Veľmi krehké a jemné orechové koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Tento recept som si upravila podľa svojich predstáv z jedného starého receptu, pomermi gramáže a pridaním žĺtkov do cesta. Vďaka tomu, že sú pripravované z polohrubej múky, ako väčšina starodávnych receptov na vianočné pečivo, tak tieto oválky sú neskutočne krehké a po naplnení mäkučké.
cesto: 180 g práškového cukru 450 g polohrubej múky 250 g margarínu / hera, smetol / izbovej teploty 160 g mletých orechov 2 žĺtky vanilkový cukor alebo trocha vanilky
1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať. 2. Z cesta vyvaľkáme tenší plát, z ktorého vykrajujeme oválky alebo kolieska. Vykrojené oválky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Cesto je veľmi krehké, kedže je z polohrubej múky, ale vďaka tomu počas pečenia oválky krásne držia tvar a po upečení sú krehučké. Pečieme do ružova pri teplote 170 °C asi 15 minút. 3. Oválky som plnila na druhý deň karamelovou plnkou.
karamelová plnka: 300 ml mlieka 1 vanilkový puding 2 lyžice kryštálového cukru 200 g masla polovicu plechovky karamelového salka
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne, primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne prešľaháme.
Veľmi krehké a jemné orechové koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Tento recept som si upravila podľa svojich predstáv z jedného starého receptu, pomermi gramáže a pridaním žĺtkov do cesta. Vďaka tomu, že sú pripravované z polohrubej múky, ako väčšina starodávnych receptov na vianočné pečivo, tak tieto oválky sú neskutočne krehké a po naplnení mäkučké.
cesto:
180 g práškového cukru
450 g polohrubej múky
250 g margarínu / hera, smetol / izbovej teploty
160 g mletých orechov
2 žĺtky
vanilkový cukor alebo trocha vanilky
1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať.
2.
Z cesta vyvaľkáme tenší plát, z ktorého vykrajujeme oválky alebo kolieska. Vykrojené oválky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Cesto je veľmi krehké, kedže je z polohrubej múky, ale vďaka tomu počas pečenia oválky krásne držia tvar a po upečení sú krehučké. Pečieme do ružova pri teplote 170 °C asi 15 minút.
3.
Oválky som plnila na druhý deň karamelovou plnkou.
karamelová plnka:
300 ml mlieka
1 vanilkový puding
2 lyžice kryštálového cukru
200 g masla
polovicu plechovky karamelového salka
Do mlieka dáme cukor a pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne, primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne prešľaháme.
http://raspberrybrunette.blogspot.com/2015/11/k...