 g
Mandle 20 g
Sunar 100 g
Mandlové aroma 1 ml
Postup přípravy:
mandle nastrouháme nebo nameleme co nejjemněji to jde, dáme do mísy se Sunarem a polovinou cukru, zakápneme mandlovým aroma a troškou vody. nejprve vařečkou, pak rukama vypracujeme marcipánovou hmotu. V případě potřeby přidáváme vodu nebo cukr, proto je lepší dát jen půlku cukru a pak řidší těstíčko zahušťovat.
hotovým zdobíme dorty nebo obalujeme různé cukroví..