4-6 mladých kalerábov, rastlinný olej, 40g hl. múky, 1,25l zeleninového vývaru, soľ, 40g ryže alebo krúpok, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať alebo kôpor Mladé kaleráby očistíme, postrúhame na hrubom strúhadle, opražíme v rozohriatom oleji, poprášime múkou a zalejeme trochou zeleninového vývaru. Rozmiešame, pridáme zvyšok vývaru, osolíme, pridáme ryžu alebo krúpky a uvaríme domäkka. Hotovú polevku ochutíme nadrobno posekanou zelenou vňaťou.
Krémová polievka z kurčaťa
1 menšie kurča, soľ, 1,25l vody, 2-3 zrnká čierneho korenia, 40g masla, 50g hl. múky, 100g koreňovej zeleniny, muškátový orech, 0,25l smotany, 1 žĺtok, petržlenová vňať Očistené kurča rozsekneme na 4 časti, vložíme do osolenej vody , okoreníme korením a varíme na miernom ohni asi 45 minút. Potom kurča vykostíme a mäso pokrájame nadrobno. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú rozriedime vývarom, povaríme 20 minút, zalejeme zvyšným precedeným vývarom, pridáme očistenú a postrúhanú zeleninu a dovaríme. Nakoniec dochutíme mletým muškátovým orechom a primiešame smotanu, v ktorej sme rozšľahali žĺtok. Podávame s posekanou vňaťou.
Zeleninová polievka s ryžou
1 cibuľa, rastlinný olej, 1 lyžica nadrobno posekanej zelenej zelerovej vňate, 4 mladé mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 zemiaky, 1 lyžica hl. múky, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety), 100 g zeleného hrušku, 1 lyžica ryže, soľ Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme nadrobno posekanú zelerovú vňať, pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler a spolu opražíme. Potom pridáme očistené zemiaky pokrájané na malé kocky, zaprášime múkou, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a varíme 10 minút. Nakoniec pridáme vylúpaný zelený hrášok a premytú ryžu, podľa chuti osolíme a dovaríme.
Karfiolová polievka so syrom
1 karfiol, soľ, 1,25l zeleninového vývaru, 100g zeleného hrášku, rastlinný olej, 40g hl. múky, 0,2l smotany, 60g postrúhaného syra, muškátový kvet, petržlenová vňať Karfiol rozoberieme na ružičky, vložíme do mierne osoleného zeleninového vývaru, pridáme zelený hrášok, uvaríme do mäkka a pretrieme cez sito. Z oleja a hl. múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme trochou vývaru, vlejeme do polievky a prevaríme. Potom pridáme smotanu, postrúhaný syr a postrúhaný muškátový kvet. Polievku odstavíme a ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Krémová kalerábová polievka
300g kalerábov, soľ, olej, 30g hl. múky, 0,2l smotany, 1 žĺtok, 10g masla, nadrobno posekaná petržlenová vňať Mladé kaleráby olúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle a uvaríme v osolenej vode. Z oleja a hl. múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju trochou vody, premiešame, vlejeme do polievky a povaríme 20 minút. Potom precedíme, uvarený kaleráb pretrieme cez sito, premiešame a krátko povaríme. Nakoniec pridáme smotanu, v ktorej sme rozšľahali žĺtok, a roztopené maslo. Podávame dochutené posekanou vňaťou.
Cibuľová polievka
rastlinný olej, 1 lyžička kryštáľového cukru, 4 väčšie cibule, vývar z kostí, soľ Na rozohriatom oleji skaramelizujeme cukor, pridáme 2 cibule posekaná nadrobno a opražíme. Neskôr pridáme zvyšné 2 cibule pokrájané na kolieska, opražíme, zalejeme vývarom z kostí, osolíme a povaríme. Podávame s opraženou žemľou, so starším čiernym chlebom alebo strateným vajcom.
Pórová polievka
250g póru, 1 lyžica oleja, zeleninový vývar, soľ, petržlenová vňať Očistený pór pokrájame na tenké kolieska, opražíme na rozohriatom oleji a zalejeme vývarom. Osolíme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku dochutíme posekanou vňaťou.
Polievka z teľacieho mäsa
250g teľacieho mäsa, 1 mladá cibuľa, olej, 20g hl. múky, 1 malý karfiol, 50g zeleného hrášku, 1 žĺtok, 0,1l mlieka, muškátový orech, petržlenová vňať Umyté mäso vložíme vcelku do osolenej vody, pridáme cibuľu a uvaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme zápražku, trocha ju rozriedime vychladnutým vývarom, precedíme, vlejeme do polievky a premiešame. Potom pridáme karfiol rozobratý na ružičky, hrášok a dovaríme. Krátko pred dovarením primiešame žĺtok rozšľahaný v mlieku. Mäso vyberieme, pokrájame nadrobno, vložíme späť do polievky. Nakoniec dochutíme mletým muškátovým orechom a nadrobno posekanou vňaťou.
Jahňacia polievka
400g jahňacieho mäsa, soľ, 1 cibuľa, 150g koreňovej zeleniny, 1 pór, zelená zelerová a petržlenová vňať, muškátový oriešok, ďumbier Umyté mäso vložíme vceku do studenej osolenej vody, pridáme očistenú a pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pór a zelenú vňať zviazanú do otiepky. Všetko okoreníme muškátovým orechom, ďumbierom a uvaríme. Mäkké mäso a zeleninu vyberieme, vývar precedíme, zeleninu a mäso pokrájame na kúsky a vložíme späť do polievky. Podávame so závarkou alebo pečeňovými haluškami.
Šošovicová polievka
150g šošovice, 1 bobkový list, olej, 30g hl. múky, 1 cibuľa, 2dl kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, soľ, citrónová šťava, cukor Umytú šošovicu spolu s bobkovým listom dáme variť do studenej vody. Keď je mäkká, pridáme cibuľovú zápražku, dobre premiešame a varíme ešte 20minút. Potom zjemníme kyslou smotanou, dochutíme rozotretým strúčikom cesnaku so soľou, s citrónovou šťavou a cukrom.
Fazuľofá polievka
150g suchej bielej fazule, 2 bobkové listy, 1 cibuľa, olej, 20g hladkej múky, soľ, 0,3l kyslej smotany, cukor, citrónová šťava Fazuľu namočíme deň vopred do vody a na druhý deň ju uvaríme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, spolu s bobkovým listou a celou cibuľou. Keď je fazuľa mäkká, pridáme bledú zápražku pripravenú z oleja a hladkej múky, osolíme, zjemníme smotanou a dochutíme podľa chuti cukrom a citrónovou šťavou.
Zemiaková polievka
1 cibuľa, olej, mletá červená paprika, 5 väčších zemiakov, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zelera, 2 lyžice zeleného hrášku, 2 lyžice ovsených vločiek, soľ, petržlenová vňať Posekanú cibuľu speníme na oleji. Odstavíme a primiešame mletú papriku. Vrátime späť na sporák a pridáme očistené umyté zemiaky pokrájané na malé kocky, očistenú umytú a na hrubom strúhadle postrúhanú zeleninu, hrášok a krátko opražíme. Podlejeme vodou, ochutíme soľou a krátko podusíme. Dolejeme vodu, vsypeme vločky a uvaríme do mäkka. Pred podávaním posypeme vňaťou.
Kyslá zemiaková polievka
400g zemiakov, 1,25l vody, soľ, olej, 1 cibuľa, 40g hladkej múky, 2 vajcia, 0,25l smotany, cukor, soľ, ocot alebo citrónová šťava, posekaný kôpor Očistené, pokrájané zemiaky vložíme do vriacej osolenej vody. Na oleji speníme postrúhanú cibuľu, poprášime múkou, opražíme, precedíme a zamiešame do polievky. Neskôr primiešame rozšľahané vajcia. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme smotanu, cukor, ocot alebo citrónovú šťavu a nadrobno posekaný kôpor.
Zemiaková polievka s rezancami
250g zemiakov, 2dl mlieka, 50g masla, 2 strúčiky cesnaku, drvená rasca, mletá červená paprika, soľ, 100g rezancov Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplú ošúpeme a pretrieme cez husté sito. Zalejeme mlieko, rozšľaháme s maslom na hustú kašu, zalejeme vriacou vodou a uvedieme do varu. Počas varenia šľaháme, až kým polievka nezhustne. Nakoniec podľa chuti pridáme rozotretý cesnak, drvenú rascu, mletú papriku a soľ. Podávame s rezancami, ktoré sme uvarili zvlášť.
Krúpová polievka
150g krúp, 1 lyžica oleja, soľ, 0,25l smotany, 2 žĺtky, muškátový kvet, 1 citrón Krúpy prepláchneme studenou vodou, zalejeme čistou vodou, pridáme olej a uvaríme do mäkka. Polovicu krúp pretlačíme cez sito alebo rozmixujeme, osolíme a pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtky a muškátový kvet. Odstavíme a do každej porcie pridáme koliesko citróna.
Polievka z mladých kalerábov
4-6 mladých kalerábov, rastlinný olej, 40g hl. múky, 1,25l zeleninového vývaru, soľ, 40g ryže alebo krúpok, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať alebo kôpor
Mladé kaleráby očistíme, postrúhame na hrubom strúhadle, opražíme v rozohriatom oleji, poprášime múkou a zalejeme trochou zeleninového vývaru. Rozmiešame, pridáme zvyšok vývaru, osolíme, pridáme ryžu alebo krúpky a uvaríme domäkka. Hotovú polevku ochutíme nadrobno posekanou zelenou vňaťou.
Krémová polievka z kurčaťa
1 menšie kurča, soľ, 1,25l vody, 2-3 zrnká čierneho korenia, 40g masla, 50g hl. múky, 100g koreňovej zeleniny, muškátový orech, 0,25l smotany, 1 žĺtok, petržlenová vňať
Očistené kurča rozsekneme na 4 časti, vložíme do osolenej vody , okoreníme korením a varíme na miernom ohni asi 45 minút. Potom kurča vykostíme a mäso pokrájame nadrobno. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú rozriedime vývarom, povaríme 20 minút, zalejeme zvyšným precedeným vývarom, pridáme očistenú a postrúhanú zeleninu a dovaríme. Nakoniec dochutíme mletým muškátovým orechom a primiešame smotanu, v ktorej sme rozšľahali žĺtok. Podávame s posekanou vňaťou.
Zeleninová polievka s ryžou
1 cibuľa, rastlinný olej, 1 lyžica nadrobno posekanej zelenej zelerovej vňate, 4 mladé mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 zemiaky, 1 lyžica hl. múky, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety), 100 g zeleného hrušku, 1 lyžica ryže, soľ
Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme nadrobno posekanú zelerovú vňať, pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler a spolu opražíme. Potom pridáme očistené zemiaky pokrájané na malé kocky, zaprášime múkou, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a varíme 10 minút. Nakoniec pridáme vylúpaný zelený hrášok a premytú ryžu, podľa chuti osolíme a dovaríme.
Karfiolová polievka so syrom
1 karfiol, soľ, 1,25l zeleninového vývaru, 100g zeleného hrášku, rastlinný olej, 40g hl. múky, 0,2l smotany, 60g postrúhaného syra, muškátový kvet, petržlenová vňať
Karfiol rozoberieme na ružičky, vložíme do mierne osoleného zeleninového vývaru, pridáme zelený hrášok, uvaríme do mäkka a pretrieme cez sito. Z oleja a hl. múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme trochou vývaru, vlejeme do polievky a prevaríme. Potom pridáme smotanu, postrúhaný syr a postrúhaný muškátový kvet. Polievku odstavíme a ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Krémová kalerábová polievka
300g kalerábov, soľ, olej, 30g hl. múky, 0,2l smotany, 1 žĺtok, 10g masla, nadrobno posekaná petržlenová vňať
Mladé kaleráby olúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle a uvaríme v osolenej vode. Z oleja a hl. múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju trochou vody, premiešame, vlejeme do polievky a povaríme 20 minút. Potom precedíme, uvarený kaleráb pretrieme cez sito, premiešame a krátko povaríme. Nakoniec pridáme smotanu, v ktorej sme rozšľahali žĺtok, a roztopené maslo. Podávame dochutené posekanou vňaťou.
Cibuľová polievka
rastlinný olej, 1 lyžička kryštáľového cukru, 4 väčšie cibule, vývar z kostí, soľ
Na rozohriatom oleji skaramelizujeme cukor, pridáme 2 cibule posekaná nadrobno a opražíme. Neskôr pridáme zvyšné 2 cibule pokrájané na kolieska, opražíme, zalejeme vývarom z kostí, osolíme a povaríme. Podávame s opraženou žemľou, so starším čiernym chlebom alebo strateným vajcom.
Pórová polievka
250g póru, 1 lyžica oleja, zeleninový vývar, soľ, petržlenová vňať
Očistený pór pokrájame na tenké kolieska, opražíme na rozohriatom oleji a zalejeme vývarom. Osolíme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku dochutíme posekanou vňaťou.
Polievka z teľacieho mäsa
250g teľacieho mäsa, 1 mladá cibuľa, olej, 20g hl. múky, 1 malý karfiol, 50g zeleného hrášku, 1 žĺtok, 0,1l mlieka, muškátový orech, petržlenová vňať
Umyté mäso vložíme vcelku do osolenej vody, pridáme cibuľu a uvaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme zápražku, trocha ju rozriedime vychladnutým vývarom, precedíme, vlejeme do polievky a premiešame. Potom pridáme karfiol rozobratý na ružičky, hrášok a dovaríme. Krátko pred dovarením primiešame žĺtok rozšľahaný v mlieku. Mäso vyberieme, pokrájame nadrobno, vložíme späť do polievky. Nakoniec dochutíme mletým muškátovým orechom a nadrobno posekanou vňaťou.
Jahňacia polievka
400g jahňacieho mäsa, soľ, 1 cibuľa, 150g koreňovej zeleniny, 1 pór, zelená zelerová a petržlenová vňať, muškátový oriešok, ďumbier
Umyté mäso vložíme vceku do studenej osolenej vody, pridáme očistenú a pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pór a zelenú vňať zviazanú do otiepky. Všetko okoreníme muškátovým orechom, ďumbierom a uvaríme. Mäkké mäso a zeleninu vyberieme, vývar precedíme, zeleninu a mäso pokrájame na kúsky a vložíme späť do polievky. Podávame so závarkou alebo pečeňovými haluškami.
Šošovicová polievka
150g šošovice, 1 bobkový list, olej, 30g hl. múky, 1 cibuľa, 2dl kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, soľ, citrónová šťava, cukor
Umytú šošovicu spolu s bobkovým listom dáme variť do studenej vody. Keď je mäkká, pridáme cibuľovú zápražku, dobre premiešame a varíme ešte 20minút. Potom zjemníme kyslou smotanou, dochutíme rozotretým strúčikom cesnaku so soľou, s citrónovou šťavou a cukrom.
Fazuľofá polievka
150g suchej bielej fazule, 2 bobkové listy, 1 cibuľa, olej, 20g hladkej múky, soľ, 0,3l kyslej smotany, cukor, citrónová šťava
Fazuľu namočíme deň vopred do vody a na druhý deň ju uvaríme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, spolu s bobkovým listou a celou cibuľou. Keď je fazuľa mäkká, pridáme bledú zápražku pripravenú z oleja a hladkej múky, osolíme, zjemníme smotanou a dochutíme podľa chuti cukrom a citrónovou šťavou.
Zemiaková polievka
1 cibuľa, olej, mletá červená paprika, 5 väčších zemiakov, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zelera, 2 lyžice zeleného hrášku, 2 lyžice ovsených vločiek, soľ, petržlenová vňať
Posekanú cibuľu speníme na oleji. Odstavíme a primiešame mletú papriku. Vrátime späť na sporák a pridáme očistené umyté zemiaky pokrájané na malé kocky, očistenú umytú a na hrubom strúhadle postrúhanú zeleninu, hrášok a krátko opražíme. Podlejeme vodou, ochutíme soľou a krátko podusíme. Dolejeme vodu, vsypeme vločky a uvaríme do mäkka. Pred podávaním posypeme vňaťou.
Kyslá zemiaková polievka
400g zemiakov, 1,25l vody, soľ, olej, 1 cibuľa, 40g hladkej múky, 2 vajcia, 0,25l smotany, cukor, soľ, ocot alebo citrónová šťava, posekaný kôpor
Očistené, pokrájané zemiaky vložíme do vriacej osolenej vody. Na oleji speníme postrúhanú cibuľu, poprášime múkou, opražíme, precedíme a zamiešame do polievky. Neskôr primiešame rozšľahané vajcia. Keď sú zemiaky mäkké, pridáme smotanu, cukor, ocot alebo citrónovú šťavu a nadrobno posekaný kôpor.
Zemiaková polievka s rezancami
250g zemiakov, 2dl mlieka, 50g masla, 2 strúčiky cesnaku, drvená rasca, mletá červená paprika, soľ, 100g rezancov
Zemiaky uvaríme v šupke, ešte teplú ošúpeme a pretrieme cez husté sito. Zalejeme mlieko, rozšľaháme s maslom na hustú kašu, zalejeme vriacou vodou a uvedieme do varu. Počas varenia šľaháme, až kým polievka nezhustne. Nakoniec podľa chuti pridáme rozotretý cesnak, drvenú rascu, mletú papriku a soľ. Podávame s rezancami, ktoré sme uvarili zvlášť.
Krúpová polievka
150g krúp, 1 lyžica oleja, soľ, 0,25l smotany, 2 žĺtky, muškátový kvet, 1 citrón
Krúpy prepláchneme studenou vodou, zalejeme čistou vodou, pridáme olej a uvaríme do mäkka. Polovicu krúp pretlačíme cez sito alebo rozmixujeme, osolíme a pridáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtky a muškátový kvet. Odstavíme a do každej porcie pridáme koliesko citróna.