Budeme potrebovať: 230 g maslo 80 g práškový cukor 200 ml med 1 ks vajce 450 g hladká múka 100 ml kakao 1 lyžička prášok do pečiva 1 lyžička škorica 1 lyžička kardamóm 1 lyžica na jemno nastrúhaný zázvor (alebo sušený) štipka soľ Glazúra: 2 ks bielok 500 g kryštálový cukor 1 lyžička citrónová šťava
Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme med a vajíčko. Všetky suché suroviny zmiešame v druhej miske a postupne ich pridávame k vyšľahanému maslu. Cesto spracujeme do guľôčky a odložíme do chladničky najmenej na 4 hodiny (aj tu platí pravidlo, čím dlhšie, tým lepšie). Odležané cesto vyberieme, na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrojíme rôzne tvary pomocou formičiek. Ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 5-8 minút. Záleží však na hrúbke vykrojených tvarov a na ich veľkosti. Bielka vyšľaháme do tuhej peny, postupne pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu. Glazúru dáme do cukrárskeho vrecka a zdobíme medovníčky. * TIP: z cesta môžete vykrojiť hviezdy rôznych veľkostí a po upečení ich môžete poskladať na špajdľu do tvaru stromčeka. Chutná dekorácie na zjedenie sa vašej návšteve bude určite páčiť.
https://najrecept.sk/recept/zazvorove-vianocne-...
Budeme potrebovať:
230 g maslo
80 g práškový cukor
200 ml med
1 ks vajce
450 g hladká múka
100 ml kakao
1 lyžička prášok do pečiva
1 lyžička škorica
1 lyžička kardamóm
1 lyžica na jemno nastrúhaný zázvor (alebo sušený)
štipka soľ
Glazúra:
2 ks bielok
500 g kryštálový cukor
1 lyžička citrónová šťava
Maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme med a vajíčko. Všetky suché suroviny zmiešame v druhej miske a postupne ich pridávame k vyšľahanému maslu. Cesto spracujeme do guľôčky a odložíme do chladničky najmenej na 4 hodiny (aj tu platí pravidlo, čím dlhšie, tým lepšie).
Odležané cesto vyberieme, na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrojíme rôzne tvary pomocou formičiek. Ukladáme na papierom vyložený plech na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 5-8 minút. Záleží však na hrúbke vykrojených tvarov a na ich veľkosti.
Bielka vyšľaháme do tuhej peny, postupne pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu. Glazúru dáme do cukrárskeho vrecka a zdobíme medovníčky.
* TIP: z cesta môžete vykrojiť hviezdy rôznych veľkostí a po upečení ich môžete poskladať na špajdľu do tvaru stromčeka. Chutná dekorácie na zjedenie sa vašej návšteve bude určite páčiť.