31 / 44
    orechové oválky s karamelovou plnkou

    Veľmi krehké a jemné orechové koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Tento recept som si upravila podľa svojich predstáv z jedného starého receptu, pomermi gramáže a pridaním žĺtkov do cesta. Vďaka tomu, že sú pripravované z polohrubej múky, ako väčšina starodávnych receptov na vianočné pečivo, tak tieto oválky sú neskutočne krehké a po naplnení mäkučké.

    cesto:
    180 g práškového cukru
    450 g polohrubej múky
    250 g margarínu / hera, smetol / izbovej teploty
    160 g mletých orechov
    2 žĺtky
    vanilkový cukor alebo trocha vanilky

    1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať.
    2.
    Z cesta vyvaľkáme tenší plát, z ktorého vykrajujeme oválky alebo kolieska. Vykrojené oválky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
    Cesto je veľmi krehké, kedže je z polohrubej múky, ale vďaka tomu počas pečenia oválky krásne držia tvar a po upečení sú krehučké. Pečieme do ružova pri teplote 170 °C asi 15 minút.
    3.
    Oválky som plnila na druhý deň karamelovou plnkou.

    karamelová plnka:
    300 ml mlieka
    1 vanilkový puding
    2 lyžice kryštálového cukru
    200 g masla
    polovicu plechovky karamelového salka

    Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

    Keď nám puding vychladne, primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
    Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne prešľaháme.

    http://raspberrybrunette.blogspot.com/2015/11/k...

    25. nov 2021

    blog s roznymi receptami

    25. nov 2021